• 瀏覽: 33,805
  • 回覆: 483
  • 追帖: 2
+13
美國再對2000億美元中國商品徵稅,令中美貿易戰升溫。一眾「愛國愛港」的本港建制派立法會議員,亦響應「撐國貨、抵制美國貨」,其中工聯會議員陸頌雄身體力行支持國貨,讚賞其質素「連日本原廠也做不到」。

中美貿易戰誰勝誰負仍是未知數,不過「大敵」當前,工聯會陸頌雄呼籲「貿易戰、撐國貨」,強調要打贏貿易戰,就要「國人自強不息,堅持自主創新,撐起優質國貨」。

行動最實際,身為攝影發燒友的陸頌雄,就在facebook上載其新「玩具」,原來是由國產鏡廠老蛙(Laowa)生產、價值約3000元的超廣角鏡頭。他指,一直希望用上「優質自主品牌」的全國產鏡頭,可惜光學領域是中國製造「軟肋」,惟現時終於有這個「爭氣」自主品牌,稱「連日本原廠也做不到如此輕巧的大光圈,解象(像)力表現優異!」

陸頌雄又特別標籤了「#中國製造2025」、「#國產光學」、「#人無我有」,並呼籲「有乜靚國貨可以介紹畀我」。有網民留言讚「識貨」,但亦有網民問陸頌雄,其相機機身是產自何地。

民建聯蔣麗芸則在fb分享貿易戰報道,認為「作為一個市民能做的,就是不買美國貨!」其建議獲不少網民支持,稱「作為中國人肯定要支持!」 但亦有網民指,「不買美國貨,更加不買中國貨」。

=================================================================================================

估唔到晚飯前仍見笑料,多謝工聯會。 做得唔夠,應該開大會拎啲美國貨出黎打爛佢。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180711/s00001/1531297562253

引用:
原帖由 hfceddie 於 2018-7-11 06:19 PM 發表
美國再對2000億美元中國商品徵稅,令中美貿易戰升溫。一眾「愛國愛港」的本港建制派立法會議員,亦響應「撐國貨、抵制美國貨」,其中工聯會議員陸頌雄身體力行支持國貨,讚賞其質素「連日本原廠也做不到」。

中美貿易戰誰勝誰負仍是未知數,不過「大敵」當前,工聯會陸頌雄呼籲「貿易戰、撐國貨」,強調要打贏貿易戰,就要「國人自強不息,堅持自主創新,撐起優質國貨」。

行動最實際,身為攝影發燒友的陸頌雄, ...
人類總是重複犯相同錯誤—》...其相機機身是產自何地。...

早有龍友開始使用 包括台灣愛好者

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-7-11 06:33 PM 發表

人類總是重複犯相同錯誤—》...其相機機身是產自何地。...
國產機身唔掂,所以用外國品牌。佢覺得國産鏡頭掂,所以用國産,都合理。不過我哋對工聯會愛國人士要求會高啲。就算國產相機差少少,都應該支持國產!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2018-7-11 06:37 PM 發表

國產機身唔掂,所以用外國品牌。佢覺得國産鏡頭掂,所以用國産,都合理。不過我哋對工聯會愛國人士要求會高啲。就算國產相機差少少,都應該支持國產! ...
性價比是消費者考慮因素

大陸鏡真係OK架喎

唔好係又笑唔係又笑啦

大家各自有好野

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2018-7-11 06:40 PM 發表

性6呢條X街都岸L9既,條X街自己都識講係因為質素好至買,大6有幾多野質素會好得過人地心知肚明啦.條X街要撐既,就降低要求去用國貨,明知質素無人地咁好都去用,咁就真心撐嘞.條X街又要威又要頭盔 ...
阿膽囊兄,我入返黎見咁大隻字,語句又咁豪邁,幾乎嚇破膽!

識貨,以Laowa嘅價錢,簡直超值。

引用:
原帖由 willy222 於 2018-7-11 06:45 PM 發表
識貨,以Laowa嘅價錢,簡直超值。
望過吓 dpreview.com,好似都唔差。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-7-11 06:44 PM 發表
大陸鏡真係OK架喎

唔好係又笑唔係又笑啦

大家各自有好野
你以為佢哋冇用中國製造嘅嘢?有幾多人係完全冇用中國製造嘅嘢?

幾十年前,中國海鶠牌D鏡頭其實係好野。

而家,中國低檔鏡頭,其實技術唔差得過日本(3000幾的應屬低檔鏡頭)。

但去到高檔貨,技術同品質就比人拋離成條街。

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2018-7-11 06:40 PM 發表

性6呢條X街都岸L9既,條X街自己都識講係因為質素好至買,大6有幾多野質素會好得過人地心知肚明啦.條X街要撐既,就降低要求去用國貨,明知質素無人地咁好都去用,咁就真心撐嘞.條X街又要威又要頭盔 ...
照你咁講, 尾國人愛國就應該貴一貴都用尾國貨, 就唔駛入口中國產品,就唔會有貿易逆差問題, 咁係咪証明尾國人唔愛尾國呀??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]