• 瀏覽: 51,316
  • 回覆: 87
  • 追帖: 4
+7
從來唔明點可能讀九科, 仲要都係好成績

引用:
原帖由 會計界選民 於 2018-7-11 09:09 AM 發表

入到大學做學生會主席, 發表出位言論, 之後去埋掉磚, 幾十個** 都無用啦..
人地畢業第一個月搵錢已經多過你而家

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-11 11:28 AM 發表
我經常看國內節目
一站到底

那些海歸是亦書廣泛, 電腦科學, 電子工程,, 金融, 物理, 化學, 歷史, 演藝, 音樂也有

回國都不知幾受歡迎及可做高薪厚職

香港的有志也不能伸

最後也為地主打工 ...
高薪過香港讀醫? 人地十年後做專科醫生, 出黎開診所一個月廿萬以上

引用:
原帖由 神殿老子 於 2018-7-11 11:03 AM 發表

西方國家的叻人多數讀天文,IA,新材料,物理,化學.........2流人材先讀醫
證明你識野少, 西方國家先無人肯讀理工, 而家美國大多係非本地學生讀理工博士.

google, facebook既老闆都係移民或移民後代

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-11 11:32 AM 發表

高薪有何用?? 咪又係為自己

三錢, 袁隆平等, 放棄外國舒服生活

最後成功令到十幾億人受惠
on 9 , 錢學森係美國公民, 係因為被美國懷疑先肯返中國報復, 佢既家人死都唔肯返中國
係美國好食好住.

話你唔識歷史就係唔識

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-11 11:34 AM 發表

對呀

所以我很支持美國本土派特朗普反移民

令到美國少了科技公司人材
支持美國高等學府禁止中國學生留學.

引用:
原帖由 Albear0 於 2018-7-11 10:50 AM 發表

靠讀好書揾好工係廿年前已經唔work
on9 , 人地狀元讀環商一畢業入投行都搵五萬以上, 好快就十幾萬, 過多十年八載
搵過千萬大有人在.

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2018-7-11 11:11 AM 發表
超級叻仔

鋼琴及大提琴已考達演奏級

講嘢亦好理性,唔會好似而家一般後生盲反
一科5**都難, 何況係9科.

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-11 11:31 AM 發表

有咩用?? 跟書本照讀, 然後拿那些錢供樓

能做藥研, 醫學科技, 電子工程, 物理, 電腦科學
才可真正使十億人受惠
on 0 你有病唔好睇醫生呀笨.

仲有讀物理搵到咩工做? 即係你叫人讀多十年八載跟住讓你受惠?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2018-7-11 11:43 AM 發表

我識個人的仔,先前在新界的小學讀書好叻,年年全班第一,後尾搬出市區,轉校去油天,成日不及格要見家長.
唔關事, 唔適應姐, 大家都去補習, 個個教材都一樣. 校內試不值一提, 公開試才是王道

引用:
原帖由 ATA6038 於 2018-7-11 11:47 AM 發表

人地用努力把讀書!又點同湖比仔
其實你發一帖才賺幾毛, 不如踏實讀好書做醫生搵大錢好過啦. 生性啦!!!

引用:
原帖由 香港樓奴 於 2018-7-11 11:49 AM 發表

就是福利M字收入
才讓香港高材生去讀醫
醫生的職業本來是服侍病人的,這個是本質
但是,香港不是這樣,所以,不會討厭的職業
除香港以外的地方所有醫生行業,基本都是一個服務業,所有外國讀書好的夠少選醫生來讀
現在的科技,能醫病的是藥物和科技
醫生是一個行使藥物,使用儀器的工具 ...
外國讀書好好少揀醫學係因為太貴, 讀幾年要幾百萬, 搵阿水讀

醫生最值錢既係資格, 你有無? 無就付費比醫生賺啦.

引用:
原帖由 香港樓奴 於 2018-7-11 11:50 AM 發表

香港想搵錢,只有醫生,律師
投行可能搵得更多

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-7-11 11:51 AM 發表

X2............如果我有仔女考到30分以上, 都想佢讀醫,, 好過入投行、地產商或政府, 咁L勢利黑暗..................
香港學生top 3%既人大多可搵好工. 即係你所講要dse best 5 30分以上,
地產見習生, 政府AO,都唔易入. 黎黎去去都係top 3%學生入面搵人.

引用:
原帖由 神殿老子 於 2018-7-11 11:52 AM 發表

仲有個讀開女拔,跟吾到,俾學校要佢轉校.
其實無所謂架, 因為女拔呢D係比DSE既程度還要深多一年左右, 普通學生跟唔上正常
但只要dse 操多20年 past paper, 一樣可以考好成績.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]