• 瀏覽: 51,356
  • 回覆: 458
  • 追帖: 4
+7
我見佢上電視都有紋有路,仲好謙虛。

我只知道每年都有二十幾個省既省狀元來港大讀書,邊到搵錢,邊度就有人材

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-7-11 12:17 PM 發表
現今香港, 真正神校只有五間.........
女拔
皇仁
喇沙
聖保羅男女
男拔
其實香港中學教既水平係跌緊,
大陸深圳中學可秒殺
澳門培正中學可秒殺
你可以駁話香港英中既英文好D

不過我話你知, 英文點會係學校學架!!!!! 人地細細個已經睇明珠台架啦

引用:
原帖由 逃緊久 於 2018-7-11 12:06 PM 發表

日後香港立法如果啲醫生醫死人要受靶嘅話,就會少好多人讀醫
百年後
有個委員會保護
法律次要

引用:
原帖由 武德鼎 於 2018-7-11 09:42 AM 發表
又一件讀死書的高分低能
考過公開試既人都知,攞得9A/10A既狀元都唔係因為讀死書
係本身天才
加上語言天分高,讀書事半功倍

引用:
原帖由 Maskaki 於 2018-7-11 12:23 PM 發表
我只知道每年都有二十幾個省既省狀元來港大讀書,邊到搵錢,邊度就有人材
10年前就有, 而家省狀元都係北大清華讀多, 你話市狀元都有可能.

香港三大收既大陸學生, 平均水平係入得大陸十大名校,即大陸top 0.3%既人.

當然呢班人都係非常優秀, 舊年科大, 學業成就獎, 有3分2既得獎者係大陸學生

咁多人話佢死讀書,好似同佢同班咁

引用:
原帖由 yeunga13 於 2018-7-11 10:43 AM 發表
LS 已經幾年無狀元
對!轉咗DSE之後真係好似未出過狀元,但今次就一嗚驚人!

又係想做「醫生」,香港冇前途。

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-7-11 12:24 PM 發表

我又咁睇, 人始終要面對現實....
香港讀pure maths根本無乜出路........
就算讀數好叻學生, 最終都只有放棄..................

相反, 大陸科研發展一日千里, 大陸讀數, 可以有大把出路................ ...
咁又唔係pure math叻既, 讀理工科系或醫學, 都有好大優勢, 例如邏輯推理能力係會比其他人強

其實每年都有班尖子唔讀醫, 走去讀中大物理和數學, 收生既成績都好高,平均都有DSE 30分左右

中大數都出左好多人才, 例如十幾年前果班尖子, 好多都係美國名校如Caltech,普林斯頓博士

呢D人如果唔做學術, 去哇谷搵工, 都可以搵好多錢, 甚至比醫生多.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-11 12:26 PM 發表

10年前就有, 而家省狀元都係北大清華讀多, 你話市狀元都有可能.

香港三大收既大陸學生, 平均水平係入得大陸十大名校,即大陸top 0.3%既人.

當然呢班人都係非常優秀, 舊年科大, 學業成就獎, 有3分2既得獎者係大陸學生 ...
大陸狀元來得香港讀的,律師同醫生,最在香港搵錢的職業他們都沒有可能入讀
甘商科,工科類,研究的,當然選大陸的清華北大,研究經費出路都多過香港幾條街
來得香港的多數想去歐美,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]