• 瀏覽: 26,898
  • 回覆: 153
  • 追帖: 6
+2
引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2018-7-11 10:03 AM 發表

除左8大資助位,仲有自資位,加埋公大,樹大,豬西大,撚大,恆生大,性約翰大...IVE大...香港已經係人人有DEGREE,人人有書讀時代

不過DEGREE都有分級數,本地來講,最勁2大西醫學生,3大其他科...

所以我見到的人大大聲話個仔/女讀大學,做大學生,我一定會問:港大醫學院,定中大醫學院呀?...問多幾句他們就細聲晒:s ...
你心地吾好。人地供書教學供個仔女上到大學。恭喜一下人吾使死的。大學學位的確多咗,當中可能有一小部位剛好進入。以我所見每個考生都非常努力的。

1.6人爭1個位

入硬咁滯 。。。

所以依家啲大學生同英治時代個啲真係冇得比

引用:
原帖由 photocatcher 於 2018-7-11 10:40 AM 發表

59000人報考,13000學位,1.6人爭1位只係以到達33222人數22xxx幾人標準計
即仲有大約38000要找其他出路
D人唔識,以為真係1.6,就亂講話大學容易入,基本數字資料都未清楚。,無資格批評
好彩仲有C兄你出黎說明

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2018-7-11 10:06 AM 發表

除左8大資助位,仲有自資位,加埋公大,樹大,豬西大,撚大,恆生大,性約翰大...IVE大...香港已經係人人有DEGREE,人人有書讀時代

不過DEGREE都有分級數,本地來講,最勁2大西醫學生,3大其他科...

所以我見到的人大大聲話個仔/女讀大學,做大學生,我一定會問:港大醫學院,定中大醫學院呀?...問多幾句他們就細聲晒:smile ...
咁C兄你係港大定中大讀醫呢?

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2018-7-11 02:56 PM 發表
又系一套model answer 台詞
乜多謝老師⋯
今早收音機聽到
笑死人
其實傳媒大批訪問呢啲狀元,變相另到DSE係生死一戰咁,成功就大批人歡迎你,失敗既就俾人當垃圾。

即係咁,自己唔得就唔好怨學位少

引用:
原帖由 ecasp 於 2018-7-12 01:23 AM 發表
嗰啲狀元一定又係讀醫讀法律,恭喜
通常讀醫,救人向政府攞錢,唔揀法律,因為讀法律會係狀棍,只係辯駁玩嘢,不過都係向政府攞錢

超級狀元接受傳媒訪問時嘅表現令我覺得佢並非一部考試機器。

引用:
原帖由 X-Gen 於 2018-7-12 09:07 AM 發表

其實傳媒大批訪問呢啲狀元,變相另到DSE係生死一戰咁,成功就大批人歡迎你,失敗既就俾人當垃圾。
垃唔垃圾現階段冇人知,如果做人唔識得能屈能申,怨呢樣怨果樣,學業成績唔好唔向第二啲技能發展,真係會變垃圾架

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-7-11 08:59 AM 發表
仲有非資助學位7~8千個, 即係差不多所有合資格都有得讀大學[只要自己比學費]
註:非資助學位一樣可以申請grant loan,好多都係納稅人埋單

再註:非資助學位一般學費要5-7萬一年

引用:
原帖由 momowow 於 2018-7-12 08:51 AM 發表

D人唔識,以為真係1.6,就亂講話大學容易入,基本數字資料都未清楚。,無資格批評
好彩仲有C兄你出黎說明
現在難不難入我不知,但多一個學位其實是提供多一個機會給學生上流機會的。

以前我都是車邊大學生,中學錯過努力,之後辛苦追,剛好車邊入讀。其實之後事業叫做一帆風順。都非常感謝當時學位增加了,而給予我向上流的機會。

引用:
原帖由 MorningSandy 於 2018-7-12 09:19 AM 發表

註:非資助學位一樣可以申請grant loan,好多都係納稅人埋單

再註:非資助學位一般學費要5-7萬一年
有啲靚仔靚妹平時唔諗將來,剩係停留喺讀「大學先得」嘅觀念,唔向「香港需要乜」去諗,讀完毅進呀ive ,再入大學,讀嚟讀去,到30先搵嘢做,得manager嘅學歷,但冇manager嘅經驗,又要學人有manager嘅人工.......

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-7-11 09:56 AM 發表
原來而家咁多學位,唔怪得越來越垃圾
錯, 係已經好多好垃圾

超人!前途無限!

引用:
原帖由 淡糕 於 2018-7-12 09:22 AM 發表

現在難不難入我不知,但多一個學位其實是提供多一個機會給學生上流機會的。

以前我都是車邊大學生,中學錯過努力,之後辛苦追,剛好車邊入讀。其實之後事業叫做一帆風順。都非常感謝當時學位增加了,而給予我向上流的機會。 ...
唔係個個好似你咁識得「感恩」,宜家啲人我懷疑係咪當入大學係「應份」,甚至有啲「老奉」。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]