• 瀏覽: 26,890
  • 回覆: 153
  • 追帖: 6
+2
咁少人爭

醫生無醫德

引用:
原帖由 photocatcher 於 2018-7-11 10:40 AM 發表

59000人報考,13000學位,1.6人爭1位只係以到達33222人數22xxx幾人標準計
即仲有大約38000要找其他出路
咁其他人資格都冇,學乜人爭

通街大學生,辛苦唔做高技術又做唔嚟,結果益哂外勞同專才,本地大學生去做保安、地產金融經紀

引用:
原帖由 starr 於 2018-7-11 09:54 AM 發表
學位泛濫
重點係如果你想繼續讀,你係有機會。

令想讀書嘅人可以讀上去係好事,只要唔好以爲有 degree 就一定出路好就得。

人人都可以讀中學,唔通你又話中學學位汎濫?

引用:
原帖由 muddrex 於 2018-7-11 11:03 AM 發表

重點係如果你想繼續讀,你係有機會。

令想讀書嘅人可以讀上去係好事,只要唔好以爲有 degree 就一定出路好就得。

人人都可以讀中學,唔通你又話中學學位汎濫? ...
但要扭轉呢個風氣都唔係易事
你睇個個當職業專才教育係次選就知

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2018-7-11 10:03 AM 發表
幾多分咪又係買唔到樓。
呢句真

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2018-7-11 08:55 AM 發表
【本報訊】第七屆中學文憑試今日放榜,今屆誕生九名狀元,包括五男三女考獲七科5**佳績,餘下一名男考生勇奪八科5**,同時在數學延伸部份獲5**,成為歷屆首名八科5**的超級狀元。今年59,000名考生之中,有21,463人考到「33222」資助八大學士課程的門檻,較去年微增約400人,料聯招競爭與去...
...
幾時變了八大?

8大就1.6人爭一位,咁十大就可能1.2人爭一位。不過選科都係以興趣及自己成績配對為妙。

唔怪得現在通街都係大學生

hku 係1對10

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-7-11 08:59 AM 發表
仲有非資助學位7~8千個, 即係差不多所有合資格都有得讀大學[只要自己比學費]
其實一早唔合資格既都有得讀, 唔係都冇咁多大學生咁多時間去佔中同搞港獨啦

現在的大學學位的確多了很多,62%的考生可以入大學。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]