• 瀏覽: 2,898
  • 回覆: 30
政府連老人家都唔放過

若果年齡已屆75歲,投保額繼續是100萬元,男性每月可獲7,360元,女性則獲6,420元。當中男性最少要多活16年,即獲發年金至91歲,才可以達到4厘內部回報率。值得注意的是,香港男性平均年齡為81歲,女士則為87歲;若果要對沖長壽風險,似乎越後生買年金越好。

新聞來源連結:
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180705/58403338

75 歲先泥買
咪蝕章囉

難怪「妓者 MON 渣姐」都要賣平果股票啦
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-6 08:12 AM 發表
政府連老人家都唔放過

若果年齡已屆75歲,投保額繼續是100萬元,男性每月可獲7,360元,女性則獲6,420元。當中男性最少要多活16年,即獲發年金至91歲,才可以達到4厘內部回報率。值得注意的是,香港男性平均年齡為81歲,女士則為87歲;若果要對沖長壽風險,似乎越後生買年金越好。

新聞來源連結:
https://hk.finance.appledaily.com/finance/rea ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-7-6 08:15 AM 發表
75 歲先泥買
咪蝕章囉

大陸整死蘋果,好威?

這。。?這個每月發放的會否會按通脹增長加碼先?

現在7360 ok,但十年後7360的購買力可能跌到得5000.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-6 08:21 AM 發表

大陸整死蘋果,好威?
仲未死喎!

65買...........81, 平均81瓜柴,計死人數win硬

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-7-6 08:32 AM 發表

仲未死喎!
泱泱大國欺壓私企, 好威?

可以日日去深仔髮廊,揾北嬸撚雀仔

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-7-6 08:30 AM 發表
這。。?這個每月發放的會否會按通脹增長加碼先?

現在7360 ok,但十年後7360的購買力可能跌到得5000.
唔會
所以有人話呢個年金嘅最大風險
就係通帳

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-6 08:12 AM 發表
政府連老人家都唔放過

新聞來源連結:
https://hk.finance.appledaily.com/finance/rea ...
政府咁有錢

老左仲係你荷包攞錢

話自制長糧喎

真係陰公

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-7-6 08:15 AM 發表
75 歲先泥買
咪蝕章囉

識買一定買年金,跟賤宰買毒果,仙股就快到

呃錢,完

引用:
原帖由 fedax1010 於 2018-7-6 11:49 PM 發表

唔會
所以有人話呢個年金嘅最大風險
就係通帳
買與唔買 都有通脹

引用:
原帖由 膠批 於 2018-7-8 09:25 AM 發表

買與唔買 都有通脹
其實通帳
係所有投資係風險喇
不過對回報唔算高
又無其他風險嘅例如定期咁
呢個咪唯一風險囉

引用:
原帖由 fedax1010 於 2018-7-8 09:29 AM 發表

其實通帳
係所有投資係風險喇
不過對回報唔算高
又無其他風險嘅例如定期咁
呢個咪唯一風險囉
最大風險係命短 今日買聽日死就蝕30%

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]