• 瀏覽: 51,234
  • 回覆: 665
  • 追帖: 4
+16
老美傻普最叻大人,當大唔到,佢就搬籠門,轉話題,講番話,中國一定要回禮,頂住。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-21 10:22 AM 發表

有冇反勝姿態 除咗中國有其他國家物資供應 最重要係 日本係冇其他國家再供應物資 因為其他國家知道 俾日本打贏中國 中國週邊國家 全部都唔會有好日子過 咁嘅環境 日本仲有乜可能打贏 ...
又錯了!
日本曾經佔領幾乎整個東南亞,真係無物資?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-21 10:52 AM 發表

又錯了!
日本曾經佔領幾乎整個東南亞,真係無物資?
錯咗啲乜嘢呢 美國佔領咗阿富汗 蘇聯曾經佔據阿富汗 有啲乜嘢生產到出嚟 去戰亂地方 打遊擊都打死你啦 仲要去供應物資 淨係識得紙上文章 唔講實際情況 日本當年就係斷物資 唔單止石油 礦產糧食 全部都缺 所以至會咁心急要打贏中國  只要再拖延耐啲 根本中國必勝

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-21 11:19 AM 發表

錯咗啲乜嘢呢 美國佔領咗阿富汗 蘇聯曾經佔據阿富汗 有啲乜嘢生產到出嚟 去戰亂地方 打遊擊都打死你啦 仲要去供應物資 淨係識得紙上文章 唔講實際情況 日本當年就係斷物資 唔單止石油 礦產糧食 全部都缺 所以至會咁心急要打贏中國  只要再拖延耐啲 根本中國必勝 ...
因為美國攻擊日本,搶哂日本係東南亞的地盤,物資咪短缺囉!

好難明咩?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-21 11:49 AM 發表

因為美國攻擊日本,搶哂日本係東南亞的地盤,物資咪短缺囉!

好難明咩?
今日本點解要偷襲珍珠港 因為美國金製去石油啦 咁美國點解要禁制佢呀 都係嗰句 唔想畀日本獨大 都係出於一個自私嘅理由 若果日本唔偷襲珍珠港 美國係唔會插手 由得你肯亞洲打生打死 但係除咗石油 糧食天氣 各地地方打遊擊 你認為日本仲有勝算 日本嘅三光政策 人見人怕 冇可能投降 呢啲你又唔講 就算你裝備嘅精良 咁嘅環境 的一二百萬軍隊 有乜可能打贏中國 現實你唔服 仲話佢可以任意玩弄彭麗媛 根本就係無知

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-21 12:08 PM 發表

今日本點解要偷襲珍珠港 因為美國金製去石油啦 咁美國點解要禁制佢呀 都係嗰句 唔想畀日本獨大 都係出於一個自私嘅理由 若果日本唔偷襲珍珠港 美國係唔會插手 由得你肯亞洲打生打死 但係除咗石油 糧食天氣 各地地方打遊擊 你認為日本仲有勝算 日本嘅三光政策 人見人怕 冇可能投降 呢啲你又唔講 就算你裝備嘅精良 咁嘅環境 的一二百萬軍隊 有乜可能打贏中國 現實你唔服 仲話佢可以任意玩弄彭麗媛 根本 ...
大佬,美國唔畀日本繼續侵略,都好合理吧?!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-21 12:32 PM 發表

大佬,美國唔畀日本繼續侵略,都好合理吧?!
我冇話唔合理 只不過話再打落去 日本仍無勝算 老實講 美國人係做咗件好事 我唔反對 我反對嘅係 你話美國唔落原子彈 彭麗媛任由日本遭質 你認為自己係咪無知

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-21 12:38 PM 發表

我冇話唔合理 只不過話再打落去 日本仍無勝算 老實講 美國人係做咗件好事 我唔反對 我反對嘅係 你話美國唔落原子彈 彭麗媛任由日本遭質 你認為自己係咪無知 ...
美國唔抽日本後腳,用炸彈炸鳩日本

中國已經畀日本人全面封鎖物資,
工業亦幾乎無哂,子彈都無,靠用石仔掟人?
而且基本上連主要糧食生產區都無埋,食住西北風同日本人打?

日本勢必征服中國,咁彭麗媛子要去做軍妓有乜奇?(佢本身都係勞軍出身!)

剛剛都講過 欠缺物資 並不是只是中國 日本亦有呢個問題 點解你唔講日本有呢個問題 日本霸佔返嚟嘅地方 周圍都有遊擊隊 你裝備精良 但係同有冇生產力 只能靠搶 你搶得次數越多 就更加冇生產力 咁樣你都唔明 淨係識得紙上談兵 衣服糧食全不足 咁仲點樣打落去 何況美國就算唔參戰 蘇聯已經打完歐洲 已經蠢蠢欲動 呢一點你都唔會否認啩 蘇聯都係同一個道理 唔可能比你日本獨大 咁再打落去 你仲認為日本有勝算 都係嗰句  什麼日本人已遭質彭麗媛 係咪無知兼白痴

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-21 01:10 PM 發表
剛剛都講過 欠缺物資 並不是只是中國 日本亦有呢個問題 點解你唔講日本有呢個問題 日本霸佔返嚟嘅地方 周圍都有遊擊隊 你裝備精良 但係同有冇生產力 只能靠搶 你搶得次數越多 就更加冇生產力 咁樣你都唔明 淨係識得紙上談兵 衣服糧食全不足 咁仲點樣打落去 何況美國就算唔參戰 蘇聯已經打完歐洲 已經蠢蠢欲動 呢一點你都唔會否認啩 蘇聯都係同一個道理 唔可能比你日本獨大 咁再打落去 你仲認為日本有勝算  ...
日本當年需要的,主要係石油,
及鐵礦,只要佔住東南亞及大陸東部就得。

講糧食,泰國直情係軸心國。

而當時中國,無兵工業,係支援........無美國幫手就死硬!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-23 02:21 AM 發表

日本當年需要的,主要係石油,
及鐵礦,只要佔住東南亞及大陸東部就得。

講糧食,泰國直情係軸心國。

而當時中國,無兵工業,係支援........無美國幫手就死硬! ...
廢話泰國係軸心國 幾萬公里嘅補給線 能唔能夠順利補給都係問題啦 一萬幾千公里補給線呀 你估好似而家咁有高鐵呀 講就容易 糧食 醫療 一日本軍隊嘅決心 若果蘇聯對日本蠢蠢欲動 日本軍隊總係咪有決心打中國 唔驚家鄉淪陷 向你講所有嘢對中國不利 對日本全部有你 你嘅心態都相當清楚啦 問題係一同面對 中國有嘅問題 日本都會有 當時嘅中國 唔打退日本仔 基本上冇生路 所以絕對唔會輸 但係喺你心目中 中國只會輸

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-23 10:01 AM 發表

廢話泰國係軸心國 幾萬公里嘅補給線 能唔能夠順利補給都係問題啦 一萬幾千公里補給線呀 你估好似而家咁有高鐵呀 講就容易 糧食 醫療 一日本軍隊嘅決心 若果蘇聯對日本蠢蠢欲動 日本軍隊總係咪有決心打中國 唔驚家鄉淪陷 向你講所有嘢對中國不利 對日本全部有你 你嘅心態都相當清楚啦 問題係一同面對 中國有嘅問題 日本都會有 當時嘅中國 唔打退日本仔 基本上冇生路 所以絕對唔會輸 但係喺你心目中 中 ...
無疑70年前海運比較慢,但仍可接受。

中國當時已沒有海軍,美國佬唔炸佢啲船,
物資供應就會源源不絕,
相反中國被封鎖,沒有物資支援.......

蘇聯疲於應付德國,要幾年後先可以抽身,
相信中國被完全納入「大東亞共榮圈」。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-23 10:12 AM 發表

無疑70年前海運比較慢,但仍可接受。

中國當時已沒有海軍,美國佬唔炸佢啲船,
物資供應就會源源不絕,
相反中國被封鎖,沒有物資支援.......

蘇聯疲於應付德國,要幾年後先可以抽身,
相信中國被完全納入「大東亞共榮圈」。 ...
你究竟知唔知乜嘢叫打仗 用你嘅計算 美國打阿富汗 越戰 韓戰 點可能輸 再講啦海運可以深入內陸咩 咁內陸的士兵唔理你啦 日本仔最入去到四川喎 最好笑係你講嘅鐵鑛 霸佔咗鐵礦就有鐵 你知唔知開鐵礦要有幾多人力物力 早前已經同你講過 你啲嘢搶返返嚟就冇曬生產力 點解唔明呢個道理呀再打落去日本只有亡國嘅一個途徑蘇聯1941年已經打完德國

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-23 10:53 AM 發表

你究竟知唔知乜嘢叫打仗 用你嘅計算 美國打阿富汗 越戰 韓戰 點可能輸 再講啦海運可以深入內陸咩 咁內陸的士兵唔理你啦 日本仔最入去到四川喎 最好笑係你講嘅鐵鑛 霸佔咗鐵礦就有鐵 你知唔知開鐵礦要有幾多人力物力 早前已經同你講過 你啲嘢搶返返嚟就冇曬生產力 點解唔明呢個道理呀再打落去日本只有亡國嘅一個途徑蘇聯1941年已經打完德國 ...
因為越戰、韓戰呢啲地方都有人供應物資對付美軍,
所以對付伊斯蘭國就要斷哂佢地物資,
而家伊斯蘭國已剩不到10%土地。
而北韓面對禁運,直接舉手投降。

東南亞礦係現成,請人繼續掘就得了。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-23 11:07 AM 發表

因為越戰、韓戰呢啲地方都有人供應物資對付美軍,
所以對付伊斯蘭國就要斷哂佢地物資,
而家伊斯蘭國已剩不到10%土地。
而北韓面對禁運,直接舉手投降。

東南亞礦係現成,請人繼續掘就得了。 ...
所以你講都知道物資嘅重要啦 你講東南亞有形成擴產 點運過嚟中國內陸 糧食送運都有問題 件講送礦產 送軍備 呢個問題日本一早已經知 所以話要三個月之內打贏中國 但事實上 除咗頭三個月勢如破竹 除咗頭三個月勢如破竹 慢慢變成奶佢 慢慢變成拉鋸戰 由上風慢慢變落下風 跟住祖國出現俾人入侵的危機 心急起上嚟 就偷襲珍珠港 係絕對順理成章 就算你係日本人 都唔可能否認我哋講呢啲事實 就算冇美國兩個原子彈  蘇聯已經入侵北方四島 亡國在即 閣下一個傻佬 竟然話可以捉彭麗媛做軍妓 閣下係腦生草定係冇腦 畀多啲人睇下你嘅留言 係幾冇智慧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]