• 瀏覽: 48,375
  • 回覆: 1,671
  • 追帖: 3
+25
引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-7-6 11:55 發表
唔通禁言更佳?唔會啩?
邊樣更福佳我唔咁講,不過,美國靠兩黨嘅傳聲筒洗腦,
結果你見班大美國主義嘅霸道合法化同班香港人盲崇嘅L樣,
大概都理解有幾恐怖。

你問美國佬敘利亞啲平民點解會俾美軍炸,佢會答你"正義"。
你問美國佬點解要打貿易戰,佢會答你"公平"。
你問美國佬點解要玩QE,佢會答你"合理"。

點解鄰國要受難受苦鯁債孭鑊?
因為美國做乜都係對囉!
點解美國做乜都係對嘅?
因爲民主囉!

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-6 11:52 AM 發表

真心話?
唔似你喎!
再講,點解要終身制?點解要稱帝?
對黨有利?對國家有利?
定係無的放矢?
咁。。。你同唔同意終身制先?點解?如果係可以穩定發展,咁稱帝啦,更穩定,仲可以解決繼承問題。

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-7-6 13:55 發表
咁。。。你同唔同意終身制先?點解?如果係可以穩定發展,咁稱帝啦,更穩定,仲可以解決繼承問題。
引用:
一樓我已經講咗:
"唔同嘅政制係爲唔同國家情況和需要而制定,
而非改變國家去符合某種特定型式嘅政制。"
你覺得中國需要終身制?需要稱帝?
終身制/稱帝就可以解決繼承問題?
何以見得?有冇歷史例證?

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-6 02:04 PM 發表

你覺得中國需要終身制?需要稱帝?
終身制/稱帝就可以解決繼承問題?
何以見得?有冇歷史例證?
唔需要終身制?咁習近平做咩改制?明明主席每人做兩界。

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-7-6 14:06 發表
唔需要終身制?咁習近平做咩改制?明明主席每人做兩界。
點解一定要兩界?
邊個定?點解唔可以係3界4界?
硬定兩解有咩好處?點解廢兩界就要定終身制?

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-6 01:51 PM 發表

邊樣更福佳我唔咁講,不過,美國靠兩黨嘅傳聲筒洗腦,
結果你見班大美國主義嘅霸道合法化同班香港人盲崇嘅L樣,
大概都理解有幾恐怖。

你問美國佬敘利亞啲平民點解會俾美軍炸,佢會答你"正義"。
你問美國佬點解要打貿易戰,佢會答你"公平"。
你問美國佬點解要玩QE,佢會答你"合理"。

點解鄰國要受難受苦鯁債孭鑊?
因為美國做乜都係對囉!
點解美國做乜都係對嘅?
因爲民主囉 ...
我唔覺得美國做咩都對,但你卻覺得中國做咩都對喎。當全世界都針對你,你先要諗諗你自己有冇錯先

馬拉新政府一上台,就一cut,一停項目,人家點話我們呀?又是人家錯,針對我們?

某類人只會挑剔別人的壞處,表揚自己的好處。全世界都無一種政治體制是完美,但純以數字來看實行民主政制的國家比較富裕,實行極權的比較貧窮。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-6 02:13 PM 發表

點解一定要兩界?
邊個定?點解唔可以係3界4界?
硬定兩解有咩好處?點解廢兩界就要定終身制?
既然3界4界,咁點解唔可以5界6界,點解唔可以終身?
咁習近平要做終身,得唔得先?

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-7-6 14:25 發表

既然3界4界,咁點解唔可以5界6界,點解唔可以終身?
咁習近平要做終身,得唔得先?
你話要做終身,至少講點解先啦!
冇合理原因,點搭得唔得?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-7-6 14:14 發表
我唔覺得美國做咩都對,但你卻覺得中國做咩都對喎。當全世界都針對你,你先要諗諗你自己有冇錯先

馬拉新政府一上台,就一cut,一停項目,人家點話我們呀?又是人家錯,針對我們? ...
我都冇講中國做咩都啱喎!
只係問現今那一個國家係因爲民主所以掘起發達的?
又問近20年那個"民主化"的國家人民生活水平改善了?

政制的對同錯唔係應該睇實質成果嘅咩?

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-7-6 14:25 發表
某類人只會挑剔別人的壞處,表揚自己的好處。全世界都無一種政治體制是完美,但純以數字來看實行民主政制的國家比較富裕,實行極權的比較貧窮。 ...
"實行民主政制的國家比較富裕"從那裡來?
係"國家民主了所以富裕"還是"國家富裕了才可以民主"?

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-6 02:34 PM 發表

你自己睇下啦。唔好成日攞印度、菲律賓來做例子。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-6 02:29 PM 發表

你話要做終身,至少講點解先啦!
冇合理原因,點搭得唔得?
咁因為習近平要求終身制,以達到中國夢,你讚唔讚成?

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-6 02:34 PM 發表

全球GDP總量最高10個國家只有中國不是民主國家,全球人均GDP最高10個國家只有卡塔爾不是民主國家。全球外匯最高10個國家或地區只有中國、沙地、香港不是民主國家或地區。全球最快樂最高10個國家全部都是民主國家。

引用:
原帖由 myingwin 於 2018-7-6 06:00 AM 發表

可以學北韓,冇電視臺夠膽報衰野,自然好太平
香港人都成日上tvb執笠

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]