• 瀏覽: 1,405
  • 回覆: 22
通訊事務管理局決定本月二十七日起,放寬電視節目植入式廣告規管,但要求表達手法要自然不突兀,亦不可直接推銷。

通訊局解釋,以「自然及不突兀」的手法表達,即是不能以生硬、喧賓奪主的方式,或以造作、令人難以信服的方式加插廣告。通訊局舉例,在衣香鬢影的晚會上,主持在過場時,派發要用手撕開進食的食物給嘉賓即場進食,清楚展示食物品牌,主持又不斷讚賞食物,便算是「不自然及突兀」

另外,「硬銷」產品亦不可以,例如頻密讚賞產品,直接提及「應該購買」都不可接受,通訊局並會規定,如果節目有植入式廣告,電視台要在節目開始前向觀眾說明「以下節目含有間接宣傳」,通訊局指按新的要求,過去八年投訴成立的個案,有約三分之二,在新規定下可以過關。

大台台慶食KFC都仲係過唔到關
呢D咪叫做「食相核突」喎

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/530158/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
大陸都植入左咁耐啦。。。香港電視節目仲吾俾植入電視台咪好蝕底?

東張西望日日都有值入廣告, 然後廣告時即刻播產品廣告

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-4 05:32 PM 發表
愛回家都係拉~寫明有產品「贊助」

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-7-4 04:49 PM 發表
通訊事務管理局決定本月二十七日起,放寬電視節目植入式廣告規管,但要求表達手法要自然不突兀,亦不可直接推銷。

通訊局解釋,以「自然及不突兀」的手法表達,即是不能以生硬、喧賓奪主的方式,或以造作、令人難以信服的方式加插廣告。通訊局舉例,在衣香鬢影的晚會上,主持在過場時,派發要用手撕開進食的食物給嘉賓即場進食,清楚展示食物品牌,主持又不斷讚賞食物,便算是「不自然及突兀」。

另外,「硬銷」 ...
唔食kfc,咪食pizza乞囉

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-4 05:32 PM 發表
你都有留意

今年TVB台慶又要食炸雞嗎?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-7-4 17:45 發表
今年TVB台慶又要食炸雞嗎?
飲紅洒、香檳就應該無問題

全港就黎變晒廣告電視台

引用:
原帖由 型男1號 於 2018-7-4 05:50 PM 發表
全港就黎變晒廣告電視台
以前亞視有無線係咁投訴, 到整死人後就自己話要值入式廣告, 搬龍門....
最憎之前不停宣傳BG BIG CHANNEL D產品, 衣家多睇奇妙同香港電台

放寬廣告, 好呀!

最好有明確標示係廣告及列出產品名稱!

以後應該會有好多一家人開開心心飲飲食食,用手機,相機,電腦⋯⋯場面出現。

香港呢班十九官員真係多L餘, 幾時都要發官威阻頭阻勢, 任得電視台自己中意植入式廣告喇, 電視台賺多咗錢, 就會提供更好的節目,  電視節目係免費, 啲人唔睇就熄咗電視機.
我唔睇電視, 但我贊成有植入式廣告,
大陸電視台, 幾個人在做清談節目, 張枱擺滿商品, 邊有大陸人咁得閒去投訴??? 係香港人咁犯賤, 乜都投訴.

電視台就係靠現有的廣告時間, 都搵唔夠皮費, 所以才有植入式廣告以增加收入,
新聞節目就係蝕硬的節目, 人手又要多, 電視台賺唔夠廣告費, 必定左咳右咳, 都係觀眾損失.

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-7-4 05:41 PM 發表
你都有留意
好多人成日話唔睇無線,但其實係睇得最多

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]