• 瀏覽: 998
  • 回覆: 11
[隱藏]
玩具反斗城3.3萬員工未獲發遣散費 觸發示威

06月30日(六) 11:29更新 08:12建立


玩具反斗城美國分店全線結業,員工卻未獲發遣散費。(美聯社圖片)

美國玩具反斗城(Toys R Us)餘下的200多間分店周五(29日)關上大門,擁有70年歷史的「玩具王國」隨即成為歷史。惟3.3萬名員工至今仍未收到遣散費,觸發多個示威活動。 


受破產保護令影響,破產公司清盤時,員工無法取得遣散費。但《紐約郵報》揭發,包括前行政總裁布蘭登(David Brandon)在內的玩具反斗城5名高層,在公司宣布破產前一周,瓜分820萬美元(約6396萬港元)的獎金。 


在佛羅里達州任職分店經理長達30年的加西亞(Madelyn Garcia),批評早年收購玩具反斗城的私募基金公司及破產保護制度。她稱:「我很憤怒,但我不會怪責玩具反斗城,它是一家好公司,我們大家都愛它,因此我們都在這裏長時間工作。」 


部分玩具反斗城的員工,自周五起在新澤西州的分店、布蘭登位於紐約的寓所,以及購入玩具反斗城的3間私募股權公司辦公室外,發起示威。民主黨新澤西州參議員布克(Cory Booker)已去信介入事件,促請私募股權公司向失業員工提供援助。 

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20180630/mobile/bknint-20180630081239663-0630_17011_001.html



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
淘寶的錯


遲早到LEGO 


回覆 引用 TOP

玩具反斗城美國分店全線結業,員工卻未獲發遣散費。

點解唔問問64李點樣將強積金對沖遣散費



用乜野顏色字人,就係代表乜野人,亦即係岐視個啲人,咁用黑色字寫個人字,係唔係岐視黑人呢,

回覆 引用 TOP

[隱藏]
有民主普選都咁x街?


回覆 引用 TOP

示威都冇用  真係窮到執粒  邊有錢賠


依家細佬轉打手遊,小學生一放學就去老麥幾條友連線圍內打機,未夠兩歲已經接觸智能電話睇卡通片,傳統玩具玩幾次就厭架啦

留返d錢換眼鏡好過啦



回覆 引用 TOP

佢哋D野賣價離地冇乜人幫襯,間間鋪都開到鬼咁大,租金燈油火爉員工成本居高不下,可以捱到今時今日先玩完其實都算好叻叻㗎嗱!


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2018-6-30 12:29 PM 發表

示威都冇用  真係窮到執粒  邊有錢賠
但系有8百幾萬(獎金)打賞5名高層,獎咩呢下?



回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2018-6-30 12:14 PM 發表

淘寶的錯
鬼佬唔幫襯TB,是AMAZON的錯。



回覆 引用 TOP

點解唔搵我哋涼已完幫手調停?佢會叫啲員工有時間就返嚟做義工,完滿解決,WW!


回覆 引用 TOP

執笠高層仲有奬金分,低層遣散費都無


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]