• 瀏覽: 1,778
  • 回覆: 16
其中一個主要原因是香港人愈來愈缺乏遠見急功近利…
舉一個很實在的例子
在我還在求學的年代
香港人是看不起做金融、財經的人
統稱為「炒股佬」
成績最好的中學畢業生
會去大學讀理科、醫科
成績最差的才去讀金融

到了今日
在香港
錢滾錢才是王道
那脫人變了「金融才俊」
為社會羨慕
成績最好的中學畢業生
跑去讀金融…

在一個晴朗的早上再度起行
聲稱需要證據,超乎尋常的聲稱需要超乎尋常的證據
對毫無證據的聲言,可信手揚棄
引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-6-29 10:14 PM 發表
舉一個很實在的例子
在我還在求學的年代
統稱為「炒股佬」
成績最好的中學畢業生
會去大學讀理科、醫科
成績最差的才去讀金融

到了今日
在香港
錢滾錢才是王道
那脫人變了「金融才俊」
為社會羨慕
成績最好的中學畢業生
跑去讀金融… ...
我唔知你咩年代
我所知近二三十年香港看不起只係「股民」,唔係「才俊」...你睇92年既大時代就知,方展博、陳滔滔呢d才俊角色,當年已為觀眾羨慕,可見社會風氣並不反感
另外而家收生分數最高,仍然係醫科...

引用:
原帖由 kchaha 於 2018-6-30 01:27 發表
我唔知你咩年代
我所知近二三十年香港看不起只係「股民」,唔係「才俊」...你睇92年既大時代就知,方展博、陳滔滔呢d才俊角色,當年已為觀眾羨慕,可見社會風氣並不反感
另外而家收生分數最高,仍然係醫科...
當年我唔覺得香港人有幾羨慕呢班人

淨月餅香港制造都吾知做吾做到

香港制做咪得個貴字,搵鬼買嗎?除非高科技發展到啦。

引用:
原帖由 daimonster 於 2018-6-30 08:30 發表
淨月餅香港制造都吾知做吾做到
有10%工序响香港進行已經算係香港製造,工序仲係包埋設計

引用:
原帖由 少先隊員 於 2018-6-30 12:38 AM 發表
都唔明 點解D 共9,賣港賊 日日話 社會主義好,但又要響 香港賴死,唔返大灣區?
大灣區無言論自由,要翻牆先上到網,咪唔返大灣區唔住囉。

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-6-29 10:14 PM 發表
到了今日
在香港
錢滾錢才是王道
那脫人變了「金融才俊」
為社會羨慕
成績最好的中學畢業生
跑去讀金融… ...
據我知,現在大學收生最高條件係醫科、藥劑.....唔係金融。
樓主的"今日"係指邊一段時間?

引用:
原帖由 少先隊員 於 2018-6-30 12:38 AM 發表
都唔明 點解D 共9,賣港賊 日日話 社會主義好,但又要響 香港賴死,唔返大灣區?
因為香港系比中國人住,唔系一班假英犬既地盤。不如你先移民英國先,但系你識英文嗎?

引用:
舉一個很實在的例子
在我還在求學的年代
統稱為「炒股佬」
成績最好的中學畢業生
會去大學讀理科、醫科
成績最差的才去讀金融

到了今日
在香港
錢滾錢才是王道
那脫人變了「金融才俊」
為社會羨慕
成績最好的中學畢業生
跑去讀金融… ...
你地班黃黃打J就最o力,你不如講下點解本土運動,帶領既人都唔系香港製造。土生土長都搵新移民笨,自己唔出手😂😂

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-6-30 11:55 AM 發表

據我知,現在大學收生最高條件係醫科、藥劑.....唔係金融。
樓主的"今日"係指邊一段時間?
豬兜,醫生打工系月薪既。金融自己控制一個月搵幾多錢,點同人比啊?

引用:
原帖由 熱鬥屎馬 於 2018-6-30 12:36 PM 發表

豬兜,醫生打工系月薪既。金融自己控制一個月搵幾多錢,點同人比啊?
人地講緊收生分數,唔係講緊搵幾多錢...睇清楚人地寫咩先la...

再講做金融都係月薪,就算自己用錢去炒,邊個控制到一個月搵幾多錢? 得果個勁過畢菲特

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-6-30 01:38 AM 發表

當年我唔覺得香港人有幾羨慕呢班人
香港一向只係拜金主義,邊個搵錢多羨慕邊個(當然不是香港獨有)
以前只有醫生律師建築師搵最多錢,而家金融, IT都搵到錢
邊個搵到錢就成功人仕,就多學生去讀,其實係正常,反而出路多左係好事

不過香港製造唔係靠學生,係靠投資,成本高係基本問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]