• 瀏覽: 3,243
  • 回覆: 15
新型可耐3000℃燒蝕陶瓷

新型可耐3000℃燒蝕陶瓷塗層及複合材料誕生
中國科技網-科技日報長沙8月21日電(記者俞慧友 通訊員曹希雅 王建湘)“護航”高超聲速飛行器關鍵部件,有了可靠新材料。21日,記者從中南大學粉末冶金研究院獲悉,該校粉末冶金國家重點實驗室中國工程院院士黃伯云團隊,開發出了一種新型可耐3000℃燒蝕的陶瓷塗層及複合材料,具有優越的抗燒蝕性和抗熱震性,被學界評為極具應用前景的材料體系,引發國際廣泛關注。該成果,發表于6月15日的《自然·通訊》上。

......
美國不斷藉詞所謂"軍事透明",窺探中國井噴式軍事技術發明,企圖竊取及山寨中國超高技術發明。

https://m.huanqiu.com/r/MV8wXzExMTYwMTk2XzIxXzE1MDMzNjcwODA=?pc_url=http://mil.huanqiu.com/china/2017-08/11160196.html

又係廢話, 老美太空穿梭機晨早已經有耐熱瓦片

老美穿梭機早已經千古了
穿梭機的隔熱瓦片可靠,就唔使爆炸啦

引用:
原帖由 kingking99 於 2018-6-22 01:51 AM 發表
老美穿梭機早已經千古了
穿梭機的隔熱瓦片可靠,就唔使爆炸啦
狗唔搭八五毛, 連穿梭機咩事爆炸都唔知, 以為隔熱片頂唔順??

於升空過程中燃料箱外層泡棉脫落,撞擊左翼並造成一個約15×25公分的破洞。經過17天的飛行,在進入大氣層時,高溫氣體經由此破洞流入起落架艙與左翼並破壞內部結構,導致哥倫比亞號最終在德州上空解體。
調查測試中泡棉撞擊機翼碳纖維隔熱板造成的破洞

附件

SY20180302164645-861.jpg(57.52 KB)

講咁多,實則應成工用左未?

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2018-6-22 04:49 AM 發表

狗唔搭八五毛, 連穿梭機咩事爆炸都唔知, 以為隔熱片頂唔順??

於升空過程中燃料箱外層泡棉脫落,撞擊左翼並造成一個約15×25公分的破洞。經過17天的飛行,在進入大氣層時,高溫氣體經由此破洞流入起落架艙與左翼並破壞內部結構,導致哥倫比亞號最終在德州上空解體。
調查測試中泡棉撞擊機翼碳纖維隔熱板造成的破洞 ...
連閣下都知自己狗唔搭八
現今科技,火箭升空時有發泡膠脫落是正常現象,火箭設計必須可以承受被發泡膠撞擊而沒損壞,
哥倫比亞號的隔熱瓦片在升空時,被發泡膠撞撞擊導致破損,回程時做成致命的災難事件,即是穿梭機的隔熱瓦安全標準不足囉
明白有人護主心切,但都唔應該習慣性地將最重要的部分,隔熱瓦片抗損能力低的事實刪除,然後顛倒黑白說穿梭機的瓦片沒問題

互相山寨可以促使大家進步

引用:
原帖由 maoleitau 於 2018-6-22 08:56 AM 發表

泡棉咁軟都可以撞擊碳纖維隔熱板?????究竟咩問題????
唔係你講泡棉係軟

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2018-6-22 12:58 AM 發表
咁美狗都已經有, 又知道可以用嚟做乜, 咁都仲要問?

多9餘, 真係7!

我真係唔識咁多喎,識就入太空總署做啦,使鬼係到吹水咩!

中國又提前山寨外國2050年發明,可耐3000℃燒蝕陶瓷塗層及複合材料

引用:
原帖由 kingking99 於 2018-6-22 08:45 AM 發表

連閣下都知自己狗唔搭八
現今科技,火箭升空時有發泡膠脫落是正常現象,火箭設計必須可以承受被發泡膠撞擊而沒損壞,
哥倫比亞號的隔熱瓦片在升空時,被發泡膠撞撞擊導致破損,回程時做成致命的災難事件,即是穿梭機的隔熱瓦安全標準不足囉
明白有人護主心切,但都唔應該習慣性地將最重要的部分,隔熱瓦片抗損能力低的事實刪除,然後顛倒黑白說穿梭機的瓦片沒問題 ...
你真係加唔搭八,話你幼稚又唔係,咩叫隔熱瓦片呀,係用嚟隔熱嗎,如果瓦片抵唔住高溫而失效就係瓦片唔掂啦,你就幼稚到泡棉打爛咗機翼嘅隔熱層就當係打爛咗隔熱瓦,就算係打爛隔熱瓦並不代表隔熱瓦有問題

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2018-6-22 12:45 PM 發表

你真係加唔搭八,話你幼稚又唔係,咩叫隔熱瓦片呀,係用嚟隔熱嗎,如果瓦片抵唔住高溫而失效就係瓦片唔掂啦,你就幼稚到泡棉打爛咗機翼嘅隔熱層就當係打爛咗隔熱瓦,就算係打爛隔熱瓦並不代表隔熱瓦有問題 ...
明白,總之唔係美國妓術、工藝流,係社會既錯

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2018-6-22 00:58 發表
瓦片老早就有
今次發明既係塗層

明唔明兩樣野唔同?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]