• 瀏覽: 5,378
  • 回覆: 55
+2
深圳皇崗海關透露,在福田口岸旅檢通道截獲一名香港旅客,攜帶7千克日本核輻射區食品入境。事發於前日(13日)清早,福田口岸開閘不久,皇崗海關關員在口岸進行抽查。一名背着背包的旅客被關員截停,並示意其前往海關查驗區接受檢查。在旅客背包中,關員發現該旅客的背包內放着數個用報紙包裹的...

注意 注意 !! 是 香港水客
注意 注意!! 是 毒果報導 !!
注意 注意 唔 想click 就 離開

新聞來源連結:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180615&s=10793096&a=58321242

皇崗海關負責人稱,自2011年日本「3‧11」大地震後,內地禁止進口日本核洩漏地區福島縣、群馬縣等12個縣的食品、食用農產品和飼料。但由於這些食品由於價格低廉,給了走私分子較大的利潤空間。為謀取不法利益,部份不法分子利用走私水客以螞蟻搬家形式,化整為零走私入境。

香港本土人士

引用:
原帖由 打雜天使 於 2018-6-15 02:58 PM 發表
深圳皇崗海關透露,在福田口岸旅檢通道截獲一名香港旅客,攜帶7千克日本核輻射區食品入境。事發於前日(13日)清早,福田口岸開閘不久,皇崗海關關員在口岸進行抽查。一名背着背包的旅客被關員截停,並示意其前往海關查驗區接受檢查。在旅客背包中,關員發現該旅客的背包內放着數個用報紙包裹的...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/20180615/720p ...
樓主唔洗咁緊張嘅
總有人 又發姣 又想攞貞節牌坊

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-6-15 03:00 PM 發表
香港本土人士
有回鄉卡的香港水客

其實7公斤呢啲野
一家人食兩餐 都食完啦
應該唔係走私淘利

想害死人咩

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-15 03:03 PM 發表

樓主唔洗咁緊張嘅
總有人 又發姣 又想攞貞節牌坊
行船爭解纜 對白我講先

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-6-15 03:07 PM 發表
想害死人咩
大6同胞連食菜都「精日」

潛新移民二三代害人

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-6-15 03:10 PM 發表
潛新移民二三代害人
ㄧ九四九年之後很多中國人移居香港。

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-15 03:05 PM 發表
其實7公斤呢啲野
一家人食兩餐 都食完啦
應該唔係走私淘利
唔係走私淘利,唔通自己食呀??

好奇一問 :
目前
香港都禁褔島食品入口
水客d菜邊度黎 ? 

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-6-15 03:13 PM 發表
好奇一問 :
目前
香港都禁褔島食品入口
水客d菜邊度黎 ? 
香港近期放寬果D 日本地方係邊度? 另外本人認為深圳海關經對口單位 通知特府跟進

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]