• 瀏覽: 37,748
  • 回覆: 259
  • 追帖: 2
【本報訊】加熱煙及電子煙風行,政府向立法會建議規管電子煙和加熱煙,但沒有「一刀切」封殺,僅擬與規管傳統香煙方式看齊,包括禁止向未成年人銷售、禁止廣告、需在包裝上寫上健康忠告,並就任何含煙草的部分徵稅。根據有關修訂,即是加熱煙會與傳統香煙的徵稅方式一樣,按重量計算,每支煙應徵稅一點九元;而電子煙也不能加入維他命等添加劑,或以生果味等任何味道作招徠。

上屆政府強硬表明「一刀切」封殺電子煙,惟今屆政府要平衝各方利益,建議放寬規管。立法會衞生事務委員會將於下周二(19日)討論規管電子煙及其他新煙草產品的立法建議。食物及衞生局提交文件指出,過往政府化驗發現多個購自「格仔舖」、電子煙專門店、網購的電子煙樣本皆含致癌物甲醛;加熱煙亦被驗出氣霧有尼古丁和焦油,前者可致血管收窄,後者可致癌。

因此當局建議修訂《吸煙(公衆衞生)條例》,以現時規管傳統香煙的類似模式,規管電子煙、加熱非燃燒煙草產品及草本煙。政府列出八項規管,當中包含就任何含煙草的部分徵稅。由於加熱煙內的真煙草受熱後會產生尼古丁,換言之,加熱煙會與傳統香煙的徵稅方式一樣。

同時,禁止電子煙加入某些添加劑如維他命,因有機會令人以為產品具有健康效益,或健康風險較低。條例同時禁止產品以吸引的味道作招徠,和任何意味產品含任何吸引力的味道作促銷。另外,為免公眾誤以為焦油量和尼古丁量低的香煙較安全,當局也建議修訂現時須在封包和零售盛器上展示焦油量和尼古丁量數值的規定,改以產品含有指定化學物的一般說明取代。

不過,有煙草商認為加熱煙與傳統香煙有根本上的分別,規管上亦不應被界定為傳統香煙。煙草事務協會亦稱,兩者本質上截然不同,建議政府以不同的立法方式處理。

應該要加強規管

新聞來源連結:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180613/00176_068.html

點解唔禁煙呢?
跟毒品睇齊

ps:吸煙人士

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2018-6-13 09:35 AM 發表
點解唔禁煙呢?
跟毒品睇齊

禁煙D稅收入咁多點會當毒品

d個政府根本就柒到仆街!

電子煙油99.9%無尼古丁無焦油。收咩野稅?政府發錢寒到黐左線?
不如直接認想搶錢。

引用:
原帖由 真獅子 於 2018-6-13 09:40 AM 發表

禁煙D稅收入咁多點會當毒品
但煙草確真比毒品禍害更深
又二手/三手煙

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2018-6-13 09:48 AM 發表
電子煙油99.9%無尼古丁無焦油。收咩野稅?政府發錢寒到黐左線?
不如直接認想搶錢。
有冇閱讀障礙?
文章話加熱煙 同傳統香煙 一樣要抽稅

一早就要啦,益左d走私集團咁耐

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2018-6-13 09:35 AM 發表
點解唔禁煙呢?
跟毒品睇齊

食煙唔會食到思覺失調

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2018-6-13 09:50 AM 發表

但煙草確真比毒品禍害更深
又二手/三手煙
吸毒家破人亡聽得多,食煙就真係未聽過,唔該唔好咁政棍,鐘意誇大博共嗚唔該!

引用:
原帖由 禁言先生 於 2018-6-13 09:59 AM 發表

吸毒家破人亡聽得多,食煙就真係未聽過,唔該唔好咁政棍,鐘意誇大博共嗚唔該!
如果煙草立入毒品
食煙都可食到家破人亡
一包煙收你$5000又何嘗唔得

引用:
原帖由 乞丐皇帝呂望生 於 2018-6-13 09:59 AM 發表

食煙唔會食到思覺失調
果d係軟性毒品
咳藥水/天拿水都可吸到好high

賺少啲啦,俾想介煙的人一條生路,積下福

加熱煙冇乜焦油同二手煙,對身邊嘅人影響亦都相對減少。政府應該一早仿效其他先進國家引入,唔使啲煙民買水貨又驚俾人呃

夠疆咪禁左佢囉 ... 

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]