• 瀏覽: 9,983
  • 回覆: 112
前行政長官梁振英說,若當年董建華政府能夠堅持實行八萬五建屋計劃,本港今天不會出現房屋問題。梁振英今日出席一個新書發布會時,提到當年董建華政府提出「八萬五建屋計劃」。他說特區政府後來在社會輿論壓力下,尤其是立法會反對派議員阻撓,不得不放棄計劃。

講就易, 衣家政府搵地起一千幾百宿舍都話好難搵, 你幫佢搵下邊度有地先啦!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180612/s00001/1528800298775

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
市民選d垃圾已完阻撓公屋發展係咎由自取

引用:
原帖由 WPQT1968 於 2018-6-12 09:23 PM 發表
議員都係橡皮圖章,有無能力阻到成疑, 我唔信建制派個個想起多些樓囉,

無樓無公屋嘅夾心階層喺香港只屬少數,就算今日公投是否恢復八萬五,結果仍然會被否決。
地產覇權,並不只限於地產商。

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-6-12 09:38 PM 發表
無樓無公屋嘅夾心階層喺香港只屬少數,就算今日公投是否恢復八萬五,結果仍然會被否決。
地產覇權,並不只限於地產商。
地產泡沬不只對住屋做成問題, 對營商和吸引人材,遊客創科都不利!
租金太貴, 創業守業都難

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-6-12 07:27 PM 發表
前行政長官梁振英說,若當年董建華政府能夠堅持實行八萬五建屋計劃,本港今天不會出現房屋問題。梁振英今日出席一個新書發布會時,提到當年董建華政府提出「八萬五建屋計劃」。他說特區政府後來在社會輿論壓力下,尤其是立法會反對派議員阻撓,不得不放棄計劃。

https://fs.mingpao.com/ins/20180 ... 76ceb7a042e7e3085.j ...
DKLM咁廢話都講得出……

引用:
原帖由 WPQT1968 於 2018-6-12 09:23 PM 發表
完全正確 周圍都不遷不拆

年輕一代話買樓難,只怪佢地老竇老母當年上街,用腳投票維持高地價政策。

引用:
原帖由 ginppl 於 2018-6-12 10:34 PM 發表
年輕一代話買樓難,只怪佢地老竇老母當年上街,用腳投票維持高地價政策。
無錯, 我好反感一些人成日話趕走150新移民, 話起公屋都係益佢地, 呢D講法好差!既然人地合法做香港人, 就要平等對待,無理由要人來捱十年劏房, 人地都有做低下工作對社會有益, 不應咁分化香港人! 人地來我屋企住我都讓間大既房俾人, 自己住細間, 唔可以當人地係地底泥咁看待!
不過我對新政府無任何信心, 都係勸大家儲錢等買深圳每年十萬房屋好過....

樓價升跌永遠都有人鬧

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-6-12 10:46 PM 發表

無錯, 我好反感一些人成日話趕走150估新移民, 話起公屋都係益佢地, 呢D講法好差!既然人地合法做香港人, 就要平等對待,無理由要人來捱十年劏房, 人地都有做低下工作對社會有益, 不應咁分化香港人! 人地來我屋企住我都讓間D大既房俾人, 自己住細間, 唔可以當人地係地低泥咁看待!
不過我對新政府無任何信心, 都係勸大家儲錢等買深圳每年十萬房屋好過.... ...
林鄭根本係曾蔭權2.0,仲會係惡化版

懷念CY及董生!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]