• 瀏覽: 17,751
  • 回覆: 112
+3
引用:
原帖由 blackkh 於 2018-6-10 09:05 AM 發表

逼你收購?經過了這麼多年點解聯想不自己造,
都係嗰句,和現在東芝一樣,如果產品真係咁好就很有競爭力,就唔使虧本要賣盤;聯想自己已經有很多條生產線,收購了IBM pc業務,當然是賣番原來的產品給那些用戶,唔係收購來做什麼?等於你吃開日本狗糧,我把狗糧公司收購我也不會將成份改變,唔係你都唔會繼續食。

引用:
原帖由 樓上疑惑的樓主 於 2018-6-10 09:25 AM 發表

都係嗰句,和現在東芝一樣,如果產品真係咁好就很有競爭力,就唔使虧本要賣盤;聯想自己已經有很多條生產線,收購了IBM pc業務,當然是賣番原來的產品給那些用戶,唔係收購來做什麼?等於你吃開日本狗糧,我把狗糧公司收購我也不會將成份改變,唔係你都唔會繼續食。 ...
現在又想用回人家說法,之前不是說被迫收購嗎?不想人家失業嗎,那麼快就不記得😂

早10年前開始清倉貨
減價促銷都是好一般

引用:
原帖由 blackkh 於 2018-6-10 09:29 AM 發表

現在又想用回人家說法,之前不是說被迫收購嗎?不想人家失業嗎,那麼快就不記得😂
和我之前說的並無矛盾

引用:
原帖由 樓上疑惑的樓主 於 2018-6-10 09:35 AM 發表

和我之前說的並無矛盾
現在就說沒矛盾😂又說聯想是被迫收購日本大和實驗室,又說不想人家人員失業,自己去上網查一查啦,不難的😏

引用:
原帖由 力力奇 於 2018-6-9 09:13 PM 發表
東芝好咩😣
好㯲用 所以愈來愈少人買XD

引用:
原帖由 神風999 於 2018-6-10 09:46 AM 發表

好㯲用 所以愈來愈少人買XD
哈哈
😂

之前係用褲士通,用了過兩年就好多問題,頂唔順之下換了聯相了!

東之應該係記憶卡ok

用開東芝USB手指

引用:
原帖由 男E 於 2018-6-9 05:53 PM 發表
SONY 初初做電腦時就係威係勢, 什麼Memory Stick, 1394..............

過了咁耐日子, 一切如平常 8384993
產品孤芳自賞、封閉先係最大死因,當初想買佢嚟玩,仲要行日文DOS,其實經驗已經話晒畀人知,玩咩封閉式實死。當初電話如是,現今個人電腦又如是。

用平板同手機都能處理,PC 點會唔收皮

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2018-6-9 05:57 PM 發表
日本的電子產品, 品質係有一定的質素。 
但隨著中美的急起直追, 油其係中國, 電子產品性價比超高。 
搶去日本大量市場. 

利申:鴨療街首席電子工情師(公廁旁) ...
真是大忍忍於屎……師兄乃真神人

而家係Mac同iPad既年代啦
個個出街都用iPhone

引用:
原帖由 東方紅 於 2018-6-10 10:12 AM 發表

產品孤芳自賞、封閉先係最大死因,當初想買佢嚟玩,仲要行日文DOS,其實經驗已經話晒畀人知,玩咩封閉式實死。當初電話如是,現今個人電腦又如是。 ...
新力可能想搶佔周邊標準比自己玩, 就好似當年他們在影音界的領導地位. 可惜電腦呢樣野始終都係美國大. memory stick 都要變番 SD

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]