• 瀏覽: 77,343
  • 回覆: 486
  • 追帖: 3
+4
引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2018-6-13 07:30 AM 發表

支付寶係香港唔work因為d人偏見,唔係效既問題。同時支付寶宜家都係主打大陸人用,好多方便既function,港澳用戶可以用既層面仲多過香港支付寶。

八達通就冇俾人keep住d資料咩?之前有人犯案前用八達通都俾人check到。facebook都keep晒香港人d資料啦,咪又大把人用。宜家有咩人唔keep資料,仲要呢d係值錢既野。 ...
無人叫你用個人八達通同自動填值咁笨柒。facebook好多年青人都開始唔用啦。無必要都唔會用。
始終支付寶掃來掃去又要等,係香港係唔work,唔好講地鐵,買七仔,前面條友慢慢開個app 又connect唔到又忽然電話無電,依樣0個樣。作為一個香港人,梗係即刻“即",然後大大聲單打佢,“屌,左撚住曬",然後怒氣衝衝過對面OK 買過。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-13 08:05 AM 發表

都係行業 生活問題

我無需要24 On-call
你每秒鐘幾十萬上落 唔代表個個係囉
Bingo!
你自己都識講,香港唔係個個都會「日日」手機無電架!好多人可以係公司叉電,可以帶尿袋,去解決電話無電問題。
仲有電話無電嘅話,影響到嘅已經唔止用支付寶
唔好成日用電話無電呢個原因啦,呢個係「個人」問題呀

比現金最隱陣,呢d電子支付太多古惑野?尤其支付寶,洩密太勁。

引用:
原帖由 LauLQ 於 2018-6-13 08:26 AM 發表

無人叫你用個人八達通同自動填值咁笨柒。facebook好多年青人都開始唔用啦。無必要都唔會用。
始終支付寶掃來掃去又要等,係香港係唔work,唔好講地鐵,買七仔,前面條友慢慢開個app 又connect唔到又忽然電話無電,依樣0個樣。作為一個香港人,梗係即刻“即",然後大大聲單打佢,“屌,左撚住曬",然後怒氣衝衝過對面OK 買過。 ...
你咁講,點解唔直接用現金?

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 2018-6-12 08:55 PM 發表

你assume手機無電,你不如assume雙手受傷攞唔到手機出嚟俾錢
攞嚟講
香港人可以唔帶鎖匙,可以唔帶銀包但唔可以唔帶手機,可以唔帶手袋但唔可以唔帶尿袋。

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2018-6-12 03:26 PM 發表

NFC手機唔係個個有的,尤其平平地既手機都冇NFC,咁令到市場佔有率有樽頸位。
iphone冇得用已經率先冇咗一半customer base,再加上 平android機都冇nfc,即係個customer base本身一開始已經得番四分之一,輸在起跑線

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-6-12 02:30 PM 發表

雖則但,但仍有一個問題,扣數後,要三日後司機個戶口先到帳,即是司機三日後先可以用筆錢,不似得支付寶係即時到帳。用八達通收費即是要個先機硬食三日車租油錢先,所以的士八達通滲透率低 ...
我反而覺得係因為八達通要收服務費,未必人人肯比。就算你肯比,車主衡量亦未必肯,費事部車無人肯租。支付寶係只要有一部手機就ok,硬件要求低好多

引用:
原帖由 LauLQ 於 2018-6-13 08:26 AM 發表

始終支付寶掃來掃去又要等,係香港係唔work,唔好講地鐵,買七仔,前面條友慢慢開個app 又connect唔到又忽然電話無電,依樣0個樣。作為一個香港人,梗係即刻“即",然後大大聲單打佢,“屌,左撚住曬",然後怒氣衝衝過對面OK 買過。 ...
非個人八達通都有record既,連埋"天眼",到check到你既行縱做過d咩,咁不如直接唔用八達通好過?

好多青年人唔用都改變唔到佢keep左香港人d資料,個人資料大數據呢d值錢野有邊個唔keep,商業機構有錢唔賺?你玩咩。

地鐵呢真係冇人用支付寶既,你話conncent唔到同冇電呢d硬傷,八達通咪一樣,出閂冇錢又要bi幾次左阻晒,又為左唔俾人知道d資料唔用自動增值。好好多咩?

去七仔OK買野前面果個用EPS又係耐到PK,但又忍到?

偏見係冇問題既,但唔正視問題,香港只會收皮。

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 02:25 PM 發表

You are wrong.

有別於幾年前的士八達通要用專屬的八達通讀卡器,今次八達通重返的士就簡單得多。

的士司機只要下載商用版八達通App,再配合支援 NFC 的Android 手機就可以收錢。乘客落車時只需用八達通拍落的士司機部手機,就可以直接嘟卡俾錢,同平時搭巴士、港鐵一樣。 ...
拍一個陌生人手機,你驚吾驚?上次我坐的士,司機提議 note card ,我即時拒絕,我吾係吾中意用電子支付,因為太多古惑野。

引用:

其實唔應該咁偏見, 你講緊一個 支付寶或微信支付嘅worst-case , 如果講worst-case任何支付系統都一樣會有

一樣大把人攞住個手袋左淬右淬成分鐘都嘟唔到八達通,然後再死死氣打開個手袋,再摷多兩分鐘先至摷到個銀包,再攞入面張八達通出嚟。

用現金,一樣會喺個銀包左摷右摷,摷曬啲毫子出嚟再逐個逐個數。

用eps,信用卡,一樣會部機搞來搞去都connect唔到,又或者到你嗰陣時啱啱部機冇紙,要等佢換。

同意上面有留言講,偏見真係會累死香港

其實呢個 post 係講2者技術層面可以做到咩。
點解係有啲智將硬係要攞咩,電話無電,比錢快定慢,呢樣嗰樣去講?

其實支付寶自從上年年尾李+x 加入之後開始有新野,例如加入易賞錢,唔好睇少呢樣野,其實會員制係吸固定客嘅一大利引,如果易賞錢成功到。
之後可以加 Starbucks ,Starbucks 係有賣預付卡。
跟住賣戲飛,呢樣大陸一直做緊,香港咁多年都係比人屌緊:點解上網買明明你慳咗人手賣飛,點解仲要收多$10?到時候你搭車出尖沙咀排隊然後同我講:我do 8仔快1秒可以買戲飛,唔會阻住後面排隊,係咪好勁?

再可以搞埋類似大陸嘅螞蟻金服,將會見到越來越 付費「分唇」加入去嘅話,好多實用性係你do 快一秒都無用!

八達通問題在於有每日增值額額同次數,支付寶可以一次買幾千蚊野以上都冇問題,而八達通幾個人食一餐飯都唔夠額來比錢。

引用:

咁你去到對面OK ,個阿叔do 8仔無錢,又要揾一大輪都充值唔到。
咁你係咪又屌!唔撚買

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]