• 瀏覽: 77,243
  • 回覆: 486
  • 追帖: 3
+4
引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-12 04:46 PM 發表

螞蟻金服,芝麻信用

就是阿里的核心價值

將細微的東西結集在一起, 增大價值

淘寶年銷售額天文數字, 馬雲身家千億

至今對小商戶極優惠

只是一千押金, 就可開網店
什麼都不用就可以幫自家的工農商品直接出貨

在香港?? 很多代理中間接, 沾手
已拿了大部份錢走 ...
"至今對小商戶極優惠"

呢句講曬整件事嘅重點
無論你個支付系統正到飛天遁地潛水
都要有商戶用你個系統收款至用得
八達通公司猛咁想喺商戶度cap水
又唔諗辦法令商戶用得經濟方便
咁點推廣到全世界

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-9 12:42 PM 發表
八達通, 高登, 電盈是十分之香港寫照

晨早跑出, 但看不起中國. 也屍位素餐
明明是第四產業, 搞搞下變了第三產業賺服務費

沒創新
將來啲人研究香港嘅死因
會發現香港之死
係由於工商管理嗰班人話曬事
嗰班人只想用最快嘅方法
從每一個可以cap水嘅地方tap水
思想中一啲前瞻性一啲大格局都冇

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 06:45 PM 發表
唔理佢什麼科技,我反而偏向效率,一個由抽出錢包到完成交易須兩秒,一個由開app到完成交易要10秒才完成。
你淨係諗買家嘅方便
有冇考慮過賣家嗰方面呢?

引用:
原帖由 x747x 於 2018-6-13 05:06 發表

但支付寶收到錢後,攞返現金要兌現到銀行要 4 個工作天,仲耐過八達通!
相信要等金管局 9 月推出「快速支付系統」後,支付寶/微信支付等電子錢包先可以真正發圍,呢幾個月只能搶市場先。

不過 AlipayHK 其中個印花功能真係唔錯,長遠嚟講可以連實體印花都唔洗用(萬寧唔洗怕有人「偷」印花了)。我最近去百佳買完嘢有專屬印花,儲夠 3 個就有 $15 coupon(買滿 $30 可用) ...
我指係人對人轉帳,商店就唔知

但係,响手機個支付寶篤幾篤,就可以交水電煤手機費,又可以掃餐牌付錢買野食,篤張八達通做唔做到先

最主要就是用戶認為自己方便就用那款,懶理是 八達通還是支付,說甚麼底層技術,曬氣...

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 10:59 PM 發表

我手機也都試過好幾次無電

如果只帶手機 不帶現金可以點?
真係想問支付寶Fans

佢地答的手機重要過銀包 似乎無法解決有關的問題

個個人生活習慣唔同

而我部電話唔係醫院 銀行咁有後備電源 ...
我想問!手機無電,咁你點連聯絡你嘅嘅客?你嘅客點揾你?點做生意?
知唔知失聯半日可以無咗幾多錢?諗到呢度嘅話,我諗你情願漏帶銀包,都唔情願漏帶「尿袋」,唔好話電話

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:23 PM 發表

你D 邏輯有問題

我唔用尿袋,唔代表我唔用智能手機
仲要講到無雷公咁遠的電話亭
每個人生活方式唔同, 我手機經常都得番10%以下電力

八達通係香港基本上無呢個問題
因為普及程度已經好高, 一卡在手就得

先解決呢個問題再講 ...
你點用8仔交電費?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-6-13 07:56 AM 發表

我想問!手機無電,咁你點連聯絡你嘅嘅客?你嘅客點揾你?點做生意?
知唔知失聯半日可以無咗幾多錢?諗到呢度嘅話,我諗你情願漏帶銀包,都唔情願漏帶「尿袋」,唔好話電話 ...
乜漏帶電話 可以無左好多錢,難怪在香港,咁多香港市民在港消費都唾棄支付寶囉

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-6-13 08:00 AM 發表

你點用8仔交電費?
Autopay

你日日都交電費?
呢家講日常生活

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-6-13 07:56 AM 發表

知唔知失聯半日可以無咗幾多錢?諗到呢度嘅話,我諗你情願漏帶銀包,都唔情願漏帶「尿袋」,唔好話電話 ...
都係行業 生活問題

我無需要24 On-call
你每秒鐘幾十萬上落 唔代表個個係囉

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 08:30 PM 發表

電話冇電咩都死,我大陸同事都遇過呢d問題,所以佢地必帶長城咭
無帶銀包,咩都死
真人真事,試過無帶銀包出街,無得do 8仔,但有手機喎。
咁點算

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 10:59 PM 發表

我手機也都試過好幾次無電

如果只帶手機 不帶現金可以點?
真係想問支付寶Fans

佢地答的手機重要過銀包 似乎無法解決有關的問題

個個人生活習慣唔同

而我部電話唔係醫院 銀行咁有後備電源 ...
我試過唔止一次唔記得帶銀包,我想問8仔fans 可以點解決

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 11:46 PM 發表

俾錢快只係唔想阻住後面俾錢嘅人,我好介意阻住人
你廿年未見過大媽磨袋

引用:
原帖由 singch789 於 2018-6-13 08:02 AM 發表

乜漏帶電話 可以無左好多錢,難怪在香港,咁多香港市民在港消費都唾棄支付寶囉
我咪講咗囉,點揾你嘅「客」呀!做唔成生意點會有錢?
係咪視障

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-13 08:04 AM 發表

Autopay

你日日都交電費?
呢家講日常生活
我係問點用8仔交電費,唔係問你「點樣」交電費
唔識睇繁體字

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]