• 瀏覽: 77,349
  • 回覆: 486
  • 追帖: 3
+4
其他唔講,new york附近幾個最大型嘅outlet mall入面嘅名牌店支持支付寶,冇人收八達通。

出入停車場用支付寶死得啦

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 11:09 PM 發表

你用過尿袋呢種高科技產品未?
呢家係支付寶方便我生活,定我方便支付寶生存先?
唔好本末倒置囉.

引用:
原帖由 食指 於 2018-6-12 11:10 PM 發表

其他唔講,new york附近幾個最大型嘅outlet mall入面嘅名牌店支持支付寶,冇人收八達通。
https://zh.wikipedia.org/wiki/路徑依賴

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 11:03 PM 發表

無用淘寶既香港人基本唔會用支付寶,所以根本無什麼可比。
但你話係咪如反中L們講咁真係咁少人用支付寶,當然唔係。唔信既話請研究一下幾多香港人有用集運,有買過淘寶,少一定唔少甚至係繁忙時期d集運公司貨多到做唔切,咁又點會少人用?
而家我間集運都開始直接支付寶先付運費,以後攞貨基本都齋攞唔使比散紙。

至於支付寶香港係香港實體店用,其實係一個bonus,最緊要而家有折扣五蚊五蚊咁收,都算 ...
你自己都講左.
仲有香港同大陸支付寶個APP 係唔同

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:13 PM 發表

呢家係支付寶方便我生活,定我方便支付寶生存先?
唔好本末倒置囉.
你認為智能手機咁唔方便你生活,點解仲要日日曬時間差電交費用咁麻煩?用電話亭就得,麻煩。

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 11:18 PM 發表

你認為智能手機咁唔方便你生活,點解仲要日日曬時間差電交費用咁麻煩?用電話亭就得,麻煩。
你D 邏輯有問題

我唔用尿袋,唔代表我唔用智能手機
仲要講到無雷公咁遠的電話亭
每個人生活方式唔同, 我手機經常都得番10%以下電力

八達通係香港基本上無呢個問題
因為普及程度已經好高, 一卡在手就得

先解決呢個問題再講

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:17 PM 發表

你自己都講左.
仲有香港同大陸支付寶個APP 係唔同
功能如果齋對淘寶買野,基本一樣!
功能多同少你地班香港人開梨本身都係為左買淘寶野,你明唔明?
或者你從來未淘寶過,拿我從第一日開始玩淘寶,我任何比錢方法都試過,包括同大陸人直接面交!
唔好同我駁方便與否,支付寶既功能各地有唔同,但我相信大部分香港人開通支付寶只係多少用係淘寶度

引用:
原帖由 palmaxpc 於 12-6-2018 11:07 PM 發表

要反既人點都有理由去駁既,例如話你唔記得帶手機出街呀,手機會無拉拉無電呀,你個電話壞左呀咁。。
奇怪係,點解你一直用電話既人唔去驚呢d野,一用支付寶就驚? ...
我可以大膽同你講,支付寶,支付寶香港,paywave, google pay apple pay, wechat pay, 八達通我都有,信用卡,銀聯,我都經常用,關反咩事呢? 好唔好用我好清楚,唔係果d冇用過扮有用果班人

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:23 PM 發表

你D 邏輯有問題

我唔用尿袋,唔代表我唔用智能手機
仲要講到無雷公咁遠的電話亭
每個人生活方式唔同, 我手機經常都得番10%以下電力

八達通係香港基本上無呢個問題
因為普及程度已經好高, 一卡在手就得

先解決呢個問題再講 ...
咁你其實應該先換左部電話佢再講。

引用:
原帖由 palmaxpc 於 12-6-2018 11:33 PM 發表

咁你其實應該先換左部電話佢再講。
換咩手機好?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 11:14 PM 發表

https://zh.wikipedia.org/wiki/路徑依賴
經濟、市場發展有一定規律又唔系咩新鮮事。
能夠形成影響力就已經贏咗。

引用:
原帖由 palmaxpc 於 12-6-2018 10:35 PM 發表
真係好無聊,日日都嘈比錢問題。
好用咪用,適合自己平台咪用,有什麼好差一秒,比錢快一秒好高尚?
俾錢快只係唔想阻住後面俾錢嘅人,我好介意阻住人

支付寶我就冇,微信支付就有,在香港用信用卡(幾百蚊以上)同八達通(有500蚊自動增值),基本上夠用,在大陸就用微信支付同銀聯閃付。
八達通在香港俾錢的確係方便快捷。

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 11:46 PM 發表

俾錢快只係唔想阻住後面俾錢嘅人,我好介意阻住人
我都係,所以我就直接網購,唔會排隊,節省埋排隊互相阻住時間

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]