@socialwong 對不起版主我無仔細睇版規, 請問可以不刪帖, 移去其他區嗎?我想繼續同師兄師姐傾thx

九五年,與太太、一對女兒移民夏威夷的高志森,三年後因過着港美兩邊飛的太空人生活,導致離婚收場。決裂前,高志森曾撰寫一封信給長女子蕎,交代父母離婚一事,卻遭她撕成碎紙,自此,高志森與女兒無論見面時或者通電話,均只得到官方答案,父女感情不復當年。
高志森憶述:「可能佢哋嗰時仲細,唔明白父母點解要離婚,覺得我掉低佢哋。到○七年,大女中學畢業,我返去夏威夷觀禮,同佢喺草地上,由朝早十一點傾到夜晚七點,解開咗好多心結同問題;○八年,讀音樂系嘅細女喺暑假返港為焦媛嘅舞台劇《陰道獨白》做鋼琴伴奏,逗留咗三個禮拜,了解清楚晒我喺香港嘅工作係點,關係又拉近番。」
個多月前,高志森的幼女子詠於美國印第安納州大學古典音樂系碩士畢業,並以獎學金入讀全美排行第九的康乃爾大學,升讀作曲系博士學位,「除咗免食宿、學費之外,仲有資助金,十足中狀元咁呀!」高志森喜上眉梢。

點解要移民去外國?
兩個女都喺美國讀書?
又話中國好?又要走佬?

新聞來源連結:
http://eastweek.my-magazine.me/main/20301

被引用(31)
2012 年 06 月 15 日嘅新聞喎

點解佢唔可以移民先???

愛國唔以移民,邊個定㗎???
人哋行使佢應有嘅人權自由有乜問題呀????

所以有香港身份證嘅全部都好愛國囉???
反中仇中人士點解又唔肯放棄兼剪咗身份證離開中國香港呢???

愛國只係一盤生意,認真就輸了

呢個美國人特別愛干涉中國內政,經常扮中國人假愛國...

我今時今日都未諗通愛國同移民有咩衝突/關係, 國父孫中山唔通又唔愛國? 班黃絲無錢移民被迫留在香港專搞破壞唔通就係愛國?
反而移過民先知如果國家弱寄人籬下會有幾慘

去過聞屎國才發現對比下還是中國好................唔似得城邦銀....去都未去過......就話聞屎好

人地都係拆穿你地64集會報大數者, 又要起人家底, 黃絲真的好小氣. 移居左就唔可以發表言論既? 人地做左美國人都要吊7你班黃狗就知道你地做的幾樣衰拉

中國好同移民有咩衝突?人地喜歡美國教育又有咩問題?你話好愛國但做漢奸咁就奇怪,好愛港但又阻礙香港發展咁就出奇啦

愛國人仕沒權利選擇自己喜歡居住的地方

做著漢奸駡漢奸。 真是趙高都有愛國心!

所以咪話假西黃屍蠢過豬, 走去阻街,掟磚. 人地藍C可以
移民美國.,你地仲on99 ...以為攪亂HK侵侵會領你情..

有本事邊度都去到,無本事咪只有亂咁呔

點解你唔移民去外國?
又話中國唔好?又要唔走佬?

所謂愛國只係出賣良心俾中共而已!!!

算把啦 愛國揾錢姐 無謂阻人揾食。