• 瀏覽: 33,061
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
+21
@socialwong 對不起版主我無仔細睇版規, 請問可以不刪帖, 移去其他區嗎?我想繼續同師兄師姐傾thx

九五年,與太太、一對女兒移民夏威夷的高志森,三年後因過着港美兩邊飛的太空人生活,導致離婚收場。決裂前,高志森曾撰寫一封信給長女子蕎,交代父母離婚一事,卻遭她撕成碎紙,自此,高志森與女兒無論見面時或者通電話,均只得到官方答案,父女感情不復當年。
高志森憶述:「可能佢哋嗰時仲細,唔明白父母點解要離婚,覺得我掉低佢哋。到○七年,大女中學畢業,我返去夏威夷觀禮,同佢喺草地上,由朝早十一點傾到夜晚七點,解開咗好多心結同問題;○八年,讀音樂系嘅細女喺暑假返港為焦媛嘅舞台劇《陰道獨白》做鋼琴伴奏,逗留咗三個禮拜,了解清楚晒我喺香港嘅工作係點,關係又拉近番。」
個多月前,高志森的幼女子詠於美國印第安納州大學古典音樂系碩士畢業,並以獎學金入讀全美排行第九的康乃爾大學,升讀作曲系博士學位,「除咗免食宿、學費之外,仲有資助金,十足中狀元咁呀!」高志森喜上眉梢。

點解要移民去外國?
兩個女都喺美國讀書?
又話中國好?又要走佬?

新聞來源連結:
http://eastweek.my-magazine.me/main/20301

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-6-6 12:41 PM 發表
點解佢唔可以移民先???
愛國唔以移民,邊個定㗎???
人哋行使佢應有嘅人權自由有乜問題呀????
無話唔可以
但高導演咁愛中國 點解仲要走先?
高導演又話中國咩都好
中國咁好 點解唔返中國落地生根?

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2018-6-6 12:47 PM 發表
口裏說fcuk,身體卻很誠實。
難為香討有啲師兄師姐口裏說fcuk 身體無能力誠實呀

引用:
原帖由 左仔打緊飛機 於 2018-6-6 12:49 PM 發表
低智森真係好愛國啊!  好愛民主大美國
愛國人士快啲聯署叫高導演返祖國啦
祖國等緊你呀 高導演!

口屌美國 又要去美國住係咩心態
真係唔明白喎
既然講到美國咁差 中國咁好
點解要忍辱負重去美國?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-6-6 02:49 PM 發表
大把黃絲移左民,又回流躝返來,死都唔肯走,但又日日鬧個特區幾衰幾衰
而家講緊高導演呀
唔好拉其他人住

引用:
原帖由 lolobobo999 於 2018-6-6 02:49 PM 發表
其實要解決呢個問題就好簡單,只要立法唔準移民咪得囉,唔明做咩要去外國生活?有咩好?
係囉 高導演日日喺社交媒體鬧美國 話中國最好
點解要移民先?

引用:
原帖由 左仔打緊飛機 於 2018-6-6 02:03 PM 發表

成日高叫愛國果班建制高官家屬全都是英藉美藉
反而果班被屈暴動反政府 &被鬧漢奸賣國賊的, 全部都係香港藉
何其諷刺!

特首林鄭月娥 (全家英國籍)
前特首梁振英 (全家英國籍)
前教育局長吳克儉的子女 (外國升學, 已入籍)
立法會主席梁君彥 (英國籍, 自稱已放棄英籍)
港大校委會主席李國章 (嫁鬼婆生鬼仔)
前商務及經濟發展局長蘇錦樑 (加拿大藉)
教育局長楊潤雄 ...
嘩 唔講唔知喎
原來日日話中國好既人 大部份都移晒民
根不在中國 又要講中國好踩英美差 邊有說服力架

引用:
原帖由 初出熱身 於 2018-6-6 02:59 PM 發表
愛國導演捨身成仁,深入敵軍陣營,孤身身冒險進行刺探……此等高尚愛國情操,實讓我陰莖陰莖
忍辱負重佩服佩服

引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2018-6-6 03:04 PM 發表

無必要扯東扯西,我重申我反黃屍,也不值愛國狗所謂,只要放棄中國國籍的就不是愛國,並無可兜的餘地,完!

你唔好扯去第樣野!我反黃屍反假藍屍,反愛國假賊,反移民狗。 ...
雖你我立場不同
但我欣賞你既堅持!
愛國就愛到底!
反中就反到底!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-6-6 03:06 PM 發表
做打手都衰過人
2012舊聞當新料
專欄當新聞
版主瞓著左?
除左職業打手外, 邊有人咁得閒挖返6年前既一篇專欄用來出帖?
咁高導演係咪移民咗先?
如果單野係假既 咪我錯囉
但依家佢真係移民咗去美國喎 我無錯喎

引用:
原帖由 sim008 於 2018-6-6 03:12 PM 發表
做得黃人係咪特別無腦 全世界唔係得中國人先會移民美國 日本人英國人乜人物人都有 佢哋又吾愛國?
依家講緊高導演喎
無講其他人
其他人我唔知
我依家淨係知你地口中好愛國既高導演原來晨早放棄咗中國籍

引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2018-6-6 03:38 PM 發表

千其唔好講其它人住,一單還一單,想問一句,放棄中國籍這行為本身是出於多少的愛中國心?
大家一單還一單
我地先拆掂高導演依單
再去追擊其他人

引用:
原帖由 charlir2005 於 2018-6-6 03:37 PM 發表

愛國同移民有乜關係, 何況90年代大把香港人搞移民, 依家8成番晒嚟啦

點會無關係呢

高導演叫人搞事去美國搞 但自己又移民去美國
如果佢唔鍾意梁天琦班人 做咩叫佢地去高導演地頭搞事

【講出我心聲!】高志森:要搞事、請梁天琦他們去美國搞!
https://www.speakout.hk/港人花生/34358/

高Sir自打咀巴開口埋口愛國、卻移民美國生活

【一語中的】高Sir一語KO黃絲:開口埋口反共、卻要求共產主義生活
https://www.speakout.hk/港人花生/34592/