• 瀏覽: 33,078
  • 回覆: 438
  • 追帖: 2
+21
愛中國原來係唔可以唔住中國的,吊美國原來唔比移民美國的

引用:
原帖由 iamyourmothers 於 2018-6-6 12:35 PM 發表
@socialwong 對不起版主我無仔細睇版規, 請問可以不刪帖, 移去其他區嗎?我想繼續同師兄師姐傾thx

九五年,與太太、一對女兒移民夏威夷的高志森,三年後因過着港美兩邊飛的太空人生活,導致離婚收場。決裂前,高志森曾撰寫一封信給長女子蕎,交代父母離婚一事,卻遭她撕成碎紙,自此,高志森與女兒無論見面時或者通電話,均只得到官方答案,父女感情不 ...
喺美國撈唔掂又返去瀨共抓撈
呢兜友真無柒用

最奇怪係香港最多又話反中仇中但又唔肯放棄兼剪咗身份證離開中國香港,呢個先係乜道理呀???
引用:
原帖由 kglam98 於 2018-6-6 07:59 PM 發表

奇怪,又話好愛祖國,但又自願離棄祖國移民入籍效忠西人國家,乜道理呀

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-6-7 05:22 AM 發表
最奇怪係香港最多又話反中仇中但又唔肯放棄兼剪咗身份證離開中國香港,呢個先係乜道理呀???

盲目反中果班籌款收黑金先係道理,搬龍門係常識

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-6-7 05:22 AM 發表

笑死,呢度搵錢咁易,大叫「愛國」就得,d「愛國人士」又點肯走呀

引用:
原帖由 25chris 於 2018-6-6 05:33 PM 發表  
哈哈 ... 狗媒資料當事實

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-6 05:26 PM 發表

「愛國」為何只能愛一個國家,又不是軍人,一般人愛很多國家是沒有衝突的,而通常是包括祖國的!
定義如此, 無計

Patriotism or national pride is the ideology of love and devotion to a homeland ...

你果 D 叫「假笑死」
嗱 ~ 呢 D 就係「真笑死」啦:日日叫「反中仇中」但係日日攞住個身份證係度飲緊東江水叫大家出晒力去捐款同埋做磚家點知做做下就瀨死唔走兼做咗中國香港監倉裡面嘅死監躉。不過呢個都唔係最好笑嘅點,最好笑嘅點係老點佢哋果 D 死老嘢 D 仔女個個人生真精彩百億附馬。
引用:
原帖由 kglam98 於 2018-6-7 09:35 AM 發表

笑死,呢度搵錢咁易,大叫「愛國」就得,d「愛國人士」又點肯走呀

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-6-7 10:59 AM 發表
你果 D 叫「假笑死」
嗱 ~ 呢 D 就係「真笑死」啦:日日叫「反中仇中」但係日日攞住個身份證係度飲緊東江水叫大家出晒力去捐款同埋做磚家點知做做下就瀨死唔走兼做咗中國香港監倉裡面嘅死監躉。不過呢個都唔係最好笑嘅點,最好笑嘅點係老點佢哋果 D 死老嘢 D 仔女個個人生真精彩百億附馬。:smile_ ...
奇怪東江水至少有上萬年歴史,點解關中共事?中共立國都未夠70年。笑死

以我為例子,我無中共國籍,我係為我祖國效力係大陸管治既香港搵著數然後益我祖國,不過我唔似高大導咁口不對心喎,口講「愛袓國」但又自願離棄高大導「愛」既「祖國」移民入籍效忠西人國家,笑死

中共國籍
唔知中共國係邊呢????
突然諗到「唐女」
You bark up the wrong tree.
你慢慢啦
引用:
原帖由 kglam98 於 2018-6-7 11:27 AM 發表

奇怪東江水至少有上萬年歴史,點解關中共事?中共立國都未夠70年。笑死

以我為例子,我無中共國籍,我係為我祖國效力係大陸管治既香港搵著數然後益我祖國,不過我唔似高大導咁口不對心喎,口講「愛袓國」但又自願離棄高大導「愛」既「祖國」移民入籍效忠西人國家,笑死:s ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-6-7 11:42 AM 發表
中共國籍
唔知中共國係邊呢????
突然諗到「唐女」
You bark up the wrong tree. : ...
常識你都唔知?咁有乜好講呢

「唐女」你係咪話個死撐既大陸婆?佢既行為又真係似果d以果條澳洲人fxcking Chinese馬大狀為代表既 「愛國人士」

引用:
原帖由 vanga 於 2018-6-7 09:54 AM 發表

定義如此, 無計

Patriotism or national pride is the ideology of love and devotion to a homeland ...
只愛一個國家是古代效忠的表現,很狹隘的思維,不適用於現代大同世界了,現在是國際交流、合作極廣泛,

怎可能只愛一個國家呢?那只能是極端主義、井底之蛙!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-7 12:28 PM 發表

只愛一個國家是古代效忠的表現,很狹隘的思維,不適用於現代大同世界了,現在是國際交流、合作極廣泛,

怎可能只愛一個國家呢?那只能是極端主義、井底之蛙! ...
都係果句 :

定義如此, 無計

你認為這是 ... 極端主義、井底之蛙

那好吧 ... 一於就 ... 極端主義、井底之蛙 ... 喇

引用:
原帖由 vanga 於 2018-6-7 02:31 PM 發表

都係果句 :

定義如此, 無計

你認為這是 ... 極端主義、井底之蛙

那好吧 ... 一於就 ... 極端主義、井底之蛙 ... 喇 ...
過時既定義要拋棄,要用合時既新定義!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-7 02:38 PM 發表

過時既定義要拋棄,要用合時既新定義
有人跟的話 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]