• 瀏覽: 3,005
  • 回覆: 15
歐洲理事會主席圖斯克說:「歐洲要麼擔當其中一個主要角色,要麼當一隻棋子,這是唯一確實可供的選擇,為了成為全球政治的主動方而非被動方,歐洲必須在經濟、政治、軍事方面,前所未有的團結起來。歐洲應該感謝特朗普總統,因為多虧他令我們除去幻想,他讓我們意識到,如果你需要一隻援助之手,最後你會發現它就在你的手臂下面。」

圖斯克又形容,美國在總統特朗普管治下,在國際上的行徑是獨行獨斷和任性,認為歐洲應當維護跨大西洋國家的連繫。

歐盟終於睇清楚美國唔係盟友喇

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/world/5afc7bb4e60383046b546536/

圖斯克說:「歐洲要麼擔當其中一個主要角色,要麼當一隻棋子」
菜英文話佢樂意做一隻棋子喎

引用:
原帖由 charlir2005 於 2018-5-17 03:37 PM 發表
圖斯克說:「歐洲要麼擔當其中一個主要角色,要麼當一隻棋子」
菜英文話佢樂意做一隻棋子喎

你唔好亂講,菜婆系話佢自己系棋手,佢老美只系棋子。

引用:
原帖由 cll4793 於 2018-5-17 03:41 PM 發表

不如話自己係上帝啦, 聽到都笑死

中美談判, 美國要中國減少貿差額, 就係淨係幫佢買野, 唔好幫歐洲買

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-5-17 15:49 發表
全世界大多數人(包括美國本土) 都唔like傻侵
香討反而好多假西狂撐傻侵做得好
作為一個戲子,總統大人的確每天都為全世界帶來驚喜...欣賞的會笑,唔識欣賞的會被玩死

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-5-17 03:49 PM 發表
全世界大多數人(包括美國本土) 都唔like傻侵
香討反而好多假西狂撐傻侵做得好
我都撐佢連任喎

成日搵人笨柒,你當歐洲人儍仔咩?

引用:
原帖由 cll4793 於 2018-5-17 03:41 PM 發表

其實又係好睇不同人有不同睇法。好似一個淫
娃,普通人會話比無數男人玩過;自己會話玩過無數男人。真係睇心態!

美國冇誠信

北大西洋公約已經名存實亡,國防一直依賴美國,
英法兩國連自保能力都冇,點樣自食其力吖

美國: 我們只需要手下同跟班! 盟友?盟友是什麼來的? 能吃的嗎?

想做棋手?問過蔡英文未?

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2018-5-17 08:06 PM 發表
北大西洋公約已經名存實亡,國防一直依賴美國,
英法兩國連自保能力都冇,點樣自食其力吖
北大西洋是由老美楂fit,亦可在歐洲駐有基地,用老美武器,所謂對抗俄佬實在是監控各大國可發展自己的軍事裝備,有事就拿來做擋箭牌!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]