• 瀏覽: 78,414
  • 回覆: 8
  • 追帖: 10
+5
一般醫療保險收費甚高, 賠償亦有上限, 旅遊保險會因你有病賠70萬俾你, 你太開胃了.

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-5-16 06:53 PM 發表
感冒有得賠啦瓜,感冒仲唔係突發?!
感冒去唔到旅行可能會賠返已付的旅費俾你, 但足唔足數就唔知喇

其實買旅遊保險主要係旅遊時遇到意外有保障啫,如果已經有病在身,保險公司唔保你已知的病都好合理呀,就算你買醫療保險,保險公司都未必保你曾經患過的病啦。收你少少保費,保險公司點會做蝕本生意吖。

引用:
原帖由 kcfreechat 於 2018-5-16 09:33 PM 發表
如果個人本身不是心臟病患者,應該要賠
有得拗,佢病發可能唔關旅遊事,唔去旅行都會病發啦,睇下醫生有冇意見可供參考,才可判定。

引用:
原帖由 香港進擊的貓奴 於 2018-5-16 09:50 PM 發表

咁遇意外嚇到心臟病發有無得賠??
我覺得應該唔包買保險前已患的疾病,如果因意外嚇到心臟病發,佢可能已患心臟病而不自知,就算買醫療保險,保險公司都會看看你的病是否買保險後才患上,再決定是否賠償,要睇醫生的專業意見。

引用:
原帖由 talkabouti 於 2018-5-16 10:19 PM 發表

咁墮機呢?佢唔坐都墮啦,依你講法咪又唔洗賠?其實香港D保險係專搵笨柒。我唔信有一個人買保險會睇晒D保單。
我冇話一定冇得賠,如果醫生証明佢真係之前冇患有心臟病,咁在旅遊期間忽然出事,又唔同睇法喎。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-5-16 10:34 PM 發表

醫生唔會開出證明書, 你知唔知[隱性心臟病]???
我只知心臟病不是一朝一夕會病發,所以旅遊保要賠償心臟病發幾乎沒有可能。是否合理不是我等一般保險業門外漢可置喙,需留待有關機構作權威性的判決。

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-5-16 11:43 PM 發表

若係講明唔包心臟病突發,投保人當然無得拗。只能怪自已揀唔啱保險公司。

若係因為precondition,除非受保人投保前已有心臟病發記錄。否則,保險唔包就唔合理。因為咩病病發前都有潛伏期。 ...
有啲醫保又真係唔包某些病患於買保險之後12個月內病發㗎,所以一定要睇清楚保單條款。

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-5-17 10:21 AM 發表

咁幾舊水係補兩個星期,你計計一舊一星期,一年係五千二百。其實貴過醫保。
後生買就係,旅遊保不論年紀,收費相同,醫保年紀大收費貴好多,而且要驗身,已有的長期病患就算加loading都數未必保,賠償亦有上限,要認真睇條款。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]