• 瀏覽: 78,410
  • 回覆: 543
  • 追帖: 10
+5
80萬,看似是花300元保費,將個病醫番好

引用:
原帖由 happy_gunner 於 2018-5-16 09:49 PM 發表

正確
買保險最緊要知道買後什麼可以賠什麼不能賠。
根本自己唔知、唔清唔楚,就說保險無用呃人,係不負責任既表現
心臟病係已知疾病。
旅遊保係吾會保。
但吾知, 就會保。
所以一般醫療保險, 點都要有一份。
我老細試過外地比人仆車,claim左十幾萬。

老實講其實合理啵

旅保連心臟病發要賠既話,個能個都去第二個國家「扮心臟病發」,入院醫到好先返香港啦on9

引用:
原帖由 齋睇唔買 於 2018-5-16 11:02 PM 發表

到時話有墊底費,五千蚊樓下你自己俾。
好似真係有墊底費㗎喎,幾多就知啦。 而且感冒呢啲嘢如果保險公司 認為你係出發前已經感冒嘅話我諗佢一定唔會陪畀你 , 另外 保險公司好似非常神通廣大,好容易check 到你啲醫療報告咁。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2018-5-16 10:53 PM 發表

我只知心臟病不是一朝一夕會病發,所以旅遊保要賠償心臟病發幾乎沒有可能。是否合理不是我等一般保險業門外漢可置喙,需留待有關機構作權威性的判決。 ...
隱性即係吾知, 旅遊保可倍。已知疾病, 旅遊保吾賠。

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2018-5-16 11:05 PM 發表

心臟病係已知疾病。
旅遊保係吾會保。
但吾知, 就會保。
所以一般醫療保險, 點都要有一份。
我老細試過外地比人仆車,claim左十幾萬。
畀人扑車 唔係車保賠咩?旅遊保 包車險嘅咩

保險一向厄9錢

唔好玩啦
咁都賠,仲洗買醫療保險?
以後旅保分分鐘千幾蚊幾日

引用:
原帖由 S~sinnty 於 2018-5-16 11:12 PM 發表

畀人扑車 唔係車保賠咩?旅遊保 包車險嘅咩
外地租車比仆車, 偷野,車保就保車。
比人偷野就旅遊保。
幾個手袋就爆左個保額, 好彩吾止一份。

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2018-5-16 11:17 PM 發表

外地租車比仆車, 偷野,車保就保車。
比人偷野就旅遊保。
幾個手袋就爆左個保額, 好彩吾止一份。
學到野!

係咪又係友慌母公司尾啞旅遊保呀?

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2018-5-16 06:31 PM 發表
所以有班儍佬話,去旅行要買保險,實際多能餘
x 3

你要中佢地啲條款,不如過大海好過

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-5-16 06:53 PM 發表
感冒有得賠啦瓜,感冒仲唔係突發?!
你以前都有感冒渦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]