• 瀏覽: 44,107
  • 回覆: 313
  • 追帖: 4
+5
RIP

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2018-5-16 09:54 AM 發表
【本報訊】被視為終極旅遊挑戰的「世界第三極」珠穆朗瑪峯,不幸有港人喪命。一名理工大學圖書館IT技術員...

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/video/20180516/720pix/1526412635_8554.jpg

【本報訊】被視為終極旅遊挑戰的「世界第三極」珠穆朗瑪峯,不幸有港人喪命。一名理工大學圖書館IT技術 ...
佢老婆都好後生

引用:
原帖由 gerson161 於 2018-5-16 12:36 PM 發表
RIP
當年阿Sam正值壯年也一樣中招,有人話身體愈大隻,愈易中招,因為肺活量大,氧氣需求多
我都聽過係咁, 反而無做開運動就無事

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-16 01:36 PM 發表
日報新聞 > 港聞 選擇分類

「盲摸」下山 險耗光氧氣 征珠峰吳俊霆:死亡曾近在咫尺
「盲摸」下山 險耗光氧氣 征珠峰吳俊霆:死亡曾近在咫尺
2017-05-26 文字大小
■吳俊霆坦言在下山過程,一度用盡氧氣,幸最後關頭得到補給保命。
PreviousNext
1/2■吳俊霆坦言在下山過程,一度用盡氧氣,幸最後關頭得到補給保命。
        「我為咗活命,用盡一生嘅氣 ...
看到這篇,感覺奇怪,多人都在7千公尺以上因缺氧而死。為啥尼泊爾政府唔吊一堆氧氣筒,設定自動售賣機在上面賣呢?相信一萬蚊一支都有人賣啦!

睇住攀山者死,都唔做佢生意?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-5-16 10:18 AM 發表
我想問, 一個人去爬山, 因為身體不適死左, 有咩新聞價值要頭版大篇幅報導?
自我挑戰,熱愛大自然

睇到呢句,直升機夠運野上7千公尺做生意啦!

法國的美洲鴕直升機創造的,1.25萬米。

強烈建議尼泊爾政府在珠峰7千公尺設旅館兼小賣部,為準登峰者在進入死亡地帶前,加油!

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2018-5-16 02:15 PM 發表

佢老婆都好後生
你又想發揮義助精神?照顧人老婆?

RIP

RIP

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-5-16 02:37 PM 發表

你又想發揮義助精神?照顧人老婆?
你諗多左哪。

好sad

RIP

出現急性腦水腫或肺水腫必死無疑啊!在珠峰上也唔可能得到及時有效治療,只能聽天由命

R.I.P.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]