• 瀏覽: 44,078
  • 回覆: 313
  • 追帖: 4
+5
引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-19 10:11 AM 發表
過左大本營再上d天氣會極度惡劣
要把握日間短暫時間到達另一營地
因為一過下午5點之後就算是好天日子天氣會極度恐怖
如果未到下一站營地 or 回頭去上一個營地的話
無人有可能在外露極地天氣下生存到
有幾千支氣都無用
而家不是打機,吸d的氣個人就可即時起身追擊敵人
D 氧氣重要性已無爭取時間那麼重要
到唔到營地你成千支圍住吸都無用基本上6點後變雪條死屍一件!
所以佢個雪巴人指示佢要向 ...
沙漠中心有個湖都唔表示可安全去到沙漠令一邊。但郤可以增加那些生存機會。
絕地上放置氧氣筒,唔表示可救到任何遇事的登山者,但可以增加佢生存,及等待救援的機會。
攀山人想救遇事者往往是有心無力,但政府如能出動軍機救援,應可減少死亡數字。

事實上,尼泊爾政府於2016年收到了家屬的9萬美元,一樣可把遇難者屍體過落山下。

問題對尼泊爾政府來講,都係為錢囉!

運屍可以
因可幾日後慢慢運

但救活人就一定要即日
而即日係無可能

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-5-19 10:42 AM 發表
沙漠中心有個湖都唔表示可安全去到沙漠令一邊。但郤可以增加那些生存機會。
絕地上放置氧氣筒,唔表示可救到任何遇事的登山者,但可以增加佢生存,及等待救援的機會。
攀山人想救遇事者往往是有心無力,但政府如能出動軍機救援,應可減少死亡數字。 ...
應該唔得
放幾日可能已被雪姐住
管理亦有問題,
軍機上唔到咁高亦會引發雪崩
之前上面死最多人就是雪崩

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-19 10:58 AM 發表

應該唔得
放幾日可能已被雪姐住
管理亦有問題,
Youtube 大把片介紹珠峰頂的片,昰由鏍旋掌機由高過珠峰高拍下的。

大佬飛機係可以但直升機上唔到咁高呀
飛機點停低救人呀

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-19 10:54 AM 發表
運屍可以
因可幾日後慢慢運

但救活人就一定要即日
而即日係無可能
就算有氧氣站,都只是救那些知自己快缺氧的登山者,或可被同伴搬往等待救援的人。如突然肺水腦及腦水腫的真係只能無能為力及無奈。

救援的意思都係救得幾多就幾多囉!
但作為帶旺尼泊爾經濟活動,冇理由政府乜都做咁囉!
除左提供base camp 至 camp 4的帳幕及過冰隙的雪梯 及給登峰者證書似乎唔足夠囉!

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-19 11:13 AM 發表
大佬飛機係可以但直升機上唔到咁高呀
飛機點停低救人呀
都係細飛機,私人飛機咁size黎啫,Youtube 有講。

某程度,阿卡拉機場的跑道得450公尺,是世上最危險機場之一,好心尼泊爾政府都改善吓啦!
肯好現在大多利用直升機上落,否則遲早爆大鑊。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-5-19 11:18 AM 發表

就算有氧氣站,都只是救那些知自己快缺氧的登山者,或可被同伴搬往等待救援的人。如突然肺水腦及腦水腫的真係只能無能為力及無奈。

救援的意思都係救得幾多就幾多囉!
但作為帶旺尼泊爾經濟活動,冇理由政府乜都做咁囉!
除左提供base camp 至 camp 4的帳幕及過冰隙的雪梯 及給登峰者證書似乎唔足夠囉! ...
條路線咁長放那?同㸃維護?入夜天氣極度惡劣唔使
幾日部機打柴

同埋如果整太多支援,如整到沿途不停有多站氧氣供給,整到d橋係石屎輕鬆行過去,咁就不是挑戰而成了觀光地點生態災難了

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-19 10:58 AM 發表

應該唔得
放幾日可能已被雪姐住
管理亦有問題,
SA-315b型“美洲鴕”直升機可上昇的高度是12500公尺,遠高於珠峰的高度。

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-19 11:34 AM 發表
同埋如果整太多支援,如整到沿途不停有多站氧氣供給,整到d橋係石屎輕鬆行過去,咁就不是挑戰而成了觀光地點生態災難了
控制人流根本就簡單,在上珠峰必經路洛布治閘關卡就可以,由村民處理,咁就24小時都有人看守閘人啦!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-5-19 02:37 PM 發表
SA-315b型“美洲鴕”直升機可上昇的高度是12500公尺,遠高於珠峰的高度。
該段路適合向上進發的天氣都有成3號風球風力
點降落呀
唔好再諗啦
都未計會引發雪崩

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-19 03:09 PM 發表

該段路適合向上進發的天氣都有成3號風球風力
點降落呀
唔好再諗啦
都未計會引發雪崩
原來在2005年雪崩災難後拯救行動,真係動用了b3直升機到29xxx尺上,但相信是因涉及大量外國人死亡,所以是外國的救援隊。

所以唔係直升機機上唔到,但應因是主權的問題。是可能也成為不能。

And helicopters have actually made it even to the peak of Everest before, the first time in 2005. Didier Delsalle, who piloted that helicopter, said landing was the hardest part: “I didn’t know if I was touching down on snow above rock or snow above nothing.” Here’s a video of his record trip to the summit—which is at 29,035 feet above sea level.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]