• 瀏覽: 22,327
  • 回覆: 83
+12

點解有同一使用者,可長期固定在一星期內佔用觀塘曉光街體育舘活動室多個時段共6.5小時,作為私人牟利用途,收費也不便宜,收超過一百元一堂,比康文署自己辦的瑜伽班只收85元十堂貴十倍有多,更影響其他欲訂場公眾人仕!咁多個時段固定比左某些人,其他人無論排隊訂埸或入紙抽簽都唔洗諗!
此人更可佔用告示版所有空間作私人宣傳用途,實在有違設施作為公衆人仕享用原則,用低廉既價錢訂埸牟利,即利用納稅人既錢作補貼此人或團體生財牟利?

根據網上資料,博x體運有限公司承包了很多間體育舘之運作,但為何長期能在同一埸舘霸佔用多個時段作牟利用途,有十幾個學生一堂,一小時有過千元收入,但埸租祗需付五十七元!此瑜伽導師女士輿博x體運有限公司有何關係?究竟全港有多少間體育舘場地有類似霸佔牟利情況?

上述時間長期比人用團體名義優先訂左,其他人根本無可能訂到,原來個團體就係個間博x公司?咁你玩晒啦!星期六早上想訂埸都無可能訂到!

康文署自己辦的瑜伽班祇收85元十堂,但名額又少又要抽簽!而家呢個教練攪既班一小時都過百蚊,咁係唔係迫人捱貴野?咁你地話食水深唔深?咁即係間公司同個瑜珈教練有錢齊齊揾?

呢間博x公司咁樣霸佔多個時段來牟利,康文署究竟係唔知定唔理?

貼出黎既章程寫個班係博x公司主辦,但又叫學員學費交現金或支票寫教練名,咁即係點呀?教練收左錢同間公司分賬呀?定比左錢間公司去買場,所以一定有埸呀?咁算唔算收黑錢?

而家一個星期都霸左六個半小時,一個月即廿幾小時,一個月隨時有兩三萬收入,如果有好多埸舘都係咁,加埋條數都好和味!

點解呢間博x公司辦既瑜伽班比康文署辦既班,收費貴超過十倍!

個所謂教練有無證書有無人知?
可能有些人見有章程貼出黎就信你康文署!

同一個教練,以不同名義攪班,就可以霸佔多個時段?咁你玩晒啦!

我成班朋友想租埸,成班朋友練下瑜珈或跳下大媽舞,但點解有咁既不公平情況出現?

總括來講,康文署把屬下多間體育舘既管理及運作外判比一間公司,而如果個間公司自己攪班長期霸佔埸地,而收費又比康文署貴十倍以上!咁即係黑箱作業?重有公平?重有公義?點解呢d班收現金或支票,但支票係要寫私人名?唔寫主辦間公司名?

睇下推唔推到上A1.

六月份都未到,章程貼出黎已經有埋六月份既時間!

附件

2.jpg(110.8 KB)

4.jpg(119.18 KB)

6.jpg(134.36 KB)

8.jpg(114.77 KB)

12.jpg(115.76 KB)

9.jpg(143.94 KB)

簡介相片用晒後生女相片,但實際個教練如果年紀大好多好多,咁算唔算違返商品說明條例?

"舒展瑜珈班"同"健體瑜珈班"有乜野分別?有無人識答?
呢條一定深過幼稚園入學試題目!有無有大學程度讀體育既識答?
唔知康文署或個間體x公司有無代表答到?
會唔會教既都唔識答?

建議可以考慮再開多幾個班叫"食水深瑜珈班","好等錢洗瑜珈班","黑箱作業瑜珈班"......

稅局可唔可以跟進下?
個教練有報稅?
間公司有報稅?

無記者跟進?

本來貼五張,而家貼三張,問題仍然存在!

點解重可以霸住星期六上午?有無正苦部門可以跟進下?

引用:
原帖由 ooccbbccoo 於 2018-5-19 10:40 PM 發表
推x2

提示: 違規內容已被屏蔽
關好多正苦部門事!

引用:
原帖由 winwinwin456 於 2018-5-17 12:01 AM 發表
"舒展瑜珈班"同"健體瑜珈班"有乜野分別?有無人識答?
呢條一定深過幼稚園入學試題目!有無有大學程度讀體育既識答?
唔知康文署或個間體x公司有無代表答到?
會唔會教既都唔識答?

建議可以考慮再開多幾個班叫"食水深瑜珈班","好等錢洗瑜珈班","黑箱作業瑜珈班"......
...
唔知,只知好多女都想買瑜珈當做左運動,
實情係呃9自己,唔出汗唔辛苦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]