• 瀏覽: 22,349
  • 回覆: 83
+12

推上A1

長期霸佔同一場地?價錢比康民處貴?

原因係,可能人哋比得起錢,咪可以長期租用某一場地(當然無話一定得,只是漁翁撒網,咁你明白未呀)

引用:
原帖由 winwinwin456 於 2018-5-14 01:18 AM 發表
點解有同一使用者,可長期固定在一星期內佔用觀塘曉光街體育舘活動室多個時段共6.5小時,作為私人牟利用途,收費也不便宜,收超過一百元一堂,比康文署自己辦的瑜伽班只收850元十堂貴十倍有多,更影響其他欲訂場公眾人仕!咁多個時段固定比左某些人,其他人無論排隊訂埸或入紙抽簽都唔洗諗!
此人更可佔用告示版所有空間作私人宣傳用途,實在有違設施作為公衆人仕享用原則,用低廉既價錢訂埸牟利,即利用 ...
1) 康文署訂場政策, 團體的確是(比個人)優先, ,除非, 你以團體名義去卜場但不獲優先分配, 否則唔可以叫"霸"
2) 是否牟利, 亦與團體優先政策無關,亦有很多私人教練,以個人名義卜場來教波
3)康文署班收費是很平(有政府津貼?), 但同上, 亦與團體優先政策無關
以上乃以事論事
如對"團體優先政策"不滿, 或身為署文署承包商, 又同時租用場地, 有以權謀私之嫌, 建議向議員, 或向申訴專員投訴

咁多個時段,會唔會完全無其他團體想訂場?
抽簽?邊個睇住抽?
外判比你管理有權優先霸埸?
定係貼晒宣傳通告出黎,等於話比人聽上述時段大家唔洗諗?

引用:
原帖由 前來泛黃的腳毛 於 2018-8-1 04:43 AM 發表 

推上A1

長期霸佔同一場地?價錢比康民處貴?

原因係,可能人哋比得起錢,咪可以長期租用某一場地(當然無話一定得,只是漁翁撒網,咁你明白未呀) ...
埸租咁平,邊個比唔起?
康文署自己攪既健體舞班只收65元十堂。
而家乜師資咁巴閉,一個鐘收過百蚊,十幾人上堂,一個小時就執千幾!
一個埸一個月都廿幾小時被佔用,全港十幾個埸館外判左,有幾多個有咁既情況?
等如如果個泳池外判比某公司管理,間公司可長期佔用某些線道賺錢,這公平嗎?

引用:
原帖由 winwinwin456 於 2018-8-3 05:05 AM 發表

埸租咁平,邊個比唔起?
康民署自己攪既健體舞班只收65元十堂。
而家乜師資咁巴閉,一個鐘收過百蚊,十幾人上堂,一個小時就執千幾!
一個埸一個月都廿幾小時被佔用,全港十幾個埸館外判左,有幾多個有咁既情況?
等如如果個泳池外判比某公司管理,間公司可長期佔用某些線道賺錢,這公平嗎? ...
你唔明白我的留言?

平常市民或團體去訂活動室或舞蹈室,每日只能訂最多兩小時,而家顯示星期三晚都被佔用三小時,是否某些人或公司有特權?

一個問題值得深思……
普通市民睇到既咁樣被博x體運或x藝體運一個星期被佔用咁多小時,咁重有幾多被佔用既係大家睇唔到既呢?
是否無法無天?

"糠聞"署點解可以縱容外判公司故作非為?

未解決,繼續推!

點解重有咁多時段被佔用?

好奇怪件事

引用:
原帖由 winwinwin456 於 2018-5-16 11:29 AM 發表
簡介相片用晒後生女相片,但實際個教練如果年紀大好多好多,咁算唔算違返商品說明條例?
笑死人,而家揾d字遮住海報後生女個樣,一定係好驚比凱關揾上門!'

阿嬸計數處回覆已收到投訴。

總括來講,康文署把屬下多間體育舘既管理及運作外判比一間公司

未解決,輕輕一推!

正苦部做野未?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]