• 瀏覽: 390,981
  • 回覆: 110
  • 追帖: 47
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-12-10 12:04 AM 關閉
引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-6-21 10:10 發表

http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27521602&extra=page=1
引起罵戰,為何還不刪,還要置頂
此主題屬金融財經版 請前往相關版區發表意見 謝謝

「緣分是本書,翻得不經意會錯過,讀得太認真會流淚。」
引用:
原帖由 59804774 於 2018-7-1 07:39 發表

點解發兩帖真新聞就禁發8471187
(本討論區規定所有會員,每24小時內每一版只可發表5個新主題)

食完中餐患「炒飯綜合症」德州婦索賠785萬港元  發表於 2018-6-30 11:04
倫敦警方擬擴大容貌識辨系統試驗人權組織轟侵犯私隱  發表於 2018-6-30 12:26
玩具反斗城3.3萬員工未獲發遣散費觸發示威   發表於 2018-6-30 12:12
反「零容忍」政策情緒升至高點全美爆700場示威 發表於 2018-7-1 06:20
二氧化碳供應短缺英超市限每人只准買6支汽水  發表於 2018-7-1 06:22

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bomdhead 於 2018-7-2 11:22 發表

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27549125&extra=page=1
擅改標題為: 蔣麗芸得銀紫荊昏章

quoted from:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180701/s00001/1530363990748
【林鄭授勳】蔣 ...
基本分數 -20YanNessIsMe2018-7-2 09:56違反本版版規,請參考本版版規 1C ..

9:56am已扣分
關帖時按錯了打開主題,已補回關帖。

引用:
原帖由 u6968078899 於 2018-7-25 18:48 發表

版規4乜嘢
黃絲/藍絲/五毛/廢青屬標籤字眼,會員使用此四個詞語(包括諧音或意思相近的字眼)時,不能指向會員,不能漫無目的地自我宣洩,或無故離題拉扯。同時如引用別人留言後使用上述字眼,發帖者須確保沒有明嘲暗諷別人的成份。

不能指向會員,
不能漫無目的地自我宣洩,
不能無故離題拉扯。

以上均屬違規。

引用:
原帖由 happyroy0 於 2018-8-3 04:04 發表

版主,依個會員不停挑起罵戰,一單新聞閙幾次支那雞,仲未屏蔽,佢同人對罵,只屏蔽佢,唔禁佢言8610650

但我回應佢一次,即時禁言,就算違規一次,可以扣20分,點解直接就禁言,你係咪玩針對呀

峽8610655

唔該你解釋一下點解jomck3回應一句即禁言,就算違規可以扣分,係咪玩針對:s ...
閣下多個分身多次違規達至一個不得不禁的境界, 因此如在新聞版一有違規, 立即禁言.
版主會按會員在本版違規扣分次數, 決定是否需禁言/禁言期之長短.
閣下自重.

引用:
原帖由 happyroy0 於 2018-8-3 09:47 發表

版主,依個會員每日閙中國低端蟈,閙中國人死孽畜,尋日同人對罵,無處理佢,佢一單新聞閙幾次支那雞,仲未屏蔽,叫支那雞算唔算違規,而家佢又違規閙人支那畜挑起罵戰,點解仲未處理,佢不停違規,引起罵戰,點解唔禁言,佢擺明想挑起罵戰86112828611283
8611284 ...
閣下先做好自己,最後通知,新戶口一有違規,即禁言處理。

引用:
原帖由 happyroy0 於 2018-8-3 10:07 發表

版主,依個會員不停挑起罵戰,我post俾你睇,佢人身攻擊叫人支那畜,你仲唔去處理,點解呀8611318

問你叫支那雞係咪違規,點解唔回應呀,你除左禁我言,唔識禁挑起罵戰會員言,偏激會員撩起罵戰先,我幾時都唔會無啦啦同人嘈,你次次睇到兩個會員對罵,大家都違規,每次只屏蔽我禁我言,你有做好版主?8611319
8611320 ...
發現/懷疑違規 可以檢舉等版主處理。
閣下多個分身多次違規達至一個不得不禁的境界
版主會按會員在本版違規扣分次數, 決定是否需禁言/禁言期之長短.
閣下自重.

引用:
原帖由 happyroy0 於 2018-8-3 10:17 發表

我每次睇到有人違規都有檢舉,好耐無人處理,而且每次我同人對罵,一定先屏蔽我禁我言,對方都有違規攻擊我,點解好耐無屏蔽無禁言?

點解兩個對罵,唔同一時間處理? ...
重點:閣下多個分身多次違規達至一個不得不禁的境界

引用:
原帖由 happyroy0 於 2018-8-3 10:27 發表

我問你依個會員日日閙中國低端蟈,閙中國人死孽畜死蝗蟲,一單新聞閙幾次支那雞,閙會員支畜,點解唔屏蔽佢,禁佢言,我見佢無數次閙中國低端蟈閙中國人同佢嘈交,我禁好多言,佢到而家仲未禁言處理,點解?

我從來只係指責有地會員講野偏激,反而係依地會員不停違規挑起罵戰,你唔嚴肅處理依地會員,日日打壓我,禁我言無用呀。8611385
8611389 ...
有沒有違規版主會判斷,閣下只需要檢舉就可以。
如閣下再在意見區濫發圖文洗版倒亂,則禁言處理。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-8-3 13:38 發表

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27618805&extra=page=1

改標題+個人評論,半日都未刪帖
閣下只要檢舉 等待版主處理就可以。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happyroy0 於 2018-8-3 14:08 發表

點解叫支那人係違規,有會員叫支那雞唔算違規,問你叫支那雞係咪違規,點解唔答呀?
講過無數次,政黨、公眾人物、職業、國家並非版規保護範圍,

引用:
原帖由 xlmssim 於 2018-8-4 12:14 發表

版主,公道自在人心,連其他會員都睇唔過眼出聲,明明雙方都有對罵,但永遠只屏蔽禁言我先,另一個會員都有違規,攻擊辱罵我,點解唔同一時間一齊處理,一次又一次都係咁,你一日做唔到公平,公正處理會員,我會一次又一次來投訴區投訴你,請你自重,做個公平,公正嘅版主。

Ps:點解Simvip投訴你要屏蔽?我知你會再屏蔽我質問你,請講出屏蔽理由,如果唔係我會繼續入來投訴你。 ...
講左無數次, 支那不違規.
閣下被禁言是因為在其他主題內違規, 多個分身違規, 一有違規則禁言處理.
回覆以此作結, 閣下如在意見區繼續無理取鬧,不好好自重檢討,同樣禁言.

引用:
原帖由 xlmssim 於 2018-8-4 12:39 發表

請問two3888走入來投訴區引起罵戰,閙我白痴仔,你唔處理,要其他會員不停投訴先屏蔽?

每一次雙方都有對罵,永遠都係先屏蔽我禁我言,另一個會員都有違規,攻擊辱罵我,點解無同時間處理,你唔自重檢討,我會再入來投訴你。

如果你屏蔽我依個回應,請講出理由。 ...
對方挑釁你可以檢舉, 檢舉後不用再回應對方, 這是我早前在PM跟閣下分身戶口提及過的, 但閣下認為不得不還擊,
按閣下違規紀錄是選擇邊檢舉邊還擊, 甚至是對方無挑釁, 閣下見到對方面名字在主題內已開始辱罵對方, 因此扣成多次被扣分違規甚至禁言.
最後解釋, 閣下多個戶口被禁言理由是違規達至不得不禁言之境界, 如閣下繼續選擇此模式的話, 版主只會按版規禁言處理.

每個會員版主都會按違規程度去判斷是否需禁言, 並不表示兩者一同罵戰就要一起禁言, 會按照會員過往違規紀錄決定, 而閣下在新聞版已被列入黑名單, 因此一有違規將禁言處理.

引用:
原帖由 RagingFlames 於 2018-8-5 08:25 發表

自唱潮州音樂時可否打「五毛」?
黃絲/藍絲/五毛/廢青屬標籤字眼,會員使用此四個詞語(包括諧音或意思相近的字眼)時,不能指向會員,不能漫無目的地自我宣洩,或無故離題拉扯。同時如引用別人留言後使用上述字眼,發帖者須確保沒有明嘲暗諷別人的成份。

不能指向會員,
不能漫無目的地自我宣洩,
不能無故離題拉扯。

以上3種情況同屬違規

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-8-5 02:25 發表

版主, 我在香討只係唱潮州音樂, 自己顧自己, 別人的貼文是甚麼內容我都不理, 但如有其他人對我人身攻擊我便依照版規檢舉, 大約24小時版主便處理,
問題來了, 以前犯事的貼文都可以看到扣分, 現在只看到屏蔽貼文, 卻不知道犯事的會員是否有扣分數, 請問可不可以查核犯版規的人有沒有扣分數? ...
以前犯事的貼文都可以看到扣分 -- 現在也可, 屏蔽留言右上角有手指公圖案顯示該留言被扣分. 見#138

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]