• 瀏覽: 462,683
  • 回覆: 1,676
  • 追帖: 42
+334
本主題由 liecharyo 於 2023-6-9 10:02 設置高亮
引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-4-29 01:41 PM 發表
有版主通知個別會員修改違規post, 這是非常嚴重的罪行,
何解wasana可以獲得版主額外照顧?

投訴即被禁訪 向您檢舉以下的帖子,詳細內容請訪問:
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28167429&page=11#pid498069979

版塊名稱: 香港及世界新聞討論
檢舉對象: wasana
檢舉原因: ...
天下本無事......................
版主通知稍有違反版規的帖子修改一些字眼而取消扣分, 係正常處理方式, 我幾日前在我發佈的帖子內寫[黃巾賊]給版主扣20分, 我向版主查詢, 版主說如不用[黃巾賊]三字可以補回20分, 我便把[黃巾賊]改以[鳩縮賊], 版主便取消扣分.
違規帖文係有輕重之分, 如果版主一嘢就屏蔽帖文, 反而不近人情.

我今日見到新聞版有人用[藍畜]作為會員名字, 請問是否犯規?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-4-29 22:20 發表
我今日見到新聞版有人用[藍畜]作為會員名字, 請問是否犯規?
我都見好多用黃x喎,妳唔係份睇唔到嗎
一不合自己心意就嚟呢度投訴

引用:
原帖由 133331628 於 2019-4-30 06:51 AM 發表

我都見好多用黃x喎,妳唔係份睇唔到嗎
一不合自己心意就嚟呢度投訴
我以前唔識你, 以後都唔識你, 我在香討發的主題帖係沒有把其他人列為黑名單, 任由所有會員留言, 我只發現一件事實, 就係你把我列入你的黑名單, 香討其他會員都沒有把我列入黑名單, 你把我列為黑名單我只是一笑置之.
我不會禁止你在我出的主題帖內留言, 因為我不會跟你一般見識.
至於我發現有人用[黃畜]為會員名字, 我只是向版主查詢, 我在香討係唱潮州音樂, 自己顧自己, 人生有限, 時間寶貴, 我唔得閒去理別人的閒事.

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-4-30 11:09 AM 發表
請問版主:
本人分身[辟易笑死人]
被無理哋屈我冒認辟易而禁訪
點解[長春N子]<>(又名:明玉九垂天),
冒認會員{明玉九重天} 冒認了N年都無事??
請版主解答, 謝謝版主!

有圖為證
圖1: 正版{明玉九重天}
圖2&3: 冒牌貨, 亦即係上面個位(明玉九垂天)

...
嘩嘩嘩!!!
你好嘢喎, 點解我在香討玩咗十幾年的足跡, 你會如同金毛尋回犬一樣係咁嗅係咁聞一直狂追不捨? 又可以把我多年前的帖文翻閹出來示眾, 你的起底能力又的確係好勁喎, 我在香討只係普通會員, 以前有幾個戶口畀版主永禁, 我都係一笑置之, 我不拉幫結派, 在香討係單身漢, 你又何須浪費心力去咬住我唔放呢? 真係奇哉怪也.
至於我開的香討accounts, 沒有違反版規, 我也不會去尋釁滋事去跟版主過唔去, 花花轎子人抬人, 我不會跟人結怨, 當然可以平平安安在香討留言, 版主為何總是啄住你, 你就要屙篤尿照下自己個樣先, 唔好下下都係別人錯.
我唔想跟你及其他對我有敵意的人糾纏不清, 我在香討係唱潮州音樂, 只係專注在帖子內留言, 不想跟其他食飽飯等屙屎的閒人打水戰.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-4-30 14:32 發表

我以前唔識你, 以後都唔識你, 我在香討發的主題帖係沒有把其他人列為黑名單, 任由所有會員留言, 我只發現一件事實, 就係你把我列入你的黑名單, 香討其他會員都沒有把我列入黑名單, 你把我列為黑名單我只是一笑置之.
我不會禁止你在我出的主題帖內留言, 因為我不會跟你一般見識.
至於我發現有人用[黃畜]為會員名字, 我只是向版主查詢 ...
妳唔加我入妳黑名單,唔代表我會入妳嘅帖,加黑名單易於分藍黃

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-4-29 10:20 PM 發表
的確有趣~有趣~版規如下:

4a.  嚴禁以侮辱性或歧視性的標籤字眼,醜化或貶低各地民族。不接受的標籤字眼(包括諧音或意思相近的字眼)如:支那人、呆灣人、傷港人、蝗蟲、港燦、港豬、港畜、陸A、陸蝗、黑鬼,或形容任何種族或地域的人為豬、狗或畜...等等。
包括(會員頭像/名字/簽名檔/暱稱/頭銜在內, 若有上述4a標籤字眼,或黃絲/藍絲/五毛/廢青或相近意思字眼,於本新聞版發言,則視作違規〕

引用:
原帖由 133331628 於 2019-4-30 02:55 PM 發表

今次仲唔畀我捉到正黃腳雞!!! 言論自由有正反意見才可以越辯越明, 你ban晒反對者的聲音, 比中共更獨裁更一言堂, 你群埋一班自己友圍爐取暖打咀炮, 好似好high, 其實只係坐井觀天而已.
到此為止而結束, 時間寶貴, 我唔想跟無謂人糾纏.

呢度係咪變[唔睇大台]會員專用區!? 佢貼的新聞全部都差不多變焦點會貼在頭版!
而呢個會員明顯就係反政府立場! 呢種決定只有管理員才可以咁做! 版主係咪應該向香討反映呢?

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28189550&amp;extra=page=1

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28188703&amp;extra=page=1&amp;tr_h=20988259925cc8126e671450_57056746

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28187503&amp;extra=page=1&amp;tr_h=20988259925cc8126e671450_57056746

(如發表的內文屬於投訴類型,除本版版主、樓主以及被投訴會員/版主之外,其他會員一概不得回覆,違規者可會扣分,我們並會將該回覆直接屏敝或刪除)

投訴「明玉九垂天」因為他犯了以上版規
本人曾被版主扣了20分,說我犯了相同版規,卻沒有罸挑釁我的會員… 何等不公…
希望板主不會再次又再次「選擇性執法」呢度好多對眼睇住(包括網主)唔好再玩鬥氣
版主乖乖OK,謝謝!
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-4-29 10:13 PM 發表

天下本無事......................
版主通知稍有違反版規的帖子修改一些字眼而取消扣分, 係正常處理方式, 我幾日前在我發佈的帖子內寫[黃巾賊]給版主扣20分, 我向版主查詢, 版主說如不用[黃巾賊]三字可以補回20分, 我便把[黃巾賊]改以[鳩縮賊], 版主便取消扣分.
違規帖文係有輕重之分, 如果版主一嘢就屏蔽帖文, 反而不近人情. ...

引用:
原帖由 RagingFlames 於 2019-5-1 05:42 AM 發表
(如發表的內文屬於投訴類型,除本版版主、樓主以及被投訴會員/版主之外,其他會員一概不得回覆,違規者可會扣分,我們並會將該回覆直接屏敝或刪除)

投訴「明玉九垂天」因為他犯了以上版規
本人曾被版主扣了20分,說我犯了相同版規,卻沒有罸挑釁我的會員… 何等不公…
希望板主不會再次又再次「選擇性執法」呢度好多對眼睇住(包括網主)唔好再玩鬥氣
版主乖乖OK,謝謝!
...
香港及世界新聞討論版意見區及投訴區

呢個版塊唔係純粹投訴, 而係仲有意見,
我以曾經因帖文的標籤字眼畀版主扣分而我修改後版主撤銷扣分為實例, 發表我對版規的意見, 贊同版主靈活的執法, 而且我在緊接的另一帖文係查詢有會員以[黃畜]為名, 環環相扣, 沒有違反本版的規定.

引用:
原帖由 133331628 於 2019-4-30 02:55 PM 發表

入得嚟香討論區應抱有容人之量, 你根本同dion0629, WongManTak, 鍾無艷等人心胸狹窄, 只容許同咀形會員圍爐自嗨, 相比"胡亂禁訪笑死人"比你們大方得多了!

引用:
原帖由 bomdhead 於 2019-5-1 15:32 發表

入得嚟香討論區應抱有容人之量, 你根本同dion0629, WongManTak, 鍾無艷等人心胸狹窄, 只容許同咀形會員圍爐自嗨, 相比"胡亂禁訪笑死人"比你們大方得多了! ...
我咪一樣俾幾個出帖網軍加入黑名單,妳唔知呢,未理解事情就笑妳的老友啦!
妳唔黑我,唔代表其他人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]