• 瀏覽: 1,705
  • 回覆: 11
有冇熟悉法律嘅師兄解釋倒,
點解許智峯唔係被起訴搶劫罪?
以武力搶去手機唔算搶劫咩?
搶劫罪最高刑罰好似係終身監禁。
警方係咪應該考慮下用搶劫罪嚟起訴佢?

唔好再柒啦,自己聽下啦,偷既定義

https://youtu.be/VR7wCrL34kg

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2018-5-6 12:41 AM 發表
佢又唔係一走了或永久剝奪,點告robbery

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2018-5-6 12:41 AM 發表
告到佢要坐超過一個月就有正義啦,蝦女人 立法會議員大曬?

無動機,告錯罪告唔入警方要負好大責任。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 史獨 於 2018-5-6 01:44 發表

佢又唔係一走了或永久剝奪,點告robbery
即係我去 7 仔拿份報紙,入廁所開大睇,15分鐘後還返比 7 仔,咁做完全唔犯法???

引用:
原帖由 tommylch886 於 2018-5-14 12:41 PM 發表

即係我去 7 仔拿份報紙,入廁所開大睇,15分鐘後還返比 7 仔,咁做完全唔犯法???
唔使即係乜即係物啦,普通法對搶劫既法律定義你都未了解,當然亦有好多成文案例加埋案情去理解件事,你三唔識七走去明刀明搶就衰撚硬

引用:
原帖由 tommylch886 於 2018-5-14 12:41 PM 發表

理論上,如果你識得個條友,你又係一個合理環境時間俾返佢,係入唔到你偷野罪,但入你其他罪留個案底伱都麻煩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]