• 瀏覽: 28,976
  • 回覆: 227
  • 追帖: 3
+26
原來中國已負債纍纍,總負債占GDP比率還高過美國,卻不顧債台高築近年還大肆擴軍,已超過正常自衛的需要,二戰前的德國及日本就是因為過度擴軍種下了侵略他國的種子,前蘇聯也是因為不顧自身能力盲目擴軍導致最終解體。

現在中國在一褲都係債情況下盲目擴軍,會不會步其后塵最終自我覆滅,我認為值得大家思考擔心,

眼見有些無知愛國分仔還拍掌叫好,中國人如果都是這般智慧水平,中國的前途確實點令人擔心

不用假惺惺了,不用裝到為中國人著想,謝謝!

引用:
原帖由 Bismark88 於 2018-5-4 12:42 發表
原來中國已負債纍纍,總負債占GDP比率還高過美國,卻不顧債台高築近年還大肆擴軍,已超過正常自衛的需要,二戰前的德國及日本就是因 ...
大話講幾多次都仲係大話

引用:
原帖由 Bismark88 於 2018-5-4 12:42 PM 發表
原來中國已負債纍纍,總負債占GDP比率還高過美國,卻不顧債台高築近年還大肆擴軍,已超過正常自衛的需要,二戰前的德國及日本就是因 ...
印多d人民幣就ok la,你少擔心.

偽君子比真小人更討厭和無恥.

引用:
原帖由 Bismark88 於 2018-5-4 12:42 PM 發表
先講為敬

美國GDP全球第一,19萬億美元 美國國債20萬億美元。

美國國債已經超過GDP。

咁你講下中國國債同GDP比率來聽下。

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-5-4 12:53 PM 發表

大話講幾多次都仲係大話
有圖有真相

有此風險的...但什麼事都有風險, 唔驚得咁多...

引用:
係負債水平高,但危險就未必。

1. 中國呢幾年搞去槓桿化,相信負債水平會得到控制。

2. 由於中國主要企業中,9成係國企,而借錢既銀行又係國有銀行。借貸雙方都是國企,自己借返比自己。邊有咁易爆煲???有咩事撇帳就得,好似現在搞緊債轉股,點都唔會出事。但買左呢D國企A股及H股既股民就慘。

3. 必要時中國會印銀紙頂住,唔同香港無得加印銀紙。

有排都唔會死,除非出口全封。

咁老尾印出黎嘅廢紙養咁多漢奸…收野啦…

引用:
我都替你擔心,原來你心態極度不平衡......

引用:
原帖由 Bismark88 於 2018-5-4 12:57 PM 發表

有圖有真相
2015年的數字,今年2018年,有幾大危機

軍費佔GDP比率又無,點叫做大肆擴軍?

最少都俾埋當年聯聯的數字9做比較

教埋你點樣專業做抹黑帖嘞

何以見得負債高?欠下多少呢?

引用:
原帖由 我係沉大師 於 2018-5-4 01:07 PM 發表

2015年的數字,今年2018年,有幾大危機

軍費佔GDP比率又無,點叫做大肆擴軍?

最少都俾埋當年聯聯的數字9做比較

教埋你點樣專業做抹黑帖嘞
現在比2015年更槽糕

睇圖發現中國國債不多,美國係多國債。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]