• 瀏覽: 3,251,955
  • 回覆: 251
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 Tpang 於 2019-10-11 01:24 AM 發表

呢個同日本廣場協議唔同, 廣場協議係強迫自己隻狗大幅升值日元匯率, 3年升值9成. 那次係美國養肥日本雁行模式剪亞洲羊毛.  今次係美國發起年多既貿戰也攪定唔到中國而要讓出利益交換.

突然間想到呀爺在香港情況會唔會係4個字, 以快打慢呢? 而家唔講咩以快打慢住,可能未必係. ...
早前肥佬黎有意將暴動力度減弱, 理由係美國唔想失去香港呢隻棋子. 在港府實施緊急法後會如繼續將暴動升級呀爺會以封網, 取締組織等等手段應對, 那麼美國就會失去在港既行動部署, 這樣跟失去香港呢隻棋子便沒有分別. 但係大家有無發覺近呢幾日既暴動力度反而加劇呢? 火燒法院, 燒人私了, 甚至平日也在攪.   為什麼呢? 完全係呢兩樣:

大律師公會聲明駁韓正 質疑三權「共同責任」論涉干預司法獨立
https://www.post852.com/290233/大律師公會聲明駁韓正 質疑三權「共同責任」論/

張曉明:23條未立法加劇「港獨」
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/2093217/日報-港聞-張曉明-23條未立法加劇-港獨

點解係呢個時候提出呢? 無他! 美國在香港既部署被呀爺中途干擾, 既然你美國想減弱暴動力度意圖令呀爺無法以此為借口去封網, 取締組織等等解決主導權問題, 拖慢節奏. 那麼呀爺就令找溪徑吧! 所以上個月我在樓上 #151 就給出4個大字 "以快打慢" 就係咁解!

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-11-11 07:00 PM 發表

咁搞法,會唔會軍管?
軍管?而家個波係交在美國手上佢自己揀,將暴力升級還是減弱。升級就緊急法一路上,減弱就23條,兩者都係要你失去香港呢隻棋,而香港既損失係班大老虎賣單,而一衆民衆損失只是而家將來係會得益,一舉4得。

引用:
原帖由 kan08642hhh 於 2019-11-12 02:20 PM 發表

中央明顯唔想 今次團火就禁熄, 反而不停潑火
相信決戰時刻  即將來臨
美國圍堵中國最大殺傷力係聯動,即在所有方向同時發動攻撀。香港在衆多中國問題上較為容易處理。一個揸實了既拳頭如果要令其鬆手必然係從其手指尾開始着手。
而美國在極度衰弱下擴張勢力去圍堵中國相當力不從心,在聯動上更怕被中國金融攻擊而畏首畏尾。在貿戰上又打唔過中國,只能在貿戰上緩和而轉身在其它地方做圍堵中俄準備一一南美洲,中東方向。那條isis頭目又拿出來消費,死左之後我們又等isis餘黨會唔會話去了伊拉克 中亞等等中國週邊地方吧,美國又會拿這些借口反恐的。

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-11-11 07:20 PM 發表

軍管?而家個波係交在美國手上佢自己揀,將暴力升級還是減弱。升級就緊急法一路上,減弱就23條,兩者都係要你失去香港呢隻棋,而香港既損失係班大老虎賣單,而一衆民衆損失只是而家將來係會得益,一舉4得。 ...
美國務院罕有譴責香港暴徒 促示威者保持克制
https://www.speakout.hk/港人花生/50638/-與暴力割席-美國務院罕有譴責香港暴徒-促示威者保持克制

昨日才講美國要自己揀將暴動升級還是減弱, 今日新聞就顯示要減弱. 如果減弱, 那麼香港警方既執法力度就會加大即係唔L會手軟, 那些黃絲炮灰們當心啦, 無咩事留番比其他D傻西手足做吧!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-11-12 06:08 PM 發表

敵疲我打!
但警方也要小心,怕到時有詐!

引用:
原帖由 jxc 於 2019-11-14 04:47 PM 發表
樓主,點睇環球時報話香港星六宵禁?
我認為宵禁真係無咩用, 它跟矇面法差不多, 那些暴徙唔會驚而且香港既警力唔夠. 最麻煩係宵禁真係影響到市民. 對我們呢D人當然明白政府, 但對D中間派會反感, 唔化算.  環球刷了報導, 我唔清楚它這樣的用意是什麼.
現在我覺得香港進入緊急狀態將全國性法律伸延至港作過度,  再安排怎樣實施23條立法重好. 我對法律唔認識, 如有網友對呢方面有研究, 睇睇在技術上可唔可行.   呀爺做咁多野, 就係要達到收回主導權既目的, 未達目標就止暴太浪費吧! 試想吓而家暴徙無差別攻擊, 高官夜晚開會,  學生回國, 央視警告香港自我修正時間無多......肯定好短時間內有爆炸性事件發生!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-11-15 08:05 AM 發表

樓主你所講「環時刷報道」係咪指佢擺咗出來又撤銷?

如果係,就真係有意思啦!

咁樣做,最重要嘅,就係將「星期六宵禁」呢個訊息帶到俾大家,預示或會成為中央嘅一個選項而加以實施!不過,由於未落實,係「假消息」,所以要撤銷!

再深入分析,「星期六」,係指實施時間,所釋出嘅訊息就係「好快就嚟」!而「宵禁」,係止暴制亂嘅方法之一,說明中央將會出手!點解?因為「環時」某層面來講,係代表咗中央嘅意思! ...
電視新聞說環時刪了這個報道.
睇班暴徒好似發了瘋般, 大台好似預料呀爺好快會有野攪!

引用:
原帖由 jxc 於 2019-11-15 06:02 PM 發表
但立23條要等立會通過,有排搞,唔化算。有傳大戶重本買今月期指跌,黑衣人系咁狂做野,所以就算宵禁,都要過埋今個月!?
無錯, 立23條要時間通過, 所以我說要引入全國性法律作過渡.
如果就咁宵禁, 第一暴徙唔會驚, 效用成擬. 第二警力唔夠, 難以執行. 第三由於前兩個原因時間可能拖長有機會令民意逆轉.
第四如就咁止了暴, 香港深層問題便沒有改善只等同放埋一邊, 那麼往後再去解決深層問題便非常困難, 因為這些深層問題係唔可能坐埋一齊傾掂的, 這做法叫以妥恊求和平. 共產黨唔興呢套!  而現在局勢係中美(社會主義VS資本主義)在香港對撼, 看看誰頂得耐誰守得住, 這是以鬥爭求和平. 所以要止暴, 前提呀爺係一定要拿回或有既定時間程序去收回主導權.

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-11-15 06:22 PM 發表

其實由張曉明取消星期五訪港一事,就預示中央已經準備好大動作。

一個堂堂中華人民共和國港澳辦負責人,竟然落唔到來香港,是可忍孰不可忍?返去就準備落來香港「梨庭掃穴」!

所以,我而家反而觀察咁,中央會唔會將清潔香港嘅時間,又同美國推動人權法問題掛鈎! ...
機會好大. 有野睇食花生

引用:
原帖由 kan08642hhh 於 2019-11-18 01:25 PM 發表
樓主  岩岩司法界都同呀爺反檯
呀爺 / 林鄭 短期內再出新招機會高唔高?
看回第16板 #240.
那段我點明反蒙面法係呀爺表示唔滿意香港大老虎既一種姿態, 反蒙面法的效果唔係呀爺重點. 在第19板 #285 說過
============================================================================
而家個波係交在美國手上佢自己揀,將暴力升級還是減弱。升級就緊急法一路上,減弱就23條,兩者都係要美國失去香港呢隻棋即係呀爺兩路包抄美國最終拿回香港主導權.
============================================================================
而司法複刻勝數對呀爺使用緊急法上便有些阻滯例如封網取締組織等等, 這等同被美國斷了一路.
由於現時使用緊急法上有些阻滯, 美國將暴動升級也唔怕呀爺以封網取締組織等手段從而令自己失去對香港既干預. 而接著呀爺今天立即以封鎖反動派籌款戶口斷了反對派一部份資金來源及中國駐英大使指明對英美政府警告別在香港攪事否則會有後手應對, 這後手應該就是我所講將香港宣佈緊急壯態. 但美國究竟夠唔夠膽將暴動升級呢? 我站時評估唔到, 因為呀爺使用緊急法被美國斷了即美國仍有能力干預香港, 我說過美國係要跟其他地方"聯動"對付中國, 所以美國會否保留實力站時唔將暴動升級, 這也是有可能的!

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2019-11-18 02:48 PM 發表

牛兄,會唔會一日仲未到期指結算日, 金主仲諗住奪咗特區政府行緊急法既權, 再推曱甴進一步將危機升級, 試圖推冧港股, 一邊同阿爺講數,等自己輸少啲? ...
現時美國真係唔係在香港穩錢時間, 即係攪場暴動為了推冧港股.

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-11-18 10:54 PM 發表

國家層面嘅金錢同個人層面嘅金錢係唔同嘅
唔係好明你指什麼?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-11-19 09:52 AM 發表

對法官反枱一事,我反而有第二條思路:

1)首先,正如我所講,如果政府要上訴,仲有上訴庭、終審庭兩步要走。即係,西方响目前來講,仲未想投降,仲想繼續講數。

2)由警察即時終止「禁蒙面法」嘅執法,而林鄭立呢條法之前已經講過,「禁蒙面法」唔知有冇用,我覺得,政府會即時停止立法進程嘅機會相當高。因為,法庭將呢條法嘅司法覆核宣判日子長期扣起嗰時,已經可以判定,呢單官司勝或負,已被賦予” ...
Thx 牛兄!  明白你意思.
西方當然未想投降, 從法庭在「禁蒙面法」司法覆刻判勝訴, 西方將死棋變為生棋, 這應該就是它的後着!
你在你第二點中 "法庭想講數,中央同樣可以唔理,只做自己想做嘅事". 你所指中央是在想做什麼事呢, 繼續爭回香港主導權還是別的? 怎樣做? 由於肥佬黎在政府實施「禁蒙面法」後在報章中叫暴徙減低暴力情度, 這裡很明顯西方想拖, 避免政府實施更高級別的緊急法.  但中央就是見西方想減低暴力情度, 便借機提出23條立法. 而現在由於法庭判「禁蒙面法」無效即緊急法難以實施, 如中央嘗試做收回香港主導權既政策, 這有可能引來令一場50萬人遊行或更高級別既暴動.  如中央什麼也唔做, 那麼下個月就是台灣大選, 如西方一手讓國民黨勝出令一手要綠營提出這是選舉武弊引發暴動, 再加上香港那就是台港出事. 此時土耳其等國家再拿新彊說事就麻煩了.
你點樣睇?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-11-21 07:18 AM 發表
要拖到台灣選舉後再出手?
我只是比諭,中國週邊還有很多問題,如彊藏問題,中印巴南亞問題,阿富汗等恐佈組織問題等等等。。。都係西方為圍堵中國鋪排既事情。
係咪要等埋台灣再攪,我們還需要觀察。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-11-21 07:18 AM 發表
要拖到台灣選舉後再出手?
不過中國也有很多後手準備,美國也是有所願忌的,所以我只是比諭唔需太膽心。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]