• 瀏覽: 3,252,334
  • 回覆: 251
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-2-14 02:03 PM 發表

師兄觀察細緻,指出了俄羅斯目前的困境,就是在“是否交出俄羅斯的南亞政策”這個問題上,左右搖擺,下不定決心。

正如師兄所說,土耳其開火攻擊中國政府的新疆政策,俄羅斯兩天後,就表示有意在阿富汗與美國聯合反恐。

看得出來,土雞與俄羅斯都知道,問題的焦點,就在俄羅斯的南亞政策。這也是近段時間來,美國急於得到的成果。

土雞挑起新疆的話題,實應基於“西方構建對華的三獨框架”的背景去觀察。只有俄羅斯 ...
對!俄羅斯現在受西方既壓力是何等之大,我一直沒有寫野就是看俄的態度。但俄如落實對美妥協在南亞巴基斯坦通道做出對中國實質損害,那中國必然放棄對俄既戰略夥伴關係。那時俄便要獨自面對西方,這對俄來説是非常危險也是為何遲遲唔肯配合美在南亞做”實質性“表態。

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 02:54 PM 發表

石油美元 分兩個階段
第一 前石油美元 美國操控 沙地阿拉伯 指示 沙地 阿拉伯 皇朝 用美元做 唯一 交易 貨幣
從而 建立 美元霸權 嘅根基
在伸展下去 美元霸權 涉及好多層面 衣食住行 都用美元做 主要交易貨幣 國際金融 用美元 原料食物 用美元 及其他 主要 能源 及物料 都用美元

二 後嘅石油美元 已經演變為 美元霸權 美國現時已成為 全球出產能源國家 佢認第二 冇人敢認第一 係 ...
所以我幾個Post多次提及中國現在仍然係西方美元體系中既其中一員,但由於這個體系以經去到接近崩潰既邊緣,中國正努力試圖擺脫這個體系令起爐灶。

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 03:17 PM 發表

美國有三大利器
和平年代 美元霸權
戰爭年代 高科技
現在加埋 能源出口大國
如虎添翼
誰與爭鋒

美國要保護美元霸權 將會 傾全國之力
抗衡所有 影響到佢 美元霸權 既生存空間
美國必需要 亦都一定會 咁做

美元霸權 係美國 根源所在
美國必須 要 保護 美元霸權 直至到

四億人口嘅國家 可以 發動 貿易之戰 已經知道 美元霸權嘅威力 白紙變銀紙 全球央行存放

全世界 有兩大 人口  ...
師兄,我唔打算爭論中美誰強,但仍歡迎你在此留言因可增加熱鬧快,感謝先。如果你看過我文章既框架,大概明白美國因高度去工業化以虛擬經濟運行所帶來既後遺證以債養債所做成既後果,便會知道美國今天是何等困難。

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 03:54 PM 發表

美國最聰明嘅地方
就係建立咗美元霸權
之前出印美元 要用黃金嚟做保證
美國 之美國佬 有遠見 出印美元 用來保證 黃金嘅基礎 改變過嚟
日後出印美元 唔需要用 黃金做保證基礎 呢啲就係美國佬 厲害嘅地方

方便佢日後 任意 出印 美元
所以幾年前 嘅金融風暴 在美國 美國可以 任意 多次 量 化寬鬆

任意 印取美元 嚟做 救佢嘅經濟 良方
呢啲就係美元 霸權嘅威力
亦都反映到 美國佬 深謀 ...
你睇睇我樓上#7,美國印$唔係就咁開部印鈔機就攪掂,美國政府無權印$,而係發債再經美儲換$,那麽美國印多少$或QE便関乎美債問題,印美債又関乎息率,息率再去金融資產及衍生品問題,在現今極為龐大既金融泡沫問題下,印$對金融市場相當敏感,它隨時會引發失控的。

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 05:30 PM 發表

美國本身 在會計 計算 嘅 制度下 已經美國本身破咗產 資產 抵押唔到債務 但係佢有美元霸權 才可以 起死回生 如果係一間 機構 已經 倒閉咗消失咗好耐
所以美國佬為咗保護美元霸權 佢 會 傾全國之力 都要咁做 ...
係! 美國背後既資本勢力為左維持單邊霸權, 係傾盡全力不惜誘騙歐洲, 俄羅斯全力拆解很早之前中俄歐既合縱.  我早在一年前以經講美國係要全面圍堵中國係傾盡全力以金融, 貿易, 政治, 軍事, 但為什麼圍堵要這麼久, 為什麼一場打唔贏既貿易戰傾完又傾? 還要出到捉一個女人那麼不顧大國信用呀?  係因為美國以經沒有棋, 它要為自身金融資產尋找利潤去維持否則它要爆煲, 這些在我舊POST講了很多偏. 一個國家高度去工業化只頻印$去解決問題, 它唔洗食唔洗用嗎? 邊個幫佢做野? 中國以前一窮二白, 連垃圾都要比錢向西方買那時就沒有法子, 而家中國需要嗎?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-2-14 07:54 PM 發表

是的!

如果俄羅斯最終選擇向西方繳出他的“南亞政策”,那麼,中國為了確保自己的利益,也只能放棄俄羅斯。

從今天特朗普還在對中國扭六壬般,想把貿易談判的期限向後延伸,我們已經可以看到,直到今天,美國人都還在延續“先俄羅斯,後中國”的戰略,因為,西方完全不想在徹底解決俄羅斯前,就先與中國全面開打。

而中國正是順應美國的戰略取態,對美國採取守勢 ...
感謝牛兄提供了俄羅斯跟歐盟既微妙關係, 這或許解釋了俄羅斯究竟遅遅在等什麼上給出一種很好既方向!

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 07:22 PM 發表

再舉一例子
土耳其 舊年發生 某種事情 同美國佬 有爭拗 出現 執政 政府
有危機
土耳其居民 放棄本國家貨幣 個個爭先恐後 去換美元
信賴美元 都唔信本國貨幣
已經知道 美元 霸權嘅威力

土耳其 係一個古國 鄂圖曼帝國 想當年 相當 強大

鄂圖曼帝國 ...
必兄, 你就話土耳其居民去換美元就認為美元強大云云..等等.
那麼如果你在谷哥上打上"去美元化"或"拋美債", 我看你十隻手指加腳指也看不完那些新聞同文章, 那些大拋美債既國家土耳其就是其中一員, 你又怎看呢?
不過! 你所說某些國家自己本國貨幣唔用而要用美元, 這些事情遲吓係"有機會"愈來愈多. 這並不是代表美元強人家有信心, 而係剛剛前面提過, 係美國不顧大國儀態在合縱其他國家時明刀明鎗去搶去強迫吧!

引用:
原帖由 uniagon 於 2019-2-14 06:42 PM 發表

咁係咪應該用港紙換人仔同黃金?🤔
如果有留意我文章, 我一直都唔願意在金融資產上比過多意見, 因為尤其在現時市場上波動會相當大, 買上買下也有機會被星幾巴掌. 但在最終安全資產上, 我會選擇RMB資產, 黃金等貴金屬係可取的!

想回一回網友問題.

想請教對局勢有冇改變睇法? 現時中美似有d協議,中國加大買美貨,減少貿差。但此舉令中國嘅美元減少,又點可以繼續買美債? 少左美債需求,加上財赤,結果會點? treasury yield 會升爆?
===============================================================================
現在所謂既中美貿易談判, 基本上怎樣傾, 美國也解決不了易差問題. 這是美元作為霸權貨幣既屬性所造成, 也有出於它自身問題所導致.
現在既國際體系係以美元為中心, 如果在這個體系作為霸權貨幣既美元流動性唔夠, 這個體系係玩唔轉. 可能大家都睇過一些文章說道, 世界既經濟及貨幣增長係需要同歩, 否則沒有足夠既貨幣提供會導致全球災難性通縮, 這對美元作為這國際體系係災難性!
美國6200億易差, 印了幾千億白條出去, 試想經幾輪QE後既資金犯濫導致全球風險資產不斷升高, 如美國易差問題解決了, 缺少這些流動性怎辦?
令外出於它自身問題就是現在令它動彈不得. 那就是美國高度去工業化, 實體經濟空心. 樓上#5 那段樓既例子就是現今美國問題既縮影.
        如果再形象一點, 二戦後在一個島上, 島上既政府係當時全世界既工業中心生產各顃物品, 全世界其他島都要同佢買野, 當佢係老大. 但時間慢慢過去島上既居民起了好多屋, 它們發覺將間屋賣出去可以賺10蚊, 然後買家再賣出去又賺10蚊, 錢就是這麼容易賺, 那麼這個行業便發展起來, 連接着這種模式其他行業也一同發展, 什麼地產代理, 律師, 裝修, 貸款中介等等等等, 而且這個行業更發展至全世界. 但大家回想番, 這種你賣比我, 我又賣比佢加埋其他圍繞住這個行業既工作, 歸跟究底最終係沒有生産力. 而現在佔據住美國運作模式係金融, 及金融服務業, 而這些行業就是以上例子即是虛擬經濟.
大家都聽過新聞美國現在是所謂經濟複蘇, 但係易差卻不斷放大, 怎麼總是覺得美國危危乎呢! 無它, 美國既所謂經濟複蘇係這些虛擬經濟複蘇係人為既複蘇, 這是沒有生產力係要靠借錢運轉的. 但係你玩虛擬經濟一樣要食要用, 那美國就得去買, 所以一邊複蘇但易差卻不斷放大就唔出奇. 那麼美國再工業化得唔得? 唔得! 美國除了生產力比唔上之外, 基礎設施更無可能配合, 試想美國手握高端產業, 如果要重設生產力係需要時間, 這會阻礙發展更唔好說美國錢從何來!
既然怎樣也解決不了, 那貿戰傾來做什麼? 現在美國除了死死找落台階外, 那就是拖! 美國一邊找問題, 一邊拿着這問題當籌碼, 拖延中國在金融問題上進迫, 現在中國在金融動作或有政策出台對美國是很要命, 其中朝日韓既東北亞一體化美國早就跟本唔想傾.

樓上#90 2月13日說過俄羅斯在阿富汗既動作有對美國妥恊(南亞政策)既積象, 接著2月14日美擬撤印度約56億美元產品的零關稅待遇,  2月26日印度入侵巴基斯坦, 2月27日巴擊落印度戰機, 2月28日美朝嶧會破局. 俄羅斯在對美既南亞政策有鬆動既積象, 美國要脅印度入侵巴去配合給俄羅斯一個眼式, 再以此作為一種籌碼對付中國作討價還價. 印度需然經常成為笑柄, 但經過上次洞朗比美國扇了一鑊, 這次我真的覺得印度係半推半就. 隨住印度比人打飛, 籌碼就沒有了,那一個樓上早就說過從頭到尾都唔會傾成既美朝峰會當然無咩再好傾吧!

至於中國嘅美元減少,又點可以繼續買美債? 少左美債需求,加上財赤,結果會點? 中國自8月起5個月不斷拋售美債了, 而全球美債既需求更創多年新低(樓上#89 那幾條新聞).

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-12 08:58 AM 發表

以下是舊作;
毛衣戰埋單

雖然習特未會面,結果未公告。但是雙方代表都聲稱“贏了”。

中國大量購買美國貨;美國贏,中國沒輸。中國坐擁的幾萬億美金,不買貨,難道將美金用作紀念幣乎?須知從前人民幣需要美金支撐,所以擁有大量美金作為儲備。現在美金風雨飄搖,自身難保。中國不買白不買,難道要等美金崩潰之後才買乎?

不得轉移美國科技;美國贏了,中國更勝。中 ...
中國大量購買美國貨;美國贏,中國沒輸。中國坐擁的幾萬億美金,不買貨,難道將美金用作紀念幣乎?須知從前人民幣需要美金支撐,所以擁有大量美金作為儲備。現在美金風雨飄搖,自身難保。中國不買白不買,難道要等美金崩潰之後才買乎?

其實我寫既POST, 以經說明中國係要由自己開始經一帯一路拉大隊玩以人民幣為中心既令一個國際體系. 中國坐擁的所謂幾萬億美金,不買貨會否唔值? 美元本身跟本就沒有內在價值, 它只是美國以自己信用附予既紙張. 中國坐擁的所謂幾萬億美元,現在可以做什麼?買資源, 買科技還是買公司?  中國成功實現以自己為中心既國際體系同樣也可以做, 這比那幾萬億美元更值錢眼光更遠大. 那樣中國手裡還是拿着美元作為對付番資本主義陣營既彈藥的好.

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-23 01:41 PM 發表
樓主,可否探討一下“美承認戈蘭高地主權屬以”一事嗎?
這會否在迫俄羅斯在中東影響力清零既問題? 美國在迫俄接受美國既南亞政策一同全面圍堵中國, 俄卻遲遲唔肯行動生怕中國放棄與自己夥伴關係. 那時俄就是獨一個與美打交道, 如果此時美國變面唔係一同圍堵中國而係食埋自己那就大濟.  美承認戈蘭高地主權就看你俄羅斯怎樣幫你D馬吧.

美聯儲宣佈維持利率不變, 並在9月或會停止縮表...等等, 比預期還鴿. 這樣做法對美元匯價來說係完全利空, 資金會從美國流出特別流向新興市場包括中國. 就在美聯儲宣佈利率不變既當天後, 美匯指數便由最高96.57下跌至95.74. 如資金不斷流出對於美國那個巨大金融泡沫係相當不利, 沒有資金支撐會隨時失控.  但係第二至到今天美匯指數卻由最底反彈至96.60+完全收服失地, 原因在這個:

神反轉?多虧了英鎊這塊墊腳石美元奇蹟般滿血復活
http://forex.cnfol.com/jingjiyaowen/20190322/27355909.shtml

如果唔講我還以為脫歐才在前天提出, 真的很巧, 在危急關頭英國這個美國跟班就出手了. 美國既金融泡沫相當巨大, 這可以支撐多久呢?
可能有人留意到美聯儲早在上年12月底就對貨幣政策由鷹轉鴿, 面對將會停止加息利空美元資金流出既預期下, 股票市場不但沒有下跌而且還反彈超過15%+, 好像沒有問題一樣! 我一直說美元係需要回流美國支撐佢既金融泡沫, 否則會失控. 大家睇睇:

兩個月淨賣出2572億美元!外資正以10年來最快速度拋售美國資產
https://wallstreetcn.com/articles/3494695

自美聯儲由鷹轉鴿至落實, 美國既外資一直在大規模流出, 這個反彈係由美國本土資金拉上. 試想想美國本土資金為何跟外資持相反意見那麼睇好美國去接盤? 他們在苦撐, 否則會爆煲!  而美國基本上無論緩加息到停加甚至qe都係死. 有人會說外資流出, 靠美國本土資金都得啦, 洗咩撚野怕, 無論股票, 國債市場美國人自己買番就得了.  如果有睇過樓上#5那個關於樓既比諭, 美國係主要玩虛擬經濟(這裡說係金融)這是沒有生產力係要靠借"外國"資金去推, 美國很多產業從虛擬產業衍生出來或靠依附它去生存, 試問而家美國既支柱產業隨時崩塌, 依附着它的本土資金難道沒有問題?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-24 09:59 AM 發表

有道理!

俄羅斯今日仲用咀炮抗議美國,但敘利亞嘅戈蘭高地,從此屬以色列!

不過我又諗,如果俄羅斯返轉頭,同意與歐盟响“以巴問題”上合作,咁樣,美國人仲會唔會再提“戈蘭高地屬以”呢? ...
你意思係俄拉歐盟用”以巴和談“要脅美國去組成你樓上説過的大歐羅巴計劃?這很有意思!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-24 01:36 PM 發表

唔係。

我意思係,美國係用“承認戈蘭高地屬以色列”呢一招,去逼俄羅斯立即啟動以歐盟為主導嘅“大歐羅巴計劃中東篇”!

以巴和談,由於俄羅斯已一早放棄巴勒斯坦,以巴問題,俄羅斯可以當睇唔到。

但係,戈蘭高地,係以色列搶敘利亞嘅,並實控至今。如果美國真係確認戈蘭高地屬以色列,就等於割敘利亞地,去擴充以色列領土!

而做為响敘利亞有明顯軍事存在嘅俄羅斯,如果對美國嘅動作冇力反擊,咁就正如你所講 ...
這裡有很多人唔認同俄係會為自身利益隨時出賣大陸。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-30 06:38 PM 發表

係㗎!不過,只要還返個“親俄”總統俾俄羅斯,就得㗎啦!

其實,邊個做烏克蘭總統,已經唔到普京話事,如果唔係,亞努科維奇都唔使著草!
https://finance.sina.cn/forex/wh ... ?vt=4&cid=76601

牛兄,點睇呢單野?有否感覺資本集團將石油美元轉為大歐羅巴計劃下以石油歐元來引誘俄羅斯交出南亞政策?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]