• 瀏覽: 3,252,051
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
文在寅:朝鮮半島和平協定將不影響美軍繼續駐韓
https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/junshiwaijiao/ko-05032018095905.html

樓上4月26日才說到假如南北韓簽署終戦恊定美國駐軍南韓便喪失正當理由. 之後南韓總統顧問文正仁便提出這種質疑, 但青瓦台隨後立即表明駐韓美軍係韓美同盟問題跟南北韓終戦恊定沒有關係. 南韓內部這種對外言論唔恊調係咪真係咁唔小心呢? 當然唔L係, 如果睇開我POST既網友應該清楚D白皮豬邊L鼠有口齒架, 這裡跟本就在唱雙黃.
北韓係中國用以要脅美國在西太平洋最重要既兩個點日本同關島, 打擊這兩個點係中國南海戦略既一部份.  北韓棄核而美軍繼續駐韓, 舊POST提及美國在這裡攪小北約咪水到渠成中國咪等同斷了一隻手, 這個跟本唔可能. 而現在東北亞包括日本在對中國煥和局勢係美國現在沒有辨法對中國做什麼, 什麼制裁中興, 2000億貿易戦等等中國跟本就唔L驚, 你美國派出龐大有份量既官員過黎傾, 中國派什麼人跟你講呀, 而且講到明兩點係無價講--阻止中國製造2025同減1000億逆差即係嘜鳩都傾唔成, 最好笑你班資本主議代表來到中國, 中國大攪馬克思200週年唔得閒理你完全當你美國無到!  中國貿易戦清單就放0係桌面, 她就係看你怎樣傷敵800自損1000. 如果有睇過樓上或者舊POST, 都應該清楚美國要為本土自身金融資產尋找利潤支撐住自己既金融泡沫而大傷腦根. 在奧巴馬1個任期, 美發債係過去多出1倍近9萬億. 特朗普這裡又加多3萬億而且因減稅, 增軍費等等借債又加速, 聽到都一團糟. 借債問誰借? 咪又係中國. 好多人話美國本土才是美債大買家接近7成, 但係樓上講過美國主要係玩虛擬經濟, 成個國家圍繞住沒有生產力東西做事, 如果無有信用既外人買, 這個遊戲玩唔轉的, 就好像一家人關埋門玩大富翁. 說到這裡美國現在跟本唔能夠跟中國反桌. 美國一定要以經濟手段, 金融危機或者政治手段迫使其他國家配合自己先制服俄羅斯, 繼而全面惡化中國周邊環境再配合D彊 港 台 蔵 獨 等令中國無法應對襯機全面將美元回流美國.(或者回流歐洲視乎美歐博奕結果).

補回樓上 #31
多國拋售美債,3萬億美元瘋狂湧入中國債市,美元霸權正在瓦解?
https://kuaibao.qq.com/s/20180429A0NLJE00?refer=spider
====================================================================

伊朗總統魯哈尼:若能保證利益伊朗將留在伊核協議
http://news.sina.com.cn/o/2018-05-08/doc-ihacuuvu8161263.shtml

由於伊朗國內經濟 金融現在很糟糕, 如果這份伊核恊議被癈而再被制裁, 其國內形勢便雪上加霜. 伊核恊議係當時中俄歐一同合縱製出來用以阻止當時國力如日方中的美國吞併整個中東繼而掌控主要石油地區.(即真正稱霸地球)

舊POST 1, 第10板 #149

" 由於伊朗係美國石油美元眼中釘, 如果伊朗被美國拿下, 全球8成石油便被美國掌控. 早在2001年美國便借911事件 及2003年以伊拉克擁有大規模殺傷性武器為由將軍隊打進阿富汗及伊拉克, 形成雙劍直指伊朗. 結果最後中俄歐為避免工業血液被拿下,以"伊朗核問題"要脅打破中東核平衡成功阻止了美國這個大中東計劃."

樓上這段新聞, 前提只要保証伊朗利益伊朗將留在伊核協議. 伊朗擁核係要脅打破以色列在中東既核平衡即要脅推倒石油美元其中一種手段. 魯哈尼這種表態等同對美國妥恊即係美國離開恊議但自己繼續唔擁核.  美國唔敢打柒伊朗背後係因為有中俄伊朗才能撐到今天. 但俄羅斯在敍利亞政策對美國一再妥協, 伊朗沒有了俄, 中國唔願意獨力支撐流失戰略資源, 再加上伊朗國內危機, 對美妥恊也不足為奇.
直到今天美國基本上(現在唔清楚歐洲怎樣反手, 可能聯俄制美,還要再看看情況) 以連橫首先將歐盟制服, 繼而將要塙定俄羅斯最終圍堵中國.

上年尾 舊 POST 2 第23板 # 343 打後有講開美國其本上攪定了中東.
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26637537&extra=&page=23

金正恩再度訪華 與習近平在大連會晤
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20180508/bknint-20180508190205438-0508_17011_001.html

上次肥仔金到訪中國, 我認為係為RMB石油期貨保駕護航.

舊 POST 2 31板 #457
        3月23日解放軍宣佈在南海演習, 25日至28日金正恩上台7年後首次訪華, 26日人民幣石油期貨上市, 26日中國航母連同超過40首軍艦遊走南海展示軍力堪稱空前. 這裡完全唔需要解釋也能明白這組動作是中國為RMB石油期貨上市保駕護航. 這RMB石油期貨係中國對美國既石油美元體系一記重撃.

只相隔40多天在5月7日選擇了在大連再次會面, 而5月4日令一件同樣對石油美元係一記重撃既鐡礦石期貨引入國外投資者正式啟動, 這兩種大宗商品期貨對由中國自己掌控番定價權有着深遠影響, 對RMB國際化又一戦略性推進. 而這個鐡礦石期貨是那個地方既期貨市場呢?  唔知係咪巧合, 就在大連!

鐵礦石期貨引入境外交易者正式啟動 我國期貨市場加快對外開放
http://www.xinhuanet.com/fortune/2018-05/05/c_1122786201.htm

特朗普宣佈了退出伊核恊議. 而伊朗總統魯哈尼表示,即便美國退伊核恊議,伊朗也有可能留在伊核協議,前提是伊朗的利益必須得到保證。
伊朗這裡的利益無非就係政權穩固, 國內金融經濟唔因為再被制裁而進一步惡化. 如伊朗這些利益得到保證, 自己是否擁核唔係而家關心了. 而美國自己退伊核恊議更追加對伊制裁, 那係美國自己既事, 至於其餘簽訂國會否跟進, 美國則可能隻眼開隻眼閉.
形象點講就係美國而家將條繩套鳩左落伊朗條頸度, 如果有咩衣郁或者時間需要便會收緊這條繩對援伊國家進行罰款.
現時情況可以講美國基本完成了當時想吞併伊朗那樣掌控了整個中東. 與其說美國現時應該戰略收縮其實它係擴張緊, 相反中國看似擴張其實正在收縮. 不過今時唔同往日, 美國在國力厳重下降下擴張, 而中國在綜合國力達空前情況下收縮並集中火力敍招在東南海這部份以應對美國背後既資本主議集團最終將資本回流美國本土還是選擇執包伏跑到歐洲.

請問樓主師兄:馬來西亞大選 換執政黨對中國的佈局有冇影響?

引用:
原帖由 wingkyhoohoo 於 2018-5-10 11:48 AM 發表
請問樓主師兄:馬來西亞大選 換執政黨對中國的佈局有冇影響?
這個新既總理好似係親美. 如果唔怕煩睇過我舊POST由其係舊 POST 2說俄羅斯在敍利亞政策對美妥恊後就知道美國接下來要聯合其他主要國家圍堵俄羅斯最終對付中國. 用什麼來聯合其他主要國家呢? 金融 經濟 政治 軍事手段威迫利誘.

舊 POST 2 29板 #431
這種圍堵除了像之前提及過6國在印太南海既軍事上圍堵, 還要在原料, 能源輸出/入, 貨物進口, 等等務求在經濟或政治上窒息先係俄羅斯最終圍堵中國. 而這種圍堵需要其他地區配合, 美國拿什麼要這些地區配合, 美國個副尿性有錢時都要你出埋錢同佢做野, 那而家窮到西既美國最能夠運用既就係所淨無幾既金融霸權, 先讓全球性既金融危機發生, 迫使這些地區無得選而配合(唔係萬劍歸宗),再圍堵中俄, 繼而視乎情況將西方一路以來所印出來既錢, 資產, 人才回流美國或者歐洲(視乎美國(背後精英集乎團)會否執包伏走佬去歐洲), 這就是萬劍歸宗. 但此時美歐能否或者夠唔夠膽跨過中國既東南海攻擊這一關?

而家所見既貨幣危機好似阿跟庭 土耳其 印尼 俄羅斯 新興市場金融危機  大概就係圍堵既前奏!
馬來西亞此時換上一個親美既大概就係餚底吧(所謂既民主選舉係得啖笑, 此時換人必定係國家既得利益者決定)!
唔洗膽心選個親美就會主動找中國麻煩, 它們大概也是迫不得意. 插唔插上一刀還是睇美國, 美國現時對中國也是投鼠技器.
樓上說過中國要面對一旦如果俄羅斯最終配合美國而家係需要戰略收縮集中火力做實東南海這個美國既七吋 (南海7個島戰略部署, 各類鎮國神器J20 055艦, 095潛艇, 東風系列, 攞黎嚇人高超音速導彈, 電磁炮 (唔好睇而家只係上艦試, 上得艦即係在陸上無大問題, 安10碌8碌0係7個島上唔得了)等等等等.

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-5-10 03:34 PM 發表

這個新既總理好似係親美. 如果唔怕煩睇過我舊POST由其係舊 POST 2說俄羅斯在敍利亞政策對美妥恊後就知道美國接下來要聯合其他主要國家圍堵俄羅斯先最終對付中國. 用什麼來聯合其他主要國家呢? 金融 經濟 政治 軍事手段威迫利誘. 馬來西亞此時換上一個親美既大概就係餚底吧(所謂既民主選舉係得啖笑, 此時換人必定係國家既得利益者決定)!
唔洗膽心選個親美就會主動找中國麻煩, 它們大概也 ...
謝樓主回答

何以見得俄在敘利亞向美妥協呢?敘政府軍已收復大部分失地,連最後三國聯軍炸敘都挽救不了反政府軍敗勢

引用:
原帖由 zzzdd 於 2018-5-11 11:16 AM 發表
何以見得俄在敘利亞向美妥協呢?敘政府軍已收復大部分失地,連最後三國聯軍炸敘都挽救不了反政府軍敗勢
本想貼張圖但因為懶唔好意思, 或者睇睇呢個連結地圖.
http://new.qq.com/omn/20180415/20180415A0CYDE.html#p=1

我地不如簡單D去諗, 盡量張問題簡單化.
我們想想這些反對派 土耳其 庫爾德 敍政府軍只分由美俄陣營, 那麼敍利亞被支解成什麼樣子便一目了然.
當中土耳其人們可能以為它因為早年被美國攪了政變而會配合俄羅斯, 那是錯的. 正正就係因為那場政變及庫爾德建國問題被美國用條縄套左落條頸度, 從而被在迫配合美國. 現在土耳其佔領了阿夫林(敍北部藍色)地區係美國給土耳其既胡蘿蔔, 如果唔配合美國那麼旁邊庫爾德(黃色)會攻打藍色地區即收番條胡蘿蔔之餘而且更有可能一路打入土耳其南部直通地中海讓庫爾德有一個出海口.
記得俄羅斯15年再介入敍利亞前誓神劈願話唔準外國浸佔敍利亞地區, 到了今天敍利亞成這樣子. 而且俄自己既戰機, 軍官, 士兵被人家在這裡打落打死 D 炮彈話炸就炸完全沒有實質反抗, 咀炮就有唔少. 最後更以打退了ISIS而撤軍留番敍政府軍自己頂, 但其他美國支持既團體仍然佔領住敍利亞, 這裡撤軍就表示了俄默認美國既佔領即在敍利亞對美妥恊, 對聯手伊朗等什葉之月攻打以色列推倒石油美元示弱.  粗俗D講你咁L樣點做人大佬呀! 看看由我地呀爺保護既北韓, 美國畫條紅線唔準核試更在阿富汗掉粒炸彈之母, 但一個月唔洗北韓就第六次核試一巴掌落美狗度.

宣布撤軍敍利亞 俄羅斯以退為進
http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20171213/mobile/odn-20171213-1213_00192_001.html

俄佬打吾過就要撒架啦!留番d面子好落台

DEL

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-5-11 03:30 PM 發表
俄羅斯繼續在俄中邊境大量部署攻擊導彈
https://www.voacantonese.com/a/news-russia-continues-deploy-tactic-missiles-near-border-with-china-20180509/4386516.html

剛剛在軍板睇到, 未詳細睇, 不過好似幾有意思!
俄羅斯是否配合美國還言之過早. ...
其實 可以當做 笑話一則

引用:
原帖由 Frankie-ma 於 2018-5-11 03:59 PM 發表

其實 可以當做 笑話一則
對! 剛詳細睇了, 無咩特別要講.

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-5-11 04:24 PM 發表

對! 剛詳細睇了, 無咩特別要講.
中俄關係 唇寒齒亡  
是但少一方 等於大家都收皮

引用:
原帖由 Frankie-ma 於 2018-5-11 04:29 PM 發表

中俄關係 唇寒齒亡  
是但少一方 等於大家都收皮
攪掂美國之後, 中俄關係會點? 以中國現時既綜合國力俄羅斯那刻只可能做細, 俄羅斯根本唔肯! 否則當時根本唔需要簽伊核恊議, 直接讓伊朗擁核美國就玩完了.
無錯! 現時中俄兩國合力抵抗美國, 但國家只可為自己利益為大前提. 俄羅斯對美妥恊係幻想中國先出手譲中美互片自己則聯合中東豪強甚至係歐洲對付中美互片後以經5労7傷既中國. 現在俄唔立即配合美國, 係知道一旦配合美國, 自己跟中國既戰略恊調立即瓦解, 沒有了中國背書, 俄羅斯就係最弱既一個, 那時美國還需要俄羅斯配合嗎?
所以我強調美國會先食俄羅斯最終圍堵中國, 只有俄羅斯被食那一刻即從國內被金融佔領, 軍事, 政權被反對派推翻, 就係中國在東南海出手時段.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]