• 瀏覽: 660,045
  • 回覆: 69
  • 追帖: 308
引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-8 01:44 PM 發表

呵呵……

慚愧,慚愧

俾人話得多,都要識有所進退!

嗰位仁兄嘅觀點,一睇就知係响第二條道上嘅,拗起上來,盞嗌交,不如各自修行 ...
睇你嗌交其實都係另類享受
層次唔一樣

熱賣及精選
今日十五號好像好平靜
仲以為有大事發生

引用:
原帖由 carloswkw 於 2020-9-16 07:47 AM 發表

牛兄不是說了嗎?敵人已經不提,選擇用不企出來,代表不敢正式反面,你一定要人企出來說“我不敢”?
華為事實真係被斷供了

針對芯片阿爺有兩步棋可以行
1. 解放台灣,將台積電光刻機充公,就算唔識用起碼別國都冇得用
2. 限制稀土供應

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-18 06:23 PM 發表

華為有半年存貨呢個訊息,證明台積電雖然斷供華為,不過,華為嘅手機生產仲可以繼續維持,未至於即時停產,咁中國嘅反制措施,又可以有時間找盞!

師兄你講得啱,呢件事,中國唔使太急! ...
兩個月後特朗普fired後一切回復正常

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-19 04:36 PM 發表

華為的芯片供應商將要被迫面對選邊站,不過無論點選都係死路一條。

要解開這個死局,其中一個可能性,就係靠一些國際性組織,團結一致,向政治干預商業說不。國際半導體設備暨材料協會(SEMI)已知問題嚴重開始做嘢。

''美國正考慮把中芯國際(00981)納入貿易黑名單,惟在全球擁有2400間企業會員的國際半導體設備暨材料協會(SEMI),據報有意促請華府放棄制裁計劃,以免打擊到美國當地 ...
中芯可能已經掌握7nm技術.
老美再逼中芯埋牆只會自掘墳墓.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-19 06:21 PM 發表

呢招仲勁過核彈。

核彈最大價值,就係威懾!

呢個《不可靠實體清單》,唔單止可以威懾,仲可以用。

而家就逼美國企業表態,睇佢地敢唔敢配合美國政府禁止下載Tiktok及微信!

等美企同美國政府打下交先講! ...
如果匯豐銀行在列就好睇囉

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-21 06:54 PM 發表

俄羅斯衛星通訊社莫斯科9月19日電 俄羅斯外交部發言人扎哈羅娃表示,歐盟對白俄羅斯可能實施的制裁,違背恢復穩定、建立對話以及緩解白俄國內緊張局勢的初衷。
……………………………………… ...
加州已率先抗旨違反特朗普禁令
分裂既節奏喔

只要老美一訓低,肯定一大班狼狗衝埋去分屍

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-23 10:27 AM 發表

中國今次台海戰略,係進一步以軍事力量,向世界重新宣佈從地理上、軍事領域上,台灣島係中國的一部份,中國海空軍事上重新覆蓋台灣島,美軍巡航線路被迫向東後徹。如有不從,打。

就算唔即時武統台灣,已將美軍趕出台灣領域,將台灣人日夜威嚇。 ...

點睇?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-10-20 01:37 PM 發表

據中國國防部網消息,張水利大校就中方1名士兵在中印邊境地區迷路走失發表談話指出,10月18日晚,中方1名應牧民請求幫助尋找氂牛的士兵迷路走失。事發后,中國邊防部隊第一時間主動向印方通報情況,並希望印方協助搜尋救援,印方答應予以支持並承諾找到中方人員后及時交還中方。

發言人說,“最近印方向中方通報,找到中方1名走失人員,將對其進行醫學檢查后移交中方。我們希望印方信守承諾,抓緊向中方移交走失人員,與 ...
“同時打贏兩場戰爭”好似係老美一直以來吹既戰略重心
怎樣現在反而阿爺玩這套來了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]