• 瀏覽: 660,045
  • 回覆: 24
  • 追帖: 308
中國今次台海戰略,係進一步以軍事力量,向世界重新宣佈從地理上、軍事領域上,台灣島係中國的一部份,中國海空軍事上重新覆蓋台灣島,美軍巡航線路被迫向東後徹。如有不從,打。

就算唔即時武統台灣,已將美軍趕出台灣領域,將台灣人日夜威嚇。

熱賣及精選
引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-9-23 10:52 AM 發表

點睇?
唔明。呢啲係乜新玩意。

引用:
原帖由 kameidde 於 2020-9-23 03:36 PM 發表

用深色模式睇香討時(將display 白底變成黑底去觀看) ,你的留言字體都會變成黑色,唔知點解唯獨是你係會變成咁,其他人無這個問題全部都會顯示白色字體
11639033 ...
咁奇,可能同字體有關,現在換換字體,睇下有冇改變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-25 01:48 PM 發表

9月25日,大公報頭版《司法亂象之抱殘守缺/發表冗長聲明 「講咗等於無講」 馬官大人你在迴避改革 !》!文匯報剛出擊,大公報又跟上,這是對香港司法制度連珠炮發的節奏!

美國人在與中國攤牌的問題上退了,連帶對中國政府解決香港司法問題的動作,都當作沒看見。

馬官,你感到無助嗎??? ...
話明係司法獨大,司法界受基本法呵護,特首、國安法都管唔到馬官同司法界。馬官還需要誰幫。

我反而覺得馬官係借迫阿爺出手修改基本法,增加制衡司法界的條文,給予西人藉口攻擊阿爺破壞香港司法獨立、破壞基本法。

引用:
原帖由 neverdear 於 2020-9-25 10:31 PM 發表

只要印度那邊不開打,中國於台海的行動也只係作勢。

而美國為首的國家,主要攻擊目標還是俄國,現階段不會跟中國死過。

還未是時候呢。
當老美完全收服印度,就會開打。印度股市爆破就係被收服時刻。

進攻點不會是北方高山,那邊只係煙幕,令大家輕視印度。

相信進攻點會係藏南那邊,甚或穿過緬甸北面攻打中國西南方,唔使出動航空母艦。

老美可以藉助印度購界買軍備而預先將大量軍火運入印度。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-9-28 12:41 PM 發表

印度有冇能力打中國?😳西藏居高臨下,在藏南,印度軍有否有能力跨過?打雲南,要穿越別國並不容易!印軍只要有咩風吹草動,中國在西邊不需越界就可打擊新德里!😶中國係唔會中計同印度打泥漿摔角嘅! ...
唔好將思維停留係印度兵的層次而輕敵。真正對手係老美,老美空中主力可以出僱傭軍或美軍扮僱傭。美軍人種好雜。地面由印度兵做炮灰。中東兵都得。

老美唔會珍惜新德里,正如老美唔會珍惜阿富汗、伊拉克、敍利亞,所以前題係老美完全收服印度,印度人及印度城市會係犧牲品。

緬甸小國係阻唔到美機飛越。

呢場唔係泥漿摔角,係真正的大戰。我地要諗嘅,就係如果老美要用戰事搞中國,老美會點做。

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-10-2 08:45 AM 發表

其實我想表達的是,我們有否樂觀地判斷認為,美國資本家會因為中國是有不可替代的生產鏈和消費的市場,從而會加大投資於中國,敢於施壓或對抗於執政政府、或主流西方民意?

雖然資本的本質是逐利,但路徑和方向是可以調整的。 ...
中國要做的,是信守承諾,外國資本家在中國投資生產的產品,是被允許輸出中國。

今次疫情,外資應體驗到,由於他們在中國有生產線,他們才得以將產品運回本國,有助舒緩本國物資供應。

好嘅宣傳,可以增加商機。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diverstranger 於 2020-10-13 11:09 AM 發表

根本香港政府就無嘢可以做,因為因觸犯香港法例而被判刑嘅,已經完成咗。
反而係因觸犯台灣法例嘅,就未判罰。

我香港政府無權利去捉一個未判嘅人,交去另一個地方。咁關香港政府乜九嘢事?
香港人真係一班久經訓練嘅馬騮。😔
叫你跳就跳,叫你食蕉就食蕉,叫你打飛機就打飛機。 ...

香港政府已做左應做嘅嘢,就係安排陳同佳入住安全屋,將陳同佳置於控制中。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-10-19 08:01 PM 發表

香港為什麼要搞“旅遊氣泡”?

因為中港通關仍然遙不可及!

那為什麼十個商討方,只有新加坡願意首先參與計劃?

因為新加坡與香港的經濟結構高度相似,除了金融產業外,旅遊業與零售業皆為新加坡重要支柱產業。在疫情的打擊下,無論香港還是新加坡,都需要在旅遊業這個方向找到重啟經濟的合作點。

香港政府的救市措施即將到期,如果到時“旅遊氣泡”的恢復經濟計劃仍無進展,那麼,香港公司的結業潮,或將從飲食業開始 ...
疫情下的經濟,香港有兩條路揀。

第一條路,抗疫與內地看齊,行國家版健康碼,與內地全面通關。條件係同內地一樣,與外國全面閉關。以香港人嘅性格,呢條路好難行。

第二條路,抗疫不與內地看齊,市民要習慣與疫情共存,香港成為疫情下國家與外地接觸的援衝區,「旅遊氣泡」只係表面嘢。要進入香港,只要有一些基本認證,如陰性檢測認證、疫苗認證,便可以無需隔離。
未來日子,即使有疫苗,於未完全確認疫苗效用前,尤其歐美的疫苗,相信國家大門仍會緊閉一些日子。如果中央要揀一個地方與海外通關,作為與外人的親身接觸點。香港會係最合適。條件可能係大家可以優先得到疫苗接種。以香港人嘅性格,呢條路好合適。

從經濟角度睇,邊條路會好啲。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-10-20 05:24 PM 發表

疫情下的經濟,香港有兩條路揀。

第一條路,抗疫與內地看齊,行國家版健康碼,與內地全面通關。條件係同內地一樣,與外國全面閉關。以香港人嘅性格,呢條路好難行。

第二條路,抗疫不與內地看齊,市民要習慣與疫情共存,香港成為疫情下國家與外地接觸的援衝區,「旅遊氣泡」只係表面嘢。要進入香港,只要有一些基本認證,如陰性檢測認證、疫苗認證,便可以無需隔離。
未來日子,即使有疫苗,於未完全確認疫苗 ...
香港落實搞「旅遊氣泡」,會係疫情下國家唯一對外開放的城市。所以特首即時被召上京開部委協調會議,看看有甚麼商機?

''我剛剛收到中央的通知,由於(有關措施)涉及的範圍非常廣泛,不是單一部委可以決定,所以希望我在本月啟程往北京.. .參與一些部委協調會議''

有關措施要與相關部委研究,係乜野?林鄭解說有關措施的第一個例子,''譬如香港現時很多市民、很多企業都希望能夠在疫情穩定之後,可以有序、盡快方便人員的往來''

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]