• 瀏覽: 3,251,314
  • 回覆: 72
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-5 02:36 AM 發表

剛剛了解原來亞美尼亞現政府系靠顏色革命上台的
難怪…
現任阿美尼亞總統就係顏色革命下推上台,而同時任內清洗親俄政客。

而不過,有爭議地區繼續有爭議就好過一國獨大,所以點都會幫手,但唔係無償,或者口頭親俄就得。

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-5 09:01 AM 發表

印度佬思維巧難估.三哥國內種姓勢力一直想揾機會拉木笛下馬.借邊界事件攪攪陣可能性極高木笛亦醒水一早講明軍方行為唔關政府事
你咁睇唔啱,因為人地戰略目標得一個,只係一個唱黑一個唱白。

唔好因為敵人退一步或表面不受控而高興。

俄斯斯係黑海的戰略方向係固守克里米亞, 再而出得到黑海, 所以唔會同土耳其有矛盾, 同時, 對俄羅斯來講, 亞米里克都係二五仔一名, 利用矛盾係比較正常做法

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-10-5 05:10 PM 發表

阿三到底是個什麼樣的國家?
生仔,要上戰場犧牲。
生女,隨時被強姦。
🙈🙈🙈
印度係神權國家。

中國的國家及其文化係建立於人與社會的關係, 所以係苦難時, 自我激勵的金句係, 自古英雄多磨難

而世界大部份的國家都係神權國家, 包括印度在內, 面對苦難, 建基係因為人有罪, 係上天對人的考驗

而有次教宗, 被一個菲律賓兒童考起, 問教宗, 為何兒童無做錯事, 都要經歷苦難, 教宗唔識答

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-5 05:52 PM 發表

禾會稱之為神奇國度~任何難以想像嘅事物都可以出現
印度情況其實同美國都係一樣,美國搶擊案毒品,強姦,世代貧窮等,只係美國餓唔死而已。

好似亞美尼亞咁,佢以為自己係正義,所以你見佢戰略上犯左好多錯誤。

而巴基斯坦,其實唔係62年前有滅國危險而中國彈指之間就打爆印度,巴基斯坦未必好似而家咁真係跨黨派跨宗教支持中方立場。

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-5 05:52 PM 發表

禾會稱之為神奇國度~任何難以想像嘅事物都可以出現
神權係本質,神奇表像。

而毛澤東諗十日十夜都諗唔明印度點解搞中國。當然,毛澤東唔知印度教呢類宗教國家思維點諗係假的,呢句話的思義只係印度搞中國係好無謂。

馬克斯指宗教係人民鴉片(止痛劑),係基於大量事實歸納出離。

講樣歷史,1962年前巴基斯坦其實係算係反華分子,而1962年後巴基斯坦睇到東方大國原來遠勝印度,且後續巴基斯坦同中國聯合有利於巴基斯坦,往後先係巴鐵。

而亞米尼亞方向,呢件事下普京點做,咪睇亞米尼亞點做lor.

亞米尼亞重舉緊美國旗,人地當俄羅斯呼之則來揮之則去。而土耳其就真係想俄羅斯介入啦。

19年有兩件事,一為華為事件,二為香港事件。

其實睇俄烏問題,西方係想搵機會制裁中國及沒收中國外在資產。
只係事實上兩方面,前者不和不及美國乘勝追擊機會,後者係也無制裁搞大機會。

當然中國實力明顯在俄羅斯之上。

白俄羅斯並沒有向中國提求國書更改官方國名, 改白俄斯只係駐華大使館一個微博的行為, 因此白俄羅斯在華官方名稱並沒改變

引用:
原帖由 孺子牛 於 2022-4-11 19:00 發表

人地專登淨係用中文發po,就係用中文文字話俾全世界知,人地準備”走俄”(所以先用中國大使館網頁)!你要𨶹心嘅係,白俄點解“準備走俄”先真!

你又試下用英文寫po,睇下做唔做到“走俄”嘅效果???
白俄羅斯並無向中國提交國書話要改名。走俄自然無從談起。

其實應該問點解一國使館發佈未經該國外交部背書的微博而造成誤導。

其實普京的軍事行動叫頓巴斯軍事行動

兩年前新冠疫情,普京對內閣官員訓話,講中國向俄羅斯提供大量口罩等供應,實際上訓示其閣員,俄羅斯工業生產能力及水平。普京當知知道今日俄大致什麼水平。

所以,頓巴斯地區係現實補底,而初期包圍基輔本身有投基主義,發現唔對路後撤重整。

而蘇聯當日分裂以加盟共和國的行政區域就地分裂係問題成因,因為唔同族群對國家認知有差異。呢個其實如同中東地區衝突。只係俄羅斯係核武國,更受注示。

而其實澤連斯斯可以陪同外國政客係基輔現身,某程度上講,以俄羅斯情報及打壓能力,咁高調現身,要做低佢係易如反掌。而佢知道俄羅斯目標上唔係要佢命,而係要佢投降或者係西方世界制造嘈音。

當然,俄軍戰損的確大,但某程度上講,相關戰損對攻打一個四千萬人口大國而然尚在可控水平。

最後,俄中關係係事務性戰略關係,而美國對俄羅斯的恨意顯然大於中國。所以雙方事務上走得近。而俄羅斯不會因為烏克蘭點少事而失去對中亞影響力。

另外亦提醒一點,中亞多國同樣構入中國的防空導彈系統,中亞各國係獨立國家,雖然亦是俄羅斯勢力範圍,而俄羅斯拉印度加入上合組織,某程度上本來就係減少中國在中亞的影響,但同樣亦代表俄羅斯亦無意示中亞為附庸,可保持俄羅斯主導前題下區內其他國家發揮一定影響力。

戰爭, 主要睇戰略目標係咩

普京根本無打算全面接管烏克蘭, 唯一目的就係團結在烏俄羅斯公民及確保克里米亞水源
原本係對烏克蘭西部留手, 比機會烏克蘭回心轉意

但打沉莫斯科號就回不去了, 所以烏克蘭西部呢幾日被重火力壓制, 歐洲都消停了不少

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]