• 瀏覽: 3,251,332
  • 回覆: 28
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-1-4 11:15 PM 發表

俄羅斯係中東什葉派之弧(包括伊朗在內)嘅大佬,

而伊朗自己就係伊拉克敘利亞真主黨嘅老大,

敘利亞戰爭,美國搞掂俄羅斯,跟住在中東搞伊朗,就係要肅清俄羅斯响中東嘅影響力!

簡單劃個架構圖:

俄羅斯
                 |
             伊朗
      /         |         \
伊拉克   敘利亞   黎巴嫩真主黨

...
謝牛兄咁用心既解說!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-1-11 07:08 PM 發表
參考消息網1月9日報道 俄媒稱,伊朗國防部長哈塔米8日在伊朗國防部網站上發布聲明稱,對美國在伊拉克的軍事基地的打擊可能只是開始。

據俄羅斯衛星通訊社1月9日報道,他還稱,伊朗軍隊正在準備下一次打擊,這將與美國的打擊相等。
…………………………&he ...
牛兄, 你覺得客機墜毀件事有冇陰謀喺到呢?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-1-11 08:18 PM 發表

我已在回帖 #711 下半部分寫咗,你可以睇返。
依家伊朗承認人為錯誤擊落烏克蘭客機,我在想會否真的咁簡單人為錯誤

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-1-11 08:42 PM 發表

老美可否干擾導航,令客機進入伊朗軍事重地?🧐
我都有咁諗過

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-1-11 10:26 PM 發表

簡直就係當年蘇聯擊落南韓客機嘅翻版!

一係MH17事件翻版,曠日持久,多年制裁!

一係就蘇聯式誤擊,當場認錯,長痛不如短痛,然後,大家再坐低重回談判!

伊朗咁樣揀,仲要係俾以色列炸完後先來認,好明顯係認輸!

講真,如果係誤擊,客機落地嗰刻,就已經知,使等今日?

所以,伊朗攻擊美基地,其實係次要,“烏克蘭航班墜毀”,先係重頭戲!

下一步,就係伊朗在南亞問題嘅 ...
謝牛兄回覆!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-1-26 12:53 PM 發表

其實,對比2003年中國非典疫情的發展進程,就會發現,當年中國控制非典的進程,就是美國第二次波斯灣戰爭的進程!

那我們是不是可以這樣想:當美國準備大力推進自己的“美版中東和平路線圖”的時候,美國就需要在中國發動一場針對中國的生化戰,以生物武器攻擊中國,擾亂中國的經濟,並引發世界性的恐慌,製造天下圍攻中國的局面(2003年時的新加坡,是極盡攻擊中國的能事),以求以瘟疫 ...
我覺得好大可能係滷味個趴街搞出黎新年流流本來唔想咀咒佢, 但真係忍唔住

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-1-29 12:03 AM 發表

我都覺得似。原來最早期既患者部份並未到過海鮮市場;而病毒並非單一源頭
剛看過另一帖有說11月或已有人受感染, 而軍人運動會10月尾完結, 我覺得好大機會滷味趁機來播毒

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-3-9 07:29 PM 發表

有意思!

德國大使館,與法國辦事處,加英國大使館,為什麼只有德國與法國有事,英國反而沒什麼事?

朝鮮防新冠疫情,只對德法下重手,說明什麼?說明歐洲大陸疫情嚴重,要把德法兩國外交人員趕走!

反而英倫三島疫情不算重!

德國法國就不用吵了,朝鮮又不是一棍子把歐洲三架馬車一起打死,默大媽與馬克龍,自己反省一下,你們國內新冠疫情有多嚴重才是!:smile ...
應該唔止撤德法, 還有其他國家....
唔知北韓既疫情點呢?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-4-18 07:29 PM 發表

繼續解釋下我對陳德霖講話嘅判斷。

1)陳德霖提倡“中日韓港貨幣為基礎的新結算方法”的動機

其實,早在2012年嗰時,任總就已明確要求大家“討論港元同美元脫勾”嘅問題,直至2017年任總又再舊事重提。結果就係中國政府“不會再响港幣同美元脫勾問題上要求香港啲咩”!

有呢段歷史打底,已可清晰表明,香港金管當局,完全無意討 ...
謝謝牛兄! 睇完你的解說, 令我明白一些了
姓陳既, 多多冇好人...

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-5-3 09:00 PM 發表

呢單新聞好有意思。

其實响香港,啲黑暴成日叫囂“警暴”,不過,只要大家智商冇問題,都會知道“沒有黑暴,何來警方止暴制亂”!

南韓呢次單方面話北韓向南韓開槍,不過,有咗香港黑暴惡人先告狀嘅經驗,我地都會多口問一句:係咩?請問南韓佬你地之前又做過啲乜呢?

南韓呢次係咪主動搞事,有待進一步消息確認。不過,南北韓之間點解又無 ...
牛兄, 我領悟力低, 唔明呀
意思係韓國搞事先? 即使中韓合作點解要咁做呢?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-5-3 09:58 PM 發表

南韓自韓戰後,被美國駐軍,所以,南韓國內親美勢力強大。呢班人以反北韓親美為已任。

不過,有人親美,自然有人係民族主義者,親北韓,並長期主張南北韓統一。

兩派長期互相鬥爭。有人做事,就自然有人搞事,只係常態!

南韓話北韓突然向南韓開槍,其實就係要挑起親美反北韓人士嘅情緒,為文在寅製造難題。

文在寅呢一步跨得太大,我地即管放長雙眼睇下佢又搞唔搞得掂反對勢力再講!

我想講嘅係,唔理有冇南 ...
明白了, 又係鹵味啲狗喺度搞事
thx 牛兄!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-5-3 10:40 PM 發表

其實,台灣問題,美國人一直玩咁,不過,而家只能玩極端,就係台獨。

但係台獨問題,2006年前陳水扁都已經玩過,咩公投,咩入世衛,最後,陳水扁唔敢玩太大,結果一落台,就即刻被送去坐監!

其實,台獨問題玩到邊,取決於美國嘅利益。玩大咗,美國即死,又睇下邊個驚邊個!

由中國目前嘅舖排來睇,武力收台,實非頭等大事,不過,伐台,攻心為上,文攻武嚇,反而 ...
正常嚟講, 鹵味唔敢玩到咁大, 但牠們依家疫情和經濟都唔掂, 再加上個冇腦傻侵, 為咗選票, 隨時會不顧後果, 鋌而走險...

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-3 02:04 PM 發表

對默大媽領導下的歐盟這些舉動,我們只有從西方資本利益的角度出發,才能理解默大媽想干什麼!

我們從二戰前,西方資本棲身歐洲,到二戰後美國的全面崛起,可以認清“歐洲、美國”其實就只是西方資本棲身的平台而已。歐洲打爛了,還有美國這個平台可以棲身。

在今天美國成為西方資本的打手,與中國死磕的時候,西方資本難道就沒想過,一旦美國完蛋,自己也將死無葬身之地嗎?

在美國今天因 ...
相對黎講, 默大媽對中國算係友善, 但她明年就退休了, 接任人應該都係跟大隊....
馮得萊恩個八婆擺明係反中, 睇佢既言論係想說服默大媽齊齊反....
上次習大大和牠視頻會議時, 個八婆全程黑口黑面, 擺晒款扮晒嘢...

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-8-2 04:01 PM 發表
澳大利亞拒絕美國傷害與中國的關係

據路透社報道,馬里斯·佩恩表示,儘管澳大利亞並非在所有問題上都與中國達成協議,但澳大利亞不希望損害雙方的貿易關係。
……………………………………&hell ...
我覺得袋鼠咁講, 只係想呃住阿爺先, 等阿爺誤以為牠們沒全靠向美, 實情兩仆街國是另有計謀
事關當日袋鼠防長和外交部長在鹵味疫情咁嚴峻既情況下, 仍親到鹵味會面, 所以估計牠們有重大密謀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]