• 瀏覽: 3,252,008
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-15 08:50 發表

美國佬
建立咗美元霸權之後
在和平年代 可以隨時用得著 去呃殺對手 打垮對手
現在加埋 能源啲將 利器
更以虎添翼
傲視群雄
誰與爭鋒

唔係長他人誌氣 滅自己威風
事實擺明就是這樣 冇得爭拗 冇得爭論

要去美元化 工程十分艱巨
美國佬建立美元霸權 用咗一個世紀有多
才能建立到今
全世界所有 衣食住行 多數與美元做掛鉤 是原材料這一部分
大部分以美元結算
美國佬這隻老狐狸 老謀深算 盤算 ...
啱啱手機微信收到“歐美開拖”,指的是歐洲擬用instex取代美國一向主導的swift交易體系。

可惜複製唔到。

因為歐洲要與伊朗貿易,就必須拋棄美國體系。否則美國制裁就煩過煩帝岡。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-15 01:13 PM 發表

啱啱手機微信收到“歐美開拖”,指的是歐洲擬用instex取代美國一向主導的swift交易體系。

可惜複製唔到。

因為歐洲要與伊朗貿易,就必須拋棄美國體系。否則美國制裁就煩過煩帝岡。 ...
伊朗 資產油國國家
歐洲 想多一方面嘅油供應
歐洲有同俄羅斯 邊界有糾紛 分分鐘 燃油供應 受制
所以唯有 未雨綢繆唔好臨渴而掘井
亦都比拍一下 俾美國佬知道
呢個世界 並非佢話點就點
係有 物極必反嘅情況呢度係意識形態嘅表現

bb係估計 未必一定啱

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-15 01:13 PM 發表

可惜複製唔到。

因為歐洲要與伊朗貿易,就必須拋棄美國體系。否則美國制裁就煩過煩帝岡。 ...
美國佬在第二次世界大戰
第二次世界大戰 美國佬 本土所受嘅打擊 甚至乎冇所有基礎建設 完整無缺

美國佬當時用一張包裝紙畫協助歐洲區戰後重建 建設設施 你幫美國佬 去產能及幫助美國路復甦 做完美國佬在歐洲區已經攞咗好多著數 同埋 好重要嘅地區 轉為自己所擁有亦都帶領 佢成為 歐洲區大佬 直到現在都係

歐洲共同體 已經 知道其事但係冇法
只有容忍 並無他法

長此落去 亦都唔係辦法所以有機會歐洲共同體 會適當地表達自己對美國嘅不滿
估計啫未必一定啱

引用:

可惜複製唔到。

歐盟有條件,就是伊朗必須放棄導彈研發!

這個目的,與美國並無二緻。

美歐對伊朗,目標一致,手法迴異,一個威嚇,一個懷柔。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-2-15 01:42 PM 發表

歐洲共同體廢事泰國 同美國佬反面 在用這個條件同伊朗傾

伊朗 生命 懸掛在 核武上
不容有失
假如冇核彈在手 各方敵對國家 就會旭手
伊朗唔會放棄 係冇這個 環節

一定有利器在手 才能 同人鬥爭
同人鬥爭 一定要有利器在手 因為對方都有否則 蝕底係 冇嚟起再手嗰位

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-2-15 13:42 發表

原來條約都系寫明“伊朗棄核”嫁啦。依家要講嘅系“歐洲要用另外的結算機制”,飛起美元。

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-15 13:49 發表

歐洲共同體廢事泰國 同美國佬反面 在用這個條件同伊朗傾

伊朗 生命 懸掛在 核武上
不容有失
假如冇核彈在手 各方敵對國家 就會旭手
伊朗唔會放棄 係冇這個 環節

一定有利器在手 才能 同人鬥爭
同人鬥爭 一定要有利器在手 因為對方都有否則 蝕底係 冇嚟起再手嗰位 ...
絕對認同,只系;伊朗有冇辦法造得到。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-15 02:18 PM 發表

一定可以

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-15 02:18 PM 發表

現在製造核彈 唔係好高科技 唔打得到 聽聞你個某啲大學生都可以做到 假如有設備及各方面配合 所以伊朗 一定可以做到

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-15 02:17 PM 發表

原來條約都系寫明“伊朗棄核”嫁啦。依家要講嘅系“歐洲要用另外的結算機制”,飛起美元。
原先伊核條約係俄羅斯主導下簽成,只講”伊朗保留核能力(提練濃縮鈾能力)”,唔係“棄核”。

只係美國要求伊朗棄核啫。

不過美國一簽約,就即刻要求伊朗要更加要停止導彈研發,一邊解除伊朗因為玩核施加嘅制裁,跟手就以伊朗發展導彈追加新制裁!

而家連歐盟都要求伊朗要停止導彈研發。

所以,歐盟建新結算系統,唔係要飛起美元,只係利用經濟利益去逼伊朗停止導彈研發。

理由好簡單,就係要伊朗冇核彈之餘,連投射核彈嘅能力都冇!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-2-15 02:46 PM 發表

原先伊核條約係俄羅斯主導下簽成,只講”伊朗保留核能力(提練濃縮鈾能力)”,唔係“棄核”。

不過美國一簽約,就即刻要求伊朗要更加要停止導彈研發,一邊解除伊朗因為玩核施加嘅制裁,跟手就以伊朗發展導彈追加新制裁!

所以,歐盟建新結算系統,唔係要飛起美元,只係利用經濟利益去逼伊朗停 ...
日本 都唔可以製造核武
但係如果佢有啲 有元素我想只係日本
以佢咁嘅工業基礎 我只係日本 佢可以在短期內 製造一個核彈 甚至乎多個
所以 福島 事件
反映到日本有部署及有能力
日本嘅重工業 可以原身一變為 核彈製造工場

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-15 02:59 PM 發表

日本 都唔可以製造核武
但係如果佢有啲 有元素我想只係日本
以佢咁嘅工業基礎 我只係日本 佢可以在短期內 製造一個核彈 甚至乎多個
所以 福島 事件
反映到日本有部署及有能力
日本嘅重工業 可以原身一變為 核彈製造工場 ...
伊朗都可以 在短期來製造核彈 就係原基於日本咁嘅情況

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-15 14:42 發表

一定可以
造到就唔使客氣。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-2-15 14:46 發表

所以,歐盟建新結算系統,唔係要飛起美元,只係利用經濟利益去逼伊朗停 ...
唔使理人地,造咗先。有核兼導彈至講耶穌。否則無真理。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]