• 瀏覽: 1,513,461
  • 回覆: 4,437
  • 追帖: 350
引用:
原帖由 Tpang 於 2019-2-13 11:47 PM 發表

好耐無寫野, 有幾段新聞想大家一定要留意. 同時也想Remind 我早前寫過既東西.

https://finance.discuss.com.hk/v ... ;extra=&page=16
2017年12月19日
Post#284
由於俄在敘利亞對美國妥恊, 由中俄歐在中東以伊核問題開始阻止美國既大中東計劃直到現在, 因歐洲及 ...
估計,方法就是把美元貶值。。。

熱賣及精選
引用:
原帖由 walfun 於 2019-2-14 12:22 AM 發表

估計,方法就是把美元貶值。。。
美元貶值或者正確點來說係廢紙只是時間問題, 熟識以上文章既網友大概明白美元係沒有實質東西去支撐. 我們叫它石油美元, 但它並唔係以石油支撐, 石油只係令美元有"用"而需要作為其他國家儲備. 我們以前認識什麼金本位, 用黃金來支撐幣值. 那美元應該叫什麼呢?係債, 債本位, 一個國家以信用來支撐其幣值. 以美國等西方國家為首既信用問題以經去到捉一個女人作為談判籌碼, 它的貨幣崩潰只係時間問題, 只是在未找到有人或情況被迫而唔敢找人下(南海問題), 它會極力去維持其貨幣幣值而已!

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-2-13 11:47 PM 發表

好耐無寫野, 有幾段新聞想大家一定要留意. 同時也想Remind 我早前寫過既東西.

https://finance.discuss.com.hk/v ... ;extra=&page=16
2017年12月19日
Post#284
由於俄在敘利亞對美國妥恊, 由中俄歐在中東以伊核問題開始阻止美國既大中東計劃直到現在, 因歐洲及 ...
師兄觀察細緻,指出了俄羅斯目前的困境,就是在“是否交出俄羅斯的南亞政策”這個問題上,左右搖擺,下不定決心。

正如師兄所說,土耳其開火攻擊中國政府的新疆政策,俄羅斯兩天後,就表示有意在阿富汗與美國聯合反恐。

看得出來,土雞與俄羅斯都知道,問題的焦點,就在俄羅斯的南亞政策。這也是近段時間來,美國急於得到的成果。

土雞挑起新疆的話題,實應基於“西方構建對華的三獨框架”的背景去觀察。只有俄羅斯肯放手,西方才會有空間去操弄“三獨議題”。我們誰都無法否認俄羅斯對中國的防備之心,而俄羅斯會否參與構建遏華的三獨框架的構建進程,也是一個巨大的問號!

所以,土雞提起新疆問題,背後的意圖,就是為西方勢力索要俄羅斯的態度。俄羅斯如果不回應,就輪到土雞向俄羅斯直接索要了!土雞今天對俄羅斯絕對可以做到說翻臉就翻臉,因為,俄羅斯已經不想為了愽思普魯斯海峽的通,以及“北溪”項目,而與土雞翻臉。

為了緩解土雞的壓力,俄羅斯果斷地選擇了“搖擺”,說有意在阿富汗與西方聯合反恐。不過,俄羅斯給出的,只是“有意”,距離落實,仍有很大的距離。

俄羅斯這種擠牙膏式的回應,完全就不能讓西方滿意。然後,我們就會看到“美國打算與烏克蘭在黑海演習”的新聞傳出。

可以預計,未來一段日子,西方施加於俄羅斯身上的壓力,肯定不會小!

那麼,對俄羅斯來說,是否只有“與西方在阿富汗聯合反恐”一條路可以走呢?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-2-14 02:03 PM 發表

師兄觀察細緻,指出了俄羅斯目前的困境,就是在“是否交出俄羅斯的南亞政策”這個問題上,左右搖擺,下不定決心。

正如師兄所說,土耳其開火攻擊中國政府的新疆政策,俄羅斯兩天後,就表示有意在阿富汗與美國聯合反恐。

看得出來,土雞與俄羅斯都知道,問題的焦點,就在俄羅斯的南亞政策。這也是近段時間來,美國急於得到的成果。

土雞挑起新疆的話題,實應基於“西方構建對華的三獨框架”的背景去觀察。只有俄羅斯 ...
對!俄羅斯現在受西方既壓力是何等之大,我一直沒有寫野就是看俄的態度。但俄如落實對美妥協在南亞巴基斯坦通道做出對中國實質損害,那中國必然放棄對俄既戰略夥伴關係。那時俄便要獨自面對西方,這對俄來説是非常危險也是為何遲遲唔肯配合美在南亞做”實質性“表態。

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-4-25 01:30 AM 發表

如果將所有複雜東西去掉, 我認為早前國際形勢框架會是如下:

美國:
由於美國金融泡沫太大它實在無辧法再拖, 它必須盡快萬劍歸宗將問題轉嫁. 但它萬劍歸宗將危及全世界各國金融體系進而波及國家安全包括中俄, 所以如果美國進行萬劍歸宗中國分別會在東南海借中日問題攻打日本並封鎖東南海及中國沿岸貨物出口推翻美元安全. 而俄羅斯則以驅使敍利亞什業派政府聯同伊朗等什業派之月國家及教派借恢復巴勒斯坦人 ...
石油美元 分兩個階段
第一 前石油美元 美國操控 沙地阿拉伯 指示 沙地 阿拉伯 皇朝 用美元做 唯一 交易 貨幣
從而 建立 美元霸權 嘅根基
在伸展下去 美元霸權 涉及好多層面 衣食住行 都用美元做 主要交易貨幣 國際金融 用美元 原料食物 用美元 及其他 主要 能源 及物料 都用美元

二 後嘅石油美元 已經演變為 美元霸權 美國現時已成為 全球出產能源國家 佢認第二 冇人敢認第一 係能源出口大國 已經超越沙地阿拉伯 為全球能源出口國霸主
石油美元已經演變為 美元霸權
白紙變銀紙 全球央行存放

本港都係 貨幣 與美元掛鉤
可稱為假美金
大陸人民幣 都要用美元 做一個保證 增加人仔在國際上 嘅流通量 同埋認受性

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 02:54 PM 發表

石油美元 分兩個階段
第一 前石油美元 美國操控 沙地阿拉伯 指示 沙地 阿拉伯 皇朝 用美元做 唯一 交易 貨幣
從而 建立 美元霸權 嘅根基
在伸展下去 美元霸權 涉及好多層面 衣食住行 都用美元做 主要交易貨幣 國際金融 用美元 原料食物 用美元 及其他 主要 能源 及物料 都用美元

二 後嘅石油美元 已經演變為 美元霸權 美國現時已成為 全球出產能源國家 佢認第二 冇人敢認第一 係 ...
所以我幾個Post多次提及中國現在仍然係西方美元體系中既其中一員,但由於這個體系以經去到接近崩潰既邊緣,中國正努力試圖擺脫這個體系令起爐灶。

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-2-14 03:11 PM 發表

所以我幾個Post多次提及中國現在仍然係西方美元體系中既其中一員,但由於這個體系以經去到接近崩潰既邊緣,中國正努力試圖擺脫這個體系令起爐灶。 ...
美國有三大利器
和平年代 美元霸權
戰爭年代 高科技
現在加埋 能源出口大國
如虎添翼
誰與爭鋒

美國要保護美元霸權 將會 傾全國之力
抗衡所有 影響到佢 美元霸權 既生存空間
美國必需要 亦都一定會 咁做

美元霸權 係美國 根源所在
美國必須 要 保護 美元霸權 直至到

四億人口嘅國家 可以 發動 貿易之戰 已經知道 美元霸權嘅威力 白紙變銀紙 全球央行存放

全世界 有兩大 人口 最多嘅地方 一個 中國 二 印度
兩個國家 都有數十億人口
表面上 佢可以 才可以 發動貿易之戰 因為需求多 人口多 但係 事實不是這樣
美國得四 億人口 佢個需求量 係全球首屈一指 建基於什麼 就係美元霸權 白紙變銀紙 全球央行存放

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 03:17 PM 發表

美國有三大利器
和平年代 美元霸權
戰爭年代 高科技
現在加埋 能源出口大國
如虎添翼
誰與爭鋒

美國要保護美元霸權 將會 傾全國之力
抗衡所有 影響到佢 美元霸權 既生存空間
美國必需要 亦都一定會 咁做

美元霸權 係美國 根源所在
美國必須 要 保護 美元霸權 直至到

四億人口嘅國家 可以 發動 貿易之戰 已經知道 美元霸權嘅威力 白紙變銀紙 全球央行存放

全世界 有兩大 人口  ...
師兄,我唔打算爭論中美誰強,但仍歡迎你在此留言因可增加熱鬧快,感謝先。如果你看過我文章既框架,大概明白美國因高度去工業化以虛擬經濟運行所帶來既後遺證以債養債所做成既後果,便會知道美國今天是何等困難。

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-2-14 03:40 PM 發表

師兄,我唔打算爭論中美誰強,但仍歡迎你在此留言因可增加熱鬧快,感謝先。如果你看過我文章既框架,大概明白美國因高度去工業化以虛擬經濟運行所帶來既後遺證以債養債所做成既後果,便會知道美國今天是何等困難。 ...
美國最聰明嘅地方
就係建立咗美元霸權
之前出印美元 要用黃金嚟做保證
美國 之美國佬 有遠見 出印美元 用來保證 黃金嘅基礎 改變過嚟
日後出印美元 唔需要用 黃金做保證基礎 呢啲就係美國佬 厲害嘅地方

方便佢日後 任意 出印 美元
所以幾年前 嘅金融風暴 在美國 美國可以 任意 多次 量 化寬鬆

任意 印取美元 嚟做 救佢嘅經濟 良方
呢啲就係美元 霸權嘅威力
亦都反映到 美國佬 深謀遠慮
遠見非凡

可以說係巧合 或者撞彩
視乎演繹者 點會看 呢個情況

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 03:54 PM 發表

美國最聰明嘅地方
就係建立咗美元霸權
之前出印美元 要用黃金嚟做保證
美國 之美國佬 有遠見 出印美元 用來保證 黃金嘅基礎 改變過嚟
日後出印美元 唔需要用 黃金做保證基礎 呢啲就係美國佬 厲害嘅地方

方便佢日後 任意 出印 美元
所以幾年前 嘅金融風暴 在美國 美國可以 任意 多次 量 化寬鬆

任意 印取美元 嚟做 救佢嘅經濟 良方
呢啲就係美元 霸權嘅威力
亦都反映到 美國佬 深謀 ...
你睇睇我樓上#7,美國印$唔係就咁開部印鈔機就攪掂,美國政府無權印$,而係發債再經美儲換$,那麽美國印多少$或QE便関乎美債問題,印美債又関乎息率,息率再去金融資產及衍生品問題,在現今極為龐大既金融泡沫問題下,印$對金融市場相當敏感,它隨時會引發失控的。

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-2-14 04:12 PM 發表

你睇睇我樓上#7,美國印$唔係就咁開部印鈔機就攪掂,美國政府無權印$,而係發債再經美儲換$,那麽美國印多少$或QE便関乎美債問題,印美債又関乎息率,息率再去金融資產及衍生品問題,在現今極為龐大既金融泡沫問題下,印$對金融市場相當敏感,它隨時會引發失控的。 ...
印出嚟嘅美金 佢用 什麼包裝紙 什麼理由 都是倚靠 美元霸權 其他理據 只是包裝紙 什麼債務 什麼其他 都是原跟她美元霸權 白紙變銀紙 全球央行存放

我是你講兩個例子或多個例子 等你 留意
美國曾經 用美元霸權 清洗個亞洲 多次 等亞太地區 衰退過 多次
現在本港 港幣 都係用美元掛鉤 俗稱假美金
中國現時嘅人仔 人民幣 都要用美元做保證增加流通量 同埋認受性 呢啲就係美元霸權嘅威力
中國想擺脫 這個情況 但要付出 好多 好多
一路一帶 係其中 想將 人民幣 國際化 增加流通量 嚟對行 美元霸權 美國有見及此 用諸多藉口 圍攻 圍打 圍壓
又係想保護美元霸權 直至

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 04:27 PM 發表

印出嚟嘅美金 佢用 什麼包裝紙 什麼理由 都是倚靠 美元霸權 其他理據 只是包裝紙 什麼債務 什麼其他 都是原跟她美元霸權 白紙變銀紙 全球央行存放

我是你講兩個例子或多個例子 等你 留意
美國曾經 用美元霸權 清洗個亞洲 多次 等亞太地區 衰退過 多次
現在本港 港幣 都係用美元掛鉤 俗稱假美金
中國現時嘅人仔 人民幣 都要用美元做保證增加流通量 同埋認受性 呢啲就係美元霸權嘅威力
中 ...
唔係長他人誌氣 滅自己威風
呢啲係事實 發生緊嘅嘢 我哋唔可以當佢 冇發生

美國本身係 一個能源大國 為 建立 美元 為霸權
虛假藉藉口 事能源入口國 好多年前
美國曾經為 油 原油 發動過 好多場大戰 在中東地區 願意不是為由 視為 建立美元霸權 嘅基礎
指令沙地阿拉伯 用美元作為一交易貨幣 建立美元霸權 基礎

現在唔需要再用原油 這個旗號
美國回覆真正本來面目 係原油出口大國 產量已經超越過 沙地阿拉伯
從而 用 原油 惠利器 扼殺2大 大國
俄羅斯 同中國

可以將 原油 拉高拉低 呢著弄 俄羅斯及中國
美國佬 遠見 可以 從者 方便 看到

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-2-14 04:34 PM 發表

唔係長他人誌氣 滅自己威風
呢啲係事實 發生緊嘅嘢 我哋唔可以當佢 冇發生

美國本身係 一個能源大國 為 建立 美元 為霸權
虛假藉藉口 事能源入口國 好多年前
美國曾經為 油 原油 發動過 好多場大戰 在中東地區 願意不是為由 視為 建立美元霸權 嘅基礎
指令沙地阿拉伯 用美元作為一交易貨幣 建立美元霸權 基礎

現在唔需要再用原油 這個旗號
美國回覆真正本來面目 係原油出口大國 產量已 ...
補充
美國本身係 原油出口國
為咗未掩飾自己 身份
將 原油出口國 變成入口國
方便自己建立美元 維基礎

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-2-14 04:12 PM 發表

你睇睇我樓上#7,美國印$唔係就咁開部印鈔機就攪掂,美國政府無權印$,而係發債再經美儲換$,那麽美國印多少$或QE便関乎美債問題,印美債又関乎息率,息率再去金融資產及衍生品問題,在現今極為龐大既金融泡沫問題下,印$對金融市場相當敏感,它隨時會引發失控的。 ...
美國本身 在會計 計算 嘅 制度下 已經美國本身破咗產 資產 抵押唔到債務 但係佢有美元霸權 才可以 起死回生 如果係一間 機構 已經 倒閉咗消失咗好耐
所以美國佬為咗保護美元霸權 佢 會 傾全國之力 都要咁做

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]