• 瀏覽: 3,251,330
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-6-1 03:36 PM 發表

地位是誰給?不給就是澳門紙。
!!
所以我舊POST 2 問了個問題香港聯繫匯率何時脫, 如果唔脫香港怎樣應對呢場大刧! 記得嗎? 這個問題很專業, 我真係唔識!

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-6-1 03:43 PM 發表

!!
所以我舊POST 2 問了個問題香港聯繫匯率何時脫, 如果唔脫香港怎樣應對呢場大刧! 記得嗎? 這個問題很專業, 我真係唔識!
脫不脫不是漢家話事,是國際勢力放不放棄港。這埸大刧看來逃不掉。

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-6-1 03:46 PM 發表

脫不脫不是漢家話事,是國際勢力放不放棄港。這埸大刧看來逃不掉。
呀爺唔會放棄香港如果戰略上沒有犯錯, 如果中國輸掉呢場搏奕香港將萬刧不服!

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-6-1 03:53 PM 發表

呀爺唔會放棄香港如果戰略上沒有犯錯, 如果中國輸掉呢場搏奕香港將萬刧不服!
戰略上唔放棄佔領港,就國際勢力選擇放棄同関水喉,香港死國際勢力只小一忽肉,呀爺就冇左個門口,已經有晒借口放係到等時辰到。

新加坡舉行既美朝峰會可謂無料到. 這個峰會只需睇兩樣野, 1) 北韓會唔會不可逆的棄核. 2) 美國在日韓駐軍問題怎樣取態. 可惜兩樣東西也沒有作實!  無他, 樓上以經講過北韓棄核而美國繼續在日韓駐軍則中國等同廢了一隻手. 而美國徹軍則等同放棄石油美元在西太平洋這個罩門, 就連美國在韓部署既薩德系統也隻字不提. 那麼這個會開既目的跟本就唔係為呢D, 因為擁核(中) 在日韓駐軍(美)對雙方太重要. 美國現在在西太平洋需要穩定避免受中國在這裡番桌, 如果大家有留意金融市場在新興國家受美國加息縮表開始有頂唔順之勢, 而中國一直沒有跟隨加息只是在其他地方落手, 而6月1日人民銀行擴大中期借貸便利(MLF)擔保品範圍, 這裡我感覺上有點似QE去援解企業債務問題. 而美聯儲6月將會加息, 這肯定會再加重新興國家金融問題. 那麼美國需要在西太平洋穩定避免受中國在這裡番桌或者可以理解. 相信中國也樂意接受, 因為這樣也可以加快整合東北亞進程避免受早前要制裁北韓招來美國口實.

中信證券:擴大MLF擔保品範圍,這是最新中國版QE嗎?
https://news.futunn.com/market/80087

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-6-13 12:58 AM 發表
新加坡舉行既美朝峰會可謂無料到. 這個峰會只需睇兩樣野, 1) 北韓會唔會不可逆的棄核. 2) 美國在日韓駐軍問題怎樣取態. 可惜兩樣東西也沒有作實!  無他, 樓上以經講過北韓棄核而美國繼續在日韓駐軍則中國等同廢了一隻手. 而美國徹軍則等同放棄石油美元在西太平洋這個罩門, 就連美國在韓部署既薩德系統也隻字不提. 那麼這個會開既目的跟本就唔係為呢D, 因為擁核(中) 在日韓駐軍(美)對雙方太重要. ...
如師兄所言天下圍攻。

剛剛睇完無線新聞內關於中美貿易戰, 內裡既專家分析美國從中國進口貨品額係3倍於中國從美國進口貨品額, 一旦雙方提高關稅發起貿易戰, 美國追加2000億, 中國可能無得跟, 除非中國再提高關稅去平衡. 這些專家以此去衝量美國因進口中國貨品額大從而認為美國在貿易戰中會佔更有利位置. 大家看看以下文章內(中美貿易統計誤差, 中美貿易不平衡癥結).
http://yuanchuang.caijing.com.cn/2018/0417/4437241.shtml

在全球化條件下國際分工的不同, 美國提高關稅企圖縮減逆差究竟誰傷害最大?
樓上第二板POST#17 講過美國在實體經濟主要係高端產品, 但高端產品係靠低端至中低端產品去支撐, 充足既低端產品供應除了維持社會穩定, 很多高端產品係從中低端配件組裝及加工, 那些組裝及加工很多是美國在華企業, 你去提高關稅更想追加到4500億, 那實燒到去美在華企業, 得嗎?
美國實體經濟以經唔夠中國黎而且嚴重缺乏低端產品制造, 自己主要靠金融 服務業, 而金融又靠"借" 來維持. 樣樣都依賴中國, 現在還竟然攪亂實體經濟!
既然對自己極度傷害, 美國未攪掂俄羅斯前跟本玩唔起貿易戰, 我總覺得這是配合現在新興市場金融危機為天下圍攻中國鋪路.

第23板 POST#343
而是赤裸裸要脅着拉美國家要配合美國既戰略, 否則來緊既金融危機(唔係萬劍歸宗, 只是對準這些地區既危機)所帯來既政治危機必定笠向反對既國家.
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26637537&extra=&page=23

老娘推薦此帖,賣左自住及冇樓人士必睇!

引用:
原帖由 山寨pun金蓮 於 2018-8-2 03:04 PM 發表
老娘推薦此帖,賣左自住及冇樓人士必睇!
你之前推過好多次啦! 又推? 做咩呀? 驚被我講中樓市會爆? 你唔洗特登黎呢度找我浪費你時間喎, 我自然會找你0Y!

貿易戰兵凶戰危,點可以唔聽下一早賣左自社樓嘅專家分析先?

話時話,你老友cwcwm,即係未買過樓嘅懲教署低級officer呀,佢fb live講政治經濟呀,你去捧下場,取下暖,等最後勝利日啦!

留毛

引用:
原帖由 山寨pun金蓮 於 2018-8-3 09:31 AM 發表
話時話,你老友cwcwm,即係未買過樓嘅懲教署低級officer呀,佢fb live講政治經濟呀,你去捧下場,取下暖,等最後勝利日啦!
師兄點知道平行時空真人其實係懲教署低級officer,之前我仲以為佢係啲濕久大學研究員添

引用:
原帖由 smky 於 2018-8-6 07:05 PM 發表

師兄點知道平行時空真人其實係懲教署低級officer,之前我仲以為佢係啲濕久大學研究員添
佢開晒fb fan page,長期自己like自己share自己,條女一家都貼晒,中大運動科學系Bryant 麥chi威,自己search下,每周有直播,害更多人。

引用:
原帖由 山寨pun金蓮 於 2018-8-6 10:12 PM 發表

佢開晒fb fan page,長期自己like自己share自己,條女一家都貼晒,中大運動科學系Bryant 麥chi威,自己search下,每周有直播,害更多人。
chi = chun,2007年先畢業,但講到自己乜都識,乜都經歷過,97年先F.1仔,網上真係好多呢啲虛幻嘅「猛」人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]