• 瀏覽: 3,252,358
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
北韓領袖金正恩揚言,只有成為最強者,才能捍衛國家和民族的現在和未來;他們應該更加絕對鞏固緊握在手的強大力量,加強國防力量。

《朝中社》報道,金正恩指出,只要決心堅定不移,只要有國防科技大軍、軍工部門和人民的支持,自衛力量必將佔據世界最強的地位。

報道又說,負責試射的多名國防科研部門的領導幹部和科學家獲得晉升。金正恩又下令,核力量建設最終目標是掌握世界最強的戰略力量。

他說,北韓成功研製出世界最強戰略武器「火星-17」新型洲際彈道導彈,向全世界顯示平壤建設世界最強軍隊目標的決心。

金正恩又與日前成功試射「火星-17」的工作人員合照,當他攜同女兒步入攝影場地時,全體人員歡呼。

引用:
原帖由 carloswkw 於 2022-11-26 23:04 發表
伊朗最高領袖哈梅內伊表示,談判並不能解決伊朗與美國之間的問題。

伊朗傳媒報道,哈梅內伊在德黑蘭會見巴斯基民兵代表時,談及伊朗核問題全面協議恢復履約談判。他說,美國在談判中,拒絕解除對伊朗的制裁,美國及歐洲盟友試圖尋求與伊朗達成的潛在協議旨在剝奪伊朗的防禦性軍事力量。他又說,西方國家近期向伊朗施壓的目的是讓伊朗在談判中妥協。
然後伊朗繼續與美西談個不亦樂乎!

肥佬黎單覆核案,我就唔知張舉能係咪需要惡補下咩叫國安法啦!

南韓總統尹錫悅表示,中國有責任和能力影響北韓的行為,呼籲北京勸阻平壤發展被禁止的核武器和導彈。

尹錫悅接受路透社專訪,敦促中國履行作為聯合國安理會常任理事國的責任,表示不這樣做的話,將導致東北亞的軍備增加,提到北韓的行動正導致日本等周邊國家增加國防開支,並增加美國戰機和軍艦的部署。

尹錫悅重申,中國盡最大努力促使北韓無核化,符合中國自身的利益,又強調如果北韓進行新的核試,南韓和盟友將採取前所未有的舉動回應,但他未有詳細說明。

國家主席習近平早前在印尼峇里與尹錫悅會談時表示,希望韓方積極改善兩韓關係,又指若果北韓同意,中方支持尹錫悅提出的大膽計劃,即是向北韓提供大量經濟援助,換取平壤無核化。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2022-11-29 00:02 發表
肥佬黎單覆核案,我就唔知張舉能係咪需要惡補下咩叫國安法啦!
毒大慣的人,點會覺自己要惡補下咩叫國安法呢!
因為佢地就係發,就係太上黃。

辛偉誠︰英中關係黃金時代已結束 須改變對中國態度

哈哈哈……

牛牛話,英國佬而家狗急跳牆,唔算過份啩!

先係玩國歌,跟住玩白紙,搞到BBC記者俾人拉,再無啦啦叫肥佬黎請“英國律師”,跟住再出動成個司法體系搞三搞四,都係換唔到中英首腦對話,眼見英國响香港嘅基業就要一舖清袋,叉仔見到勢色不對,終於忍唔住要跳出來,拋出“中英黃金時代要終結”嘅威脅,希望可以……呵呵呵……

呢個“中英黃金時代”嘅“外交成果”,係2015年英國玩投機玩到加入亞投行嘅產物。習近平主席訪英,係一個標誌。不過,英國要投機,反映嘅只係西方嘅衰落,而中國早就唔當一回事嘍!

早幾年中英互窒,中方串鳩英國個女首相(唔記得叫咩名)後,一句“英國你仲要唔要中英黃金關係”,結果英國人連個屁都唔敢再放半個!!!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2022-11-29 13:34 發表
辛偉誠︰英中關係黃金時代已結束 須改變對中國態度

哈哈哈……

牛牛話,英國佬而家狗急跳牆,唔算過份啩!

先係玩國歌,跟住玩白紙,搞到BBC記者俾人拉,再無啦啦叫肥佬黎請“英國律師”,跟住再出動成個司法體系搞三搞四,都係換唔到中英首腦對話,眼見英國响香港嘅基業就要一舖清袋,叉仔見到勢色不對,終於忍唔住要跳出來,拋出“中英黃金時代要終結”嘅威脅,希望可 ...
原來白紙事件係鷹角佬攪出來
我仲錯怪老尾

所以牛牛話,一個要錢無錢,要人無人,要技術無技術嘅破落戶,仲學咩人响度扮上菜???

中國唔煮死英國,如何立威???

响隆冬到來之時,殺一個英國,對歐盟來講,可以起到殺雞儆猴嘅作用!

引用:
原帖由 lv 於 2022-11-29 13:40 發表

原來白紙事件係鷹角佬攪出來
我仲錯怪老尾
BBC記者,咪就係英國間諜。

個個都唔拉,淨係拉BBC,邊個係攪屎棍?

欲擒故縱,先可以“擒賊擒王”!!!

肥佬請“英國律師”,終審法官都出埋,英國人下血本啦!

英國呢次聽仆街啦!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2022-11-29 14:00 發表

BBC記者,咪就係英國間諜。

個個都唔拉,淨係拉BBC,邊個係攪屎棍?

欲擒故縱,先可以“擒賊擒王”!!!

肥佬請“英國律師”,終審法官都出埋,英國人下血本啦!

英國呢次聽仆街啦!
所以英國首相話中英黃金時代已結束,搵唔到人笨咪好聽講句結束囉!🤭

引用:
原帖由 hk_mask 於 2022-11-29 14:17 發表

所以英國首相話中英黃金時代已結束,搵唔到人笨咪好聽講句結束囉!🤭
代價係冇咗終審法院“法官治港”嘅權力!

偷雞唔到蝕揸米,手斷啦呢次!

港澳辦話要“高度警惕香港法官…………”,咁要如何警惕???係咪要人大常委加大力度監督香港法庭???

其實可唔可以立法唔Q準佢地再帶個假髮上庭
起晒毛粒打晒KICK咁好鬼核突
都唔知有冇生蟲

俄羅斯衛星通訊社華盛頓12月1日電 美國被提名為駐莫斯科大使的琳恩·特雷西(Lynne Tracy)表示,俄羅斯應當允許在《新削減戰略武器條約》框架中執行核查,只有這樣美國才會啟動取代該條約協議的談判。
………………………………………………………………………

美國呢兩日鳩吹中國2035年有1500枚核彈。

點解要鳩吹,因為要俄羅斯同意將中國拉入核軍控談判。

土雞話要參與巴巴羊嘅一帶一路項目,睇得出美西叩門聲聲急!

阿拉伯媒體:”伊斯蘭國“最高頭目阿布·哈桑·庫萊希喪命

老劇本再翻拍:恐怖分子在哪裡,那裡就需要反恐!

引用:
原帖由 ho618 於 2022-11-29 15:01 發表
其實可唔可以立法唔Q準佢地再帶個假髮上庭
起晒毛粒打晒KICK咁好鬼核突
都唔知有冇生蟲
個假髮係馬尾毛做嘅, 而且非不得已唔會洗, 由得佢變黃變舊, 咁先至顯得個大狀年資深厚。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]