• 瀏覽: 3,252,018
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-19 02:40 PM 發表
中國公布不可靠實體清單制度 對“違反正常市場交易原則”的外國實體採取措施
https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idCNKBS26A083

準備囉喎!如果行,就係全面攤牌,美國你是否頂得順? ...
華為的芯片供應商將要被迫面對選邊站,不過無論點選都係死路一條。如果中美落實制裁,全球半導體業會面臨停擺。

要解開這個死局,其中一個可能性,就係靠一些國際性組織,團結一致,向政治干預商業說不。國際半導體設備暨材料協會(SEMI)已知問題嚴重開始做嘢。

''美國正考慮把中芯國際(00981)納入貿易黑名單,惟在全球擁有2400間企業會員的國際半導體設備暨材料協會(SEMI),據報有意促請華府放棄制裁計劃,以免打擊到美國當地的半導體業。''

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-19 04:36 PM 發表

華為的芯片供應商將要被迫面對選邊站,不過無論點選都係死路一條。

要解開這個死局,其中一個可能性,就係靠一些國際性組織,團結一致,向政治干預商業說不。國際半導體設備暨材料協會(SEMI)已知問題嚴重開始做嘢。

''美國正考慮把中芯國際(00981)納入貿易黑名單,惟在全球擁有2400間企業會員的國際半導體設備暨材料協會(SEMI),據報有意促請華府放棄制裁計劃,以免打擊到美國當地 ...
中芯可能已經掌握7nm技術.
老美再逼中芯埋牆只會自掘墳墓.

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-19 02:40 PM 發表
中國公布不可靠實體清單制度 對“違反正常市場交易原則”的外國實體採取措施
https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idCNKBS26A083

準備囉喎!如果行,就係全面攤牌,美國你是否頂得順? ...
呢招仲勁過核彈。

核彈最大價值,就係威懾!

呢個《不可靠實體清單》,唔單止可以威懾,仲可以用。

而家就逼美國企業表態,睇佢地敢唔敢配合美國政府禁止下載Tiktok及微信!

等美企同美國政府打下交先講!

amd話拎左許可證,可以賣野比華為

如果有人以為AMD及Intel無斷供而高興,真係太天橐。需知道Intel 今年七月就同華為簽左四年長約。

人地係要砍斷中國2025全自主設計呢樣野,戰略重點在於通訊產業。

美國從來無話唔同中方做生意,而係等美方公司可以數錢而限制中國廠商移向產業縺上遊。

同西方世界打交道,千期唔好為對手表面讓步而高興,因為只係實踐佢戰略意圖。

對特朗普如果說有一個好消息,應該就係美國民主黨果面的大法官去世了。

他可以再安插一個共和黨保守派人選。

選舉如果出爭議,最後由大法官判,共和黨又多一張牌。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-20 01:54 AM 發表
如果有人以為AMD及Intel無斷供而高興,真係太天橐。需知道Intel 今年七月就同華為簽左四年長約。

人地係要砍斷中國2025全自主設計呢樣野,戰略重點在於通訊產業。

美國從來無話唔同中方做生意,而係等美方公司可以數錢而限制中國廠商移向產業縺上遊。

同西方世界打交道,千期唔好為對手表面讓步而高興,因為只係實踐佢戰略意圖。 ...
你沒有看到代表美國的侵侵說要同中國不做任何貿易的新聞?

你怎麼沒有看到美國用了2年以上打貿易戰仍然未能成功背後的因果關係?

這不是讓步又是什麼?正如你說斷供華為是事實一樣!咁AMD不是供貨了嗎?咁,真的斷供了嗎?

你沒有發現中國政府出的牌是為了華為,還是以華為做代表的產業?

只有明白一件事,中國每年吃了美國芯片產量60%!請問這個大客,美國不要!不要的後果是非常嚴重的,日後的科研成本,未來的產品誰要?市場的反應沒有了,市場利潤沒有了,誰會再做沒前景的生意?

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-20 01:54 AM 發表

同西方世界打交道,千期唔好為對手表面讓步而高興,因為只係實踐佢戰略意圖。 ...
已故毛主席大人物叫我們中國人要輕視敵人的戰略(或者目的/方向),要重視敵人的戰術。為何這樣教授我們?

你只望向敵人的戰略/目的)方向,就中了計啦!

但你研究敵人的戰術才會發現真正的目的之外,還可以看到缺口及破解方法!包括決心一項!如發現敵人的決心,可能只是一種訛詐,何必跟住敵人走?

中國政府就是看到敵人的決心不足,所以就按自己需要一步一步下棋!

如師兄不同意小弟意見或想法,沒有關係,我也不會回應!

引用:
原帖由 carloswkw 於 2020-9-20 09:24 AM 發表

已故毛主席大人物叫我們中國人要輕視敵人的戰略(或者目的/方向),要重視敵人的戰術。為何這樣教授我們?

你只望向敵人的戰略/目的)方向,就中了計啦!

但你研究敵人的戰術才會發現真正的目的之外,還可以看到缺口及破解方法!包括決心一項!如發現敵人的決心,可能只是一種訛詐,何必跟住敵人走?

中國政府就是看到敵人的決心不足,所以就按自己需要一步一步下棋!

如師兄不同意小弟意見或想法,沒有關係, ...
毛主席評水滸如何批評投降派,你應該知道的。

同樣,我前面早就預計美國唱白的一方會加大對中國投資料力度,因為要搶食華為空出來的分額。

例如華為高端芯版制造的手機,例如海思市佔八成以上的安防芯片業務。或者ARM手機端及伺服器端芯片,或者AI應用芯片。

所以敵人幾時話要全面斷供中國呢?我前面就話唔係,重要加大投資中國搶佔市場,搵中國人錢而已。
再而等中國無自主芯片,利用芯片後門必要時利用後門做不可告人的事。
所以,前面就回應你,用中國人求同存異思維諗西方戰略係會吃大虧,人地無話要唔比飯你食,而係唔比你移向產業縺高端,而人地自命正義做咩都。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-19 06:21 PM 發表

呢招仲勁過核彈。

而家就逼美國企業表態,睇佢地敢唔敢配合美國政府禁止下載Tiktok及微信!

等美企同美國政府打下交先講! ...
牛兄,我曾經聽朋友說,有些人只會相信自己願意相信的事,我現在明白了

期待的武器在美國副國務卿,台灣蔡英文,台積電的合照出現後就出台了!

睇到中央已經完全掌握了節奏外,內功已經練成了,是時候出山同敵人對掌了

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-19 06:21 PM 發表

呢招仲勁過核彈。

等美企同美國政府打下交先講! ...
如果匯豐銀行在列就好睇囉

引用:
原帖由 carloswkw 於 2020-9-20 02:55 PM 發表

牛兄,我曾經聽朋友說,有些人只會相信自己願意相信的事,我現在明白了

期待的武器在美國副國務卿,台灣蔡英文,台積電的合照出現後就出台了!

睇到中央已經完全掌握了節奏外,內功已經練成了,是時候出山同敵人對掌了 ...
其實我等呢一日都已經等咗2年幾啦!終於等到中美就來開拖啦!

先台後印!

https://mp.weixin.qq.com/s/auAwX0mvSJGpD43rHHjDvg

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-9-20 03:26 PM 發表

如果匯豐銀行在列就好睇囉
不可靠實體清單,唔係美國企業組織個人專用,係著眼全世界,甚至中國自己國內實體!

夠膽向自己友捅刀,一樣制裁!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 08:10 AM 發表
中美交惡,有俄羅斯人提議“坐山觀虎鬥”…… 原創 補刀客

呢篇文章好有意思,大家有興趣可以去睇下。
俄羅斯衛星通訊社莫斯科9月19日電 俄羅斯外交部發言人扎哈羅娃表示,歐盟對白俄羅斯可能實施的制裁,違背恢復穩定、建立對話以及緩解白俄國內緊張局勢的初衷。
…………………………………………………………………

俄羅斯衛星通訊社莫斯科9月20日電 俄羅斯總統新聞秘書佩斯科夫表示,俄羅斯與白俄羅斯在聯盟國家框架下的互信和尊重水平保證了兩國完全互不干涉彼此事務,同時還可以就迫切問題交換意見。
…………………………………………………………………

普京對白俄羅斯嘅態度係“完全不干涉白俄事務”,但早一日,普京又警告歐盟唔好對白俄羅斯實施制裁。

家下俄羅斯响白俄問題上嘅態度就係:俄羅斯唔插手白俄,歐盟你都唔好制裁白俄。歐盟唔郁,我唔郁;歐盟你郁,俄羅斯先會郁!

俄羅斯咁做,可以話係“被動應對”,拖得就拖。事關“台積電斷供華為”事件,美國已恐嚇中國要升級制裁行動(中芯國際),而中國就推出《不可靠實體清單制度》應對,中美攤牌,已呼之欲出。

响咁嘅形勢下,俄羅斯“坐山觀虎鬥”嘅心情,又走哂出來。如果中美正式開拖,就中正普京下懷。响呢個時候,點解要急住解決白俄問題呢?

更何況,而家美國肺炎响美國又再猛烈爆發,一個唔覺意,美國自爆咗,咁俄羅斯咪可以“撚手執個熱尖堆”?

而家嘅勢,最好就係觀望!
………………………………………………………………

其實,俄羅斯人而家猛吹“坐山觀虎鬥”,不過,我又唔明,唔通俄羅斯人真係冇諗過,咁多年來,西方點解可以對中國一跪再跪,但硬係要咬住俄羅斯唔放呢?

三隻老虎,邊隻最弱雞,俄羅斯人真係諗唔到???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]