• 瀏覽: 3,252,394
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 neverdear 於 2020-9-16 06:23 PM 發表

大家不用想太多華為斷供的問題。

其實華為本身是手機公司嗎? 不是的。 只係近年佢手機做起左,大家又多留意左。
即使今天斷供了,華為手機部業務死曬。 吾通等於華為會死? 不會的。
華為現在核心業務是5G設備, 美國針對佢都係依部分。 如果真係因為手機,咁小米,vivo 應該要有份

華為早就是政治問題, 政治問題就不論華又好,供貨比華為的廠商都好,都係身不由己。

但話分兩頭,華為被斷 ...
高級芯片只影響高級手機市場,華為的主業不是手機市場,係網絡。
5G發展下的相關配套,包括物聯網,大部份都唔需要體積小但價錢貴的高級芯片。

手機市場唔易做,好多龍頭都被玩死,包括MotorolaEricssonNokiaSonyNEC

國家現時策略似乎未必過份重視高級手機市場,呢啲唔係必需品唔係一定要係現時爭,所以未認真出招回應,仍在觀望老美會否收手,老美的芯片企業會否給政府壓力。

現在老美唔收手,就要睇阿爺點樣出招回應,係政治性的回應。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-17 08:34 AM 發表

高級芯片只影響高級手機市場,華為的主業不是手機市場,係網絡。
5G發展下的相關配套,包括物聯網,大部份都唔需要體積小但價錢貴的高級芯片。

手機市場唔易做,好多龍頭都被玩死,包括Motorola,Ericsson,Nokia,Sony,NEC。

國家現時策略似乎未必過份重視高級手機市場,呢啲唔係必需品唔係一定要係現時爭,所以未認真出招回應,仍在觀望老美會否收手,老美的芯片企業會 ...
萬物互聯年代,手機作用非常重要,例如呢幾年國內要害部門全部指定採購華為芯片的手機,係怕美系晶片手機有後門不知名地調用某D功能洩密。

所以關鍵係點應對。以政府立場係無任何野應放棄,重點在於克服困難。

其實即使係內地,使用係內地各工廠的非美設備係可以做到7nm, 全自主設備就係90nm/年底會達到28nm, 其他方面要時間。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-17 11:01 AM 發表

萬物互聯年代,手機作用非常重要,例如呢幾年國內要害部門全部指定採購華為芯片的手機,係怕美系晶片手機有後門不知名地調用某D功能洩密。

所以關鍵係點應對。以政府立場係無任何野應放棄,重點在於克服困難。

其實即使係內地,使用係內地各工廠的非美設備係可以做到7nm, 全自主設備就係90nm/偷年底會達到28nm, 其他方面要時間。 ...
可以從現實角度諗,沒有了老美的高端芯片供應,中國是否即時不能生產5G手機?不能生產5G萬物互聯的終端機?28nm或以上的自行量產的芯片是否不能用在5G手機或5G終端機上?芯片大小小對手機或終端機的size有多重要?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-17 12:05 PM 發表

可以從現實角度諗,沒有了老美的高端芯片供應,中國是否即時不能生產5G手機?不能生產5G萬物互聯的終端機?28nm或以上的自行量產的芯片是否不能用在5G手機或5G終端機上?芯片大小小對手機或終端機的size有多重要? ...
兩睇,市場角度你禁唔到MOV, 如果華為大幅落後變相美資芯片佔比大升。

美國係芯片留後門。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 09:12 PM 發表

其實,有冇諗過點解中國要將“西方斷供華為”設為底線呢?

個問題其實唔止係華為一個嘅問題,而係中國手機响呢個世界生存嘅問題。

所以,要防止西方利用手上芯片領先中國嘅優勢,對中國手機生產商為所欲為,中國需要做嘅,就係要令到西方唔敢行呢一步!

要做到呢一步,响目前中國芯片技術處於劣勢嘅情況下,就需要國家動用埋市場力量、集中科研力量加快研發、仲要出動埋行政手段為中國手機加持,先可以有效阻嚇西方 ...
不認同這個說法,同時也不會是什麼底線。

其實應該要換個角度睇。 除了芯片之外,華為手機國產率是多少? 有多少是國產技術? 我吾係內行人,但好似ram 之類的還是用別人。 即今天不卡你芯片,明天一樣可以卡其他。

而且美國做法雖然難看,但它就是可以咁做,而其他廠商又跟佢指示。 中國也沒什麼可以做。 吾好講咩中國可以吾比apple入口依類野。 要做就一早做左,而且國家政策一再強調*開放*,市場吾會有太大玩弄的空間。

我地要諗的是,為什麽明知中國有咁大市場,芯片廠都聽美國講多過中國講,政治當然係一個原因。 但有一個更重要原因係芯片技術源於誰手中! 芯片廠的底層技術如果掌握在美國手中,美國話你吾聽話,吾比你用那些技術,到時想生產都無得生產。

依樣野就帶出另一個問題,就係中國還未有健全自己體系的一套投術。 咁先係最大問題。 我諗*高通稅* 牛牛你聽過吧。

引用:
原帖由 neverdear 於 2020-9-17 06:17 PM 發表

不認同這個說法,同時也不會是什麼底線。

其實應該要換個角度睇。 除了芯片之外,華為手機國產率是多少? 有多少是國產技術? 我吾係內行人,但好似ram 之類的還是用別人。 即今天不卡你芯片,明天一樣可以卡其他。

而且美國做法雖然難看,但它就是可以咁做,而其他廠商又跟佢指示。 中國也沒什麼可以做。 吾好講咩中國可以吾比apple入口依類野。 要做就一早做左,而且國家政策一再強調*開 ...
“台積電斷供華為芯片”是否成為一個中國政府劃下的底線,你不認同,這沒關係。因為,中國政府真正的底線設在哪裡,牛牛也只是按自己的觀察得出。因此,我的這個結論,其實也不是一定正確,雖然我也希望我的判斷準確!

而且,就我自己個人感覺,西方是否事實斷供華為,還要再觀察幾天。如果到時什麼都沒發生,或許,就已經證明我這個“台積電斷供華為芯片就是中國政府的底線”的判斷是錯的!

那就到時再檢討。
…………………………………………………………………

不過,關於你這篇回文內對市場力量的觀點,我認為,某種程度上,是基於“市場處於常態運行”這個前提之上的。

中國的市場是對外“開放”的,不過,這里有一個重要先決條件,就是市場參與者是以互惠互利為原則。

簡單點說,就是中國市場的參與者,是不能參與加害中國企業的行動的,否則,中國市場就不再對他們開放。這個是原則。

在“互利共贏”的前提下,美資是可以憑藉自身技術優勢去賺中國人的錢的,這是市場利益瓜分的問題,中國企業技不如人,比如支付“高通稅”,那也得認。

而且,直到今天為止,中國政府還沒有升級“貿易磨擦”到“貿易戰”的層次,那麼,西方企業仍然可以繼續愉快地賺中國人的錢!
…………………………………………………………………

可是,“台積電斷供華為芯片”這就是美國政府對中國企業玩的敵對行為。這是關乎中國手機產業生死存亡的問題。如果哪家西方企業參與這個行動,那就是中國的敵人了!中國政府也只能以“打貿易戰”的方式去維護中國企業的利益。

而這一種“貿易戰下市場新常態”,正是西方企業要考慮的問題。由於美國政府要求,西方企業不得不配合,結果就會因此得罪中國,失去了中國市場。

還記得年前美國針對華為時,把Google,Android,微軟,ARM等等手機產業鏈上的西方企業都推了出來,一起制裁華為。結果這些企業叫苦連天,因為誰都不知道中國政府會否因此而把他們納入「不可靠實體清單」中加以制裁。

而這,就是中國的市場力量的體現!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-17 08:06 PM 發表

“台積電斷供華為芯片”是否成為一個中國政府劃下的底線,你不認同,這沒關係。因為,中國政府真正的底線設在哪裡,牛牛也只是按自己的觀察得出。因此,我的這個結論,其實也不是一定正確,雖然我也希望我的判斷準確!

而且,就我自己個人感覺,西方是否事實斷供華為,還要再觀察幾天。如果到時什麼都沒發生,或許,就已經證明我這個“台積電斷供華為芯片就是中國政府的底線”的判斷是錯的!

那就到時再檢討。:lov ...
其實已經無偷偷搵錢呢回事,而係光明正大搶華為手機市場從而擠壓華為自主晶片的使用。

其實關係問題,都係個句,人地一個唱黑一個唱白,而家中方無限制白方的美企打算。而小MOV用美國高通U就佔比上升。

所以,根本唔係底唔底線,而係放棄幻想,自力更生。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-18 12:32 PM 發表 

其實已經無偷偷搵錢呢回事,而係光明正大搶華為手機市場從而擠壓華為自主晶片的使用。

其實關係問題,都係個句,人地一個唱黑一個唱白,而家中方無限制白方的美企打算。而小MOV用美國高通U就佔比上升。

所以,根本唔係底唔底線,而係放棄幻想,自力更生。 ...
鬼唔知你阿媽係女人咩!

你要自力更生,鬼佬就由得你自力更生,唔打壓你?你自己都唔信啦!

而家就係講咁中國點樣同西方鬥,先可以堅持到自力更生路線嘛!

冇中國同西方長期鬥爭撐開嘅保護傘,你仲可以玩自力更生?

你唔係真係當自力更生係一件你想做就做得到嘅事嘛?

仲有,係咪西方响中國市場爭食中企嘅市場份額,就係十惡不赦先?

咁三星同蘋果嘅市場爭奪,就係理所當然,合情合理?

中國呢頭話向世界“開放市場”,但原來外資爭奪中國市場份額,係原罪!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-17 08:06 PM 發表

而且,就我自己個人感覺,西方是否事實斷供華為,還要再觀察幾天。如果到時什麼都沒發生,或許,就已經證明我這個“台積電斷供華為芯片就是中國政府的底線&rdq ...

''西方是否事實斷供華為,還要再觀察幾天''

呢一點非常重要,中國要係制裁落實後,確認有多少芯片供應商,真的會停止供貨俾華為,對中國來說,這是一個很重要的戰略性資料。

華為有半年存貨,反制行動冇必要急。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-18 04:34 PM 發表

''西方是否事實斷供華為,還要再觀察幾天''

呢一點非常重要,中國要係制裁落實後,確認有多少芯片供應商,真的會停止供貨俾華為,對中國來說,這是一個很重要的戰略性資料。

華為有半年存貨,反制行動冇必要急。 ...
華為有半年存貨呢個訊息,證明台積電雖然斷供華為,不過,華為嘅手機生產仲可以繼續維持,未至於即時停產,咁中國嘅反制措施,又可以有時間找盞!

師兄你講得啱,呢件事,中國唔使太急!

至於美國封殺華為嘅行動會唔會進一步升級,呢樣嘢,如師兄所講,真係好重要!

都係再等多一排,睇下美國有咩反應!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-18 06:23 PM 發表

華為有半年存貨呢個訊息,證明台積電雖然斷供華為,不過,華為嘅手機生產仲可以繼續維持,未至於即時停產,咁中國嘅反制措施,又可以有時間找盞!

師兄你講得啱,呢件事,中國唔使太急! ...
兩個月後特朗普fired後一切回復正常

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-9-18 06:25 PM 發表

兩個月後特朗普fired後一切回復正常
佢而家仲愁咁下台後會唔會俾人清算

解放軍東部戰區今日(18日)開始在台灣海峽附近進行實戰化演練。大陸國防部發言人任國強在記者會上披露上述軍演消息,稱這是針對台海當前形勢、維護國家主權安全和領土完整所採取的「正當必要行動」,強調台灣是中國不可分割的一部分,台灣問題純粹中國內政,不容任何外來勢力干涉。

繼續係台灣方面力壓

引用:
原帖由 neverdear 於 2020-9-18 10:23 PM 發表
解放軍東部戰區今日(18日)開始在台灣海峽附近進行實戰化演練。大陸國防部發言人任國強在記者會上披露上述軍演消息,稱這是針對台海當前形勢、維護國家主權安全和領土完整所採取的「正當必要行動」,強調台灣是中國不可分割的一部分,台灣問題純粹中國內政,不容任何外來勢力干涉。

繼續係台灣方面力壓 ...
首先,成件事主軸係中美關係。

雖然唔係好明點解有人對美國有幻想,不肯面對華為被斷供的事實,但華為被斷供意味台灣毫無價值可言,即係台灣方向唔洗夾硬比面台灣,以為台獨份子做咩都要忍。

東部戰區公開加大施壓力度,並非毫無關聯。

中國公布不可靠實體清單制度 對“違反正常市場交易原則”的外國實體採取措施
https://www.google.com/amp/s/mob ... e/amp/idCNKBS26A083

準備囉喎!如果行,就係全面攤牌,美國你是否頂得順?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]