• 瀏覽: 3,252,436
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 carloswkw 於 2020-9-16 09:50 AM 發表

你不明白牛兄的說明,我不能代表牛兄解答
人地通過在特定領域限制,對中國加大投資賺中國人的錢,例如特斯拉在上海設廠內銷,而中國整體活係產業縺底層,從而數錢而已,點解要全面攤牌呢?

美國希望中國科技企業止於富士康,或者同手提電腦一樣,增加值美國賺取8成而已。

人地又唔係唔比粗糧大陸食。

中國人的道德觀係儒家思想指導,即係個體不是絕對,人與人生存要求同存異。呢點係絕對正確。

但要留意,西方體系唔係行呢套,人地係二分式思維,非我族類係以上帝之名死裡整。

美國戰略係主導全球分工,唔係整死你但要使你活得很難受,佢決定係正義所以佢做咩都得,唔洗理人感受。

所以,並唔需要呢一刻為美國暫未對你見到的領域出手而高興,因為可能係你睇唔到佢已經係其他地方出手,而暫時不對某一企業出手的原因其重有利用價值而已。

總結係,唔好用中國人思維思考世界,敵人無動作並不意味係要求同存異手下留情,只係出於佢戰略目標。

而同一思維,過去美方支持台灣不統不獨,不代表係佢認為時機成熟下去獨而又真係導致熱戰,重而消滅島內的科技企業。

引用:
原帖由 carloswkw 於 2020-9-16 07:47 AM 發表

牛兄不是說了嗎?敵人已經不提,選擇用不企出來,代表不敢正式反面,你一定要人企出來說“我不敢”?
華為事實真係被斷供了

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-8-9 09:52 AM 發表

再補充一點個人意見。

9月14日,只是台積電斷供華為的最後日子,並不是西方圍攻中國的確切日子。之所以只說“9月份”,也只是提出一個大概的時間點,而這個時間點,又可以以“9月14日”做一個參考。

引起誤會,實在是不好意思了! ...
這是牛兄的解說,如果大家仍然不明,請問牛兄

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-9-16 11:23 AM 發表

華為事實真係被斷供了
華為是否最終被斷供,可以從以下幾點觀察:
1)美國的復供命令的發出。這一點,首先,時間,要以美國時間為準。再說,美國時間9月15日,現在才剛剛過。特朗普這次會不會重復去年大阪G20時的那一手,遲兩天才發佈消息,要再觀察。
2)中國政府的反制措施,有否推出,是另一個觀察點。說白了,即使美國什麼都不說,中國方面也肯定會說,會做!中國會否給幾天寛限期給美國,也可以再觀察。

雖然我認為美國這次還是不敢斷供華為,可是,這會否成為事實,還要繼續觀察幾天。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 09:54 AM 發表

人地通過在特定領域限制,對中國加大投資賺中國人的錢,例如特斯拉在上海設廠內銷,而中國整體活係產業縺底層,從而數錢而已,點解要全面攤牌呢?

美國希望中國科技企業止於富士康,或者同手提電腦一樣,增加值美國賺取8成而已。

人地又唔係唔比粗糧大陸食。 ...
咁人地點解要通過在特定領域限制,响中國設廠內銷,賺中國嘅錢呢?

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 09:38 AM 發表

剛才取消一千名涉及科研領域中國留美學生的簽証,早前把更多內地高校進實體清單。

你卻指沒有加大範圍?

由大學教育科研進行限制,限制了中國內地未來的科研潛力,這是他的行動。
你不應該以內地科研應不受影響去思考呢個問題。

人地施壓自力更生,不代表人地沒有施壓。

重有,你有無考慮對其他企業的不良影響?唔做買辦就被制裁,大部分增加值係國外,對財政及內地高級技術人 ...
我不是已經說過,美國對華為的制裁已到盡頭,進,則中美全面攤牌。

而除了華為,其他方面的,美國還有制裁的空間,美國為什麼不玩?

中國玩“底線思維”,如果對方沒踩到底線,中國如何還手?

中國9月14日登在人民日報的那篇長文,仍然用的是“貿易磨擦”,美國人都還沒敢踩線,中國急什麼???

美國人今天是以舉國之力封殺華為,還要拼了老命地與中國玩貿易戰,中國今天連“不可靠實體清單”都還沒出手,我實在不明白,你在急什麼???

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 01:22 PM 發表

咁人地點解要通過在特定領域限制,响中國設廠內銷,賺中國嘅錢呢?
以特拉斯為例,因為上海可以招商引資,外資又可以食左大部份利潤,研究崗位係美國,而且又有一堆打手係大陸維護美資權益,可樂而不為呢?

蘋果公司同理,蘋果公司本體毛利大約60%,即係6成利益由美國蘋果公司獨佔,而按產業縺分析只有一成幾收益歸中國公司,但每次話制裁蘋果就有人話大陸蘋果手機顧用大量人組裝唔可以做任何野。

以汽車產業為例,過去幾十年合資廠並沒有促進汽車業產業升級,而不利於長期運輸的汽車玻璃,肥了一間公司,呢間公司去美國就認為有人認為成功。

所以,人地投資中國做內銷,只要人地比少少甜頭出離就有人自動埋位。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 01:07 PM 發表

華為是否最終被斷供,可以從以下幾點觀察:
1)美國的復供命令的發出。這一點,首先,時間,要以美國時間為準。再說,美國時間9月15日,現在才剛剛過。特朗普這次會不會重復去年大阪G20時的那一手,遲兩天才發佈消息,要再觀察。
2)中國政府的反制措施,有否推出,是另一個觀察點。說白了,即使美國什麼都不說,中國方面也肯定會說,會做!中國會否給幾天寛限期給美國,也可以再觀察。

雖然我認為美國這次還是 ...
華為事實已經斷供四個月,因為尋日之前出的貨都係5月中前落單。

只係外界認為華為一向有持續經營考慮,華為營運商囤了兩年的零件。但手機零件可能只係持續半年。

而事實上,同大阪G20會議不同,因為是次斷供係阻止所有由美國進行合規審查的企業,包括內資企業向華為供貨。而上次係留左一個口而不止於無法補充零件。

上次係諸多企業基於美國漏洞供貨,而今次美國係以施壓模式不容許關鍵的幾間公司供貨。

站隊結果就好明顯。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 01:54 PM 發表

我不是已經說過,美國對華為的制裁已到盡頭,進,則中美全面攤牌。

而除了華為,其他方面的,美國還有制裁的空間,美國為什麼不玩?

中國玩“底線思維”,如果對方沒踩到底線,中國如何還手?

中國9月14日登在人民日報的那篇長文,仍然用的是“貿易磨擦”,美國人都還沒敢踩線,中國急什麼???

美國人今天是以舉國之力封殺華為,還要拼了老命地與中國玩貿易戰,中國今天連“不可靠實體清單”都還沒出手,我 ...
呢個世界並唔係急唔急的問題,只係人地點對你,你點對人的問題。

事實上落後就要捱打呢個咁簡單的道理,大陸唔會唔知而已。既無對敵人有幻想,又難以迴旋。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 02:01 PM 發表

華為事實已經斷供四個月,因為尋日之前出的貨都係5月中前落單。

只係外界認為華為一向有持續經營考慮,華為營運商囤了兩年的零件。但手機零件可能只係持續半年。

而事實上,同大阪G20會議不同,因為是次斷供係阻止所有由美國進行合規審查的企業,包括內資企業向華為供貨。而上次係留左一個口而不止於無法補充零件。

上次係諸多企業基於美國漏洞供貨,而今次美國係以施壓模式不容許關鍵的幾間公司 ...
有分別咩?

唔敢踩線,咩情景都好,臨門一腳,要撻Q嘅,都係要撻Q!

今次要唔要撻Q嘅選擇權,依然响美國度!美國自己唔急,你心急來做咩呢?

中國政府官員咁多次“應約接聽”美國官員嘅電話,你唔知玩咩咩?美國點解會玩到“冇哂大國信用”?咪就係因為咁嘍!

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 02:06 PM 發表

呢個世界並唔係急唔急的問題,只係人地點對你,你點對人的問題。

事實上落後就要捱打呢個咁簡單的道理,大陸唔會唔知而已。既無對敵人有幻想,又難以迴旋。 ...
咁你又點睇“底線思維,奉陪到底”呢8個字?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 03:01 PM 發表

有分別咩?

唔敢踩線,咩情景都好,臨門一腳,要撻Q嘅,都係要撻Q!

今次要唔要撻Q嘅選擇權,依然响美國度!美國自己唔急,你心急來做咩呢?

中國政府官員咁多次“應約接聽”美國官員嘅電話,你唔知玩咩咩?美國點解會玩到“冇哂大國信用”?咪就係因為咁嘍! ...
美國點解要急?

美國真係唔急。因為蘋果可以重回世界第二,蘋果亦可以預計係大陸得到更大份額。尋晚佢新U A14就係大陸引起討論。

所以其實美國唔急,美國亦無話要反面,美國重想加大投資Tim.

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 03:15 PM 發表

咁你又點睇“底線思維,奉陪到底”呢8個字?
如果你針對美國話唔敢反面, 事業人地而家真係無話要反枱.

而且美國又無話唔批許可証, 人地只係嘆慢版, 睇華為慢慢消失係大部份市場, 可以點呢?
可況不可靠實體清單問題, 關鍵係世上無一個華為供應商主動斷貨, 而係佢地聲清係已向美國政府申請出口許可, 非常樂意向華為維持業務運作, 敢問如何對企業動刀呢?
係大陸美企的涉及個人資料處理, 早就同內地合資及用大陸的營運商, 例如蘋果公司的雲上貴州, 有無痛腳係手?
但無論如何, 華為而言斷供係事實, 而亦無新的許可證批出下, 人地又無話要反面, 之前重大方到可以係5G標準同美國公司合作, 你認為可以點做?

如果你以政治角度出發, 政治層面的確唔急, 但商業持續性上, 拖一年半載就已經可能斷代同大規模流失市場

中美問題政治係一方面, 另一方面係科技的話語權爭奪戰, 對高端產業縺的控制權, 因為經濟問題上, 高科技企業先係先進生產力, 提高國家國力.

所以唔好期望美國會係高科技上仁慈鬆口或者留痛腳比中方食著上. 唯一可以做就係認清落後就要捱打的道理, 急起直追.

但我個人睇法係, 台灣係中美脫勾下無角色可言, 可以開刀, 既然台灣行為上已偏向美國, 自然無價值可言

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]