• 瀏覽: 3,252,378
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
其實咁搞法塞爾維亞已變相承認科索沃係獨立主權國!😔

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-9-8 01:53 PM 發表

睇你嗌交其實都係另類享受
層次唔一樣

層次呢樣嘢,我都已經收得好埋,師兄你咁都feel到???

下次再嗌交一於自我down le……

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-8 07:08 PM 發表

請問你到底有沒有看過文件具體內容?
整個文件關于中俄的內容非常含糊不清
還有俄羅斯一直在普爾斯蒂納是有軍事存在的
既然塞爾維亞被支配為什么,不乾脆簽一份完整的協議?還有歐盟今天已經出來放話了
https://baijiahao.baidu.com/s?id=1677252180426466465&wfr=spider&for=pc
中國已經與塞爾維亞5G合同已經簽過了,你看見中國有出 ...
牛兄已經說你贏了

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-8 08:53 PM 發表

5G跑不了
是嗎?睇來在你世界中是不會發生違約的

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-8 09:01 PM 發表

請問你看見有官方出來表態嗎?
就算這份協議有效,也沒有明文寫中國5g
好好看看人家關于5g內容吧
任何事都叢林法則,伊朗導彈都打到美軍基地
叢林法則用了嗎?
塞爾維亞再愚蠢也知道誰是朋友,誰不是。 ...
事實上,牛兄說得好,你贏了

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-9-8 06:22 PM 發表
其實咁搞法塞爾維亞已變相承認科索沃係獨立主權國!😔
塞國把口雖然仲未認,但已經同科索沃搞經濟正常化。只要塞爾維亞仲想入歐盟呢個大家庭,塞國最終正式承認科索沃,已成定局。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-8 09:35 PM 發表

塞國把口雖然仲未認,但已經同科索沃搞經濟正常化。只要塞爾維亞仲想入歐盟呢個大家庭,塞國最終正式承認科索沃,已成定局。
所以先叫變相...相信歐盟美國會好好利用,今次已幫以色列(科索沃應有啲回教色彩!?)借機抽吓水,下次待時機成熟時就會正式承認,將多次軍!😖

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-8 09:35 PM 發表

點睇15號美國是否敢用台積電封殺華為? 如落實封殺, 中國必用稀土, 拋美債, 列美企入不可靠實體清單. 而美股呢幾日以有反應.

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-9 12:00 AM 發表

點睇15號美國是否敢用台積電封殺華為? 如落實封殺, 中國必用稀土, 拋美債, 列美企入不可靠實體清單. 而美股呢幾日以有反應.
從中國週邊情況上看,現在除了印度「開了第一槍」外,其他的都還是不在狀態,猶其是日本,最快也要在14日才選接任人。

再加上美國今天社會維穩、金融維穩壓力山大,而朝鮮至今沒有挑起半島局勢緊張,所以,我認為,這一次,美國還是不敢動用台積電封殺華為。

從特朗普這兩天又再提“中美貿易脫鈎”,因此,即使美國可以忘記華為,找抖音等企業繼續接力玩制裁,可是,美國是不會放棄即定目標的!

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-8 09:55 PM 發表

這件事中國俄羅斯阿拉伯國家都沒有出來表態就很奇怪
唯一在社交媒體批評塞爾維亞的俄羅斯發言人,第二天就道歉了
這個部份真不要太執著。

牛兄的路線不嬲都係悲觀陰謀論,從最負面最底線的角度看中國所面對的國際形勢。

不少表象可能會出現矛盾情況,實際也反映國際形勢本身就是複雜,不少國家都要兩邊下注,而且國家內部也有不同勢力所左右。

要摸索整體形勢始終要多讀各家之言。

引用:
原帖由 unreal 於 2020-9-10 03:40 AM 發表

這個部份真不要太執著。

牛兄的路線不嬲都係悲觀陰謀論,從最負面最底線的角度看中國所面對的國際形勢。

不少表象可能會出現矛盾情況,實際也反映國際形勢本身就是複雜,不少國家都要兩邊下注,而且國家內部也有不同勢力所左右。

要摸索整體形勢始終要多讀各家之言。 ...
塞爾維亞想要乜,一邊就係加入歐盟,另一邊就係與中德俄友好。 塞爾維亞唔會為了中俄而與歐美交惡,亦唔會為了歐美而與中俄交惡。佢係中俄歐之間的一度橋樑。

對於科索沃,於歐美介入後,塞爾維亞只係無奈,正如老杜所講,無得鬥。

塞爾維亞人多信東正教,偏向以色列唔係問題,反而信伊斯蘭的科索沃就有點那個。

明明係歐洲事,在白宮簽,証明歐盟廢,亦可以話係特朗普做show

塞爾維亞今次另一得著,係科索沃同意暫停一年尋求成為國際組織新成員的行動。塞爾維亞仍在等待。

有中俄支持,科索沃要入聯合國唔容易,歐美唔係贏哂。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]