• 瀏覽: 3,251,311
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
謝謝樓主分享

美國因為去工業化嚴重, 其國內低端至中端產業相當缺乏. 大家可能覺得低端好似好CHEAP好似好無用沒有需要像中國般納晒來做(其實也開始轉型). 但係國家既生產鏈就像一個金字塔, 從底層最容易既 資源 農業, 到上一層低 中端, 再到高端. 中低端產業係支撐住最上層既高端產業, 即沒有中低端產業, 高端產業便會崩塔. 情況就好像水跟黃金一樣, 在正常情況下給你水同相等黃金, 人一定選擇黃金. 但在沙漠情況下, 沒有水人一定會死.
講了一大輪呀媽係女人做什麼呢? 我想帯出就係南海問題. 美國一直派軍艦駛入南海挑引, 與其說係為了航行自由不如說係了防守.

我在上年1 舊 POST 1 16板 #232 提及過.
最近南海自菲律賓仲裁案後又再活躍起來. 美國經常打出旗號在南海要維護"航行自由", 究竟是什麼回事? 從"航行自由"口號上對美國安全來說某程上是正確. 大家打開個地圖看看, 南海在整個貨物航道剛剛位處於咽喉位置, 如果這裡被中國封鎖, 對美國來說係滅頂之災, 那怕你軍事實力超強, 再強中國也不是吃素, 就算最後武力戰勝, 總之這裡封鎖上一段時間, 美國必死無擬. 為什麼咁講? 那就是樓上#129所講美元3個安全弱點其中之一貿易被中國練L住春袋動彈不得. 美國由於自身金融體系受住支撐那高達幾百萬億金融產品估值問題困擾, 一旦美國選擇連續加息(萬劍歸宗) 找人接盤, 流落全世界既熱錢將吸引回流美國本土, 全世界將要為美國過去埋單. 能夠影響世界格局既國家當然唔肯, 那中俄歐就圍繞住那3個美元安全弱點搏奕梗, 是旦一個弱點被打跨, 美國所印出來既錢將沖擊回美國本土. 現在軍事及石油美元就由歐洲及俄羅斯進行索要或打擊着, 而最後貿易就由中國打擊. 有人會提出,吊! 將條航道繞出南海經西太平洋過咪得囉! 其實當然無咁簡單, 中國一直表演着幾千年前管仲建議齊桓公做既事. 美國你玩金融, 好! 我投資. 你印美債, 好! 我買而且買很多. 但自97亞洲金融風暴後, 中國慢慢吸收着當時其他亞洲國家低端產業鏈到國內, 美國則享受無污染金融, 保險, 金融服務業. 直至現在中國已熊吸由低端至高端產業鏈到國內. 換然之, 你航道繞到火星都無用, 南海一封貨物便不能在中國沿岸出口. 首先歐美一直享受着價廉物美既中國製造便停止, 想像歐美沒有這些產品會怎樣? 接著就係貿易問題, 封鎖南海將嚴重影響美元流量, 對於美國這種以卡冚債既情況, 停發新卡對於它們來說係致命唔洗多講. 再者亞洲呢面一直係資源及實物生產基地, 它們一直收取美元並儲備大量美債, 一旦封鎖南海, 這種預期對這些國家對美債信心或者本國支付需要必定大舉拋售美債, 這樣會引發樓上#204美債價格問題.而中國封鎖南海既借口係日本, 而歐美搏奕既結果對中國同樣有唔同處理, 這個遲點再講!
==============================================================================
而今年2月新聞內那位將軍引正了這一點 POST  2 25 #362
美海軍司令:美軍有必要在南海航行 抗衡中國
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20180210/bkncn-20180210030206978-0210_05011_001.html

留意美司令提及 "索耶認為中方為追求利益,持續擴大活動範圍,但如在南海等限制貿易,或封鎖海路與空域,將影響地區穩定。"
如果跟開我文章既網友應該好清楚我多次提及中國在南海限制貿易,或封鎖海路與空域對美國係致命而並非只影響地區穩定咁單.
在南海限制貿易或封鎖海路與空域對中國自己本身就有極大傷害, 好地地中國為咩咁做, 你美國為咩怕中國會咁做?
無它的, 那就是你美國將要做一些會攞中國命既事情, 什麼會攞中國既命? 那就是萬劍歸宗企圖將中國內熱錢抽出回流美國. 所以中國就要在南海做野.
現在美國所有野以經浮上水面全方包圍中俄, 先迫俄羅斯就範最終圍堵中國!
==========================================================================
所以中國封鎖南海或迫使中國週邊國家對美輸出中低產品除會引爆美國國內金融泡沫, 美國國家產業更會崩塔. 所以美國遲遲唔敢真的動刀, 資易戦會玩嗎? 會! 但美歐一日未塙定俄羅斯迫令俄羅斯在南亞巴基斯坦通道配合美歐切斷中國對中東影響力形成最終圍堵中國, 資易大戦或者萬剣歸宗美國係唔敢郁. 所以上個月美國加鋼鋁關稅, 什麼資易戦要圍堵中國, 最後又好像低調了就係美國唔敢真的動刀, 而且矛頭立即轉向俄羅斯. 盧布匯率呀,俄產業, 俄鋁慘遭血洗.

引用:
原帖由 winglive 於 2018-4-26 11:00 AM 發表

我工作揸鏍絲批唔識金融,用常理推論一D 事實。
錢印出來推出國際市場市場就有一批美元,你換來了其他國家的資源譬如黃金又譬如每安士1千美元,而你唔夠用再繼續印 ...
千奇唔好話什麼自己揸鏍絲批唔識嘜嘜, 我完全沒有什麼意思, 我出POST都係想分享吓或者等人指點吓修改自己睇錯既東西.

中國加油

引用:
原帖由 winglive 於 2018-4-26 02:54 PM 發表

你覺得呢句話有問題咁我刪咗佢
NO NO!! 所以我說我寫作能力差, 我意思係大家一齊交流意見, 無需想太多, 唔需要刪任何野!

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-4-26 03:26 PM 發表

NO NO!! 所以我說我寫作能力差, 我意思係大家一齊交流意見, 無需想太多, 唔需要刪任何野!
C兄,仲有金仔和老米會談這邊又怎樣發展?前幾天印度也來會談,可否講下這兩方面。

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-4-26 04:12 PM 發表

C兄,仲有金仔和老米會談這邊又怎樣發展?前幾天印度也來會談,可否講下這兩方面。
老美事實上係想減輕西太平洋壓力唔想現在在這裡出事, 南韓文在寅說想結束南北兩韓戦爭狀態. 結束南北兩韓戦爭狀態唔係南韓話事, 而係要美國點頭. 結束兩韓戦爭狀態即代表美軍沒有藉口註軍南韓, 美國暗示在西太放開一隻手. 但都係個句聽L住先, 你睇開我POST都知白鬼係幾咁"有口齒".
至於印度, 樓上講過老美想減輕西太平洋壓力後立即將矛頭指向俄羅斯迫令俄在南亞巴基斯坦配合. 印度在這裡派出兩位高級女士就係有點放下身段睇睇中國在俄羅斯假設配合美國後有什反應.  印度呢頭放下身段, 個頭就宣佈放棄跟俄羅斯五代機合作. 俄羅斯除了賣資源外, 軍售就係其重要收入來源. 想想美國跟英國日本等一同制裁俄羅斯, 再加上印度這一腳, 俄國內形勢係幾咁惡劣. _

印度宣布放棄合作研制五代機 俄羅斯:你們根本生產不了五代機
http://www.sohu.com/a/229024274_352347

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-4-26 01:23 發表
好多人第一時間便想印錢咪OK囉!
但印錢也有它的問題!
====================================================
舊 POST 1 第14板 # 205:
第三) 就係錢從何來既問題. 一般人普遍就認為開動印鈔機直接張錢無限印出 ...
謝樓主嘅貼
小弟留位學嘢!

睇睇新聞:
卡塔爾軍隊赴沙特參加軍演 美國重整反伊朗聯盟
http://big5.xinhuanet.com/gate/big5/www.xinhuanet.com/mil/2018-04/27/c_129860647.htm

上年沙特跟卡塔爾斷交到了今天形來破冰跡象. 舊POST 2 提過俄羅斯聯同敍利亞, 伊朗等什葉派之月國家攻打以色列推倒石油美元係俄既一張牌. 而俄羅斯聯同伊朗 卡塔爾對付沙特係令一張. 但隨住俄在敍利亞問題上對美妥協, 使敍利亞名義上係一個獨立國家實際上以經被支解. 俄羅斯選擇妥恊, 中國在這個時候唔可能獨力支撐損失戦略資源, 那麼伊朗便愈顯得孤立, 卡塔爾對沙特溶冰也是理所當然無可奈何, 再加美國又拿出份伊核恊議要脅伊朗, 所以舊POST都以經講中東基本上被美國搞定. 只不過由於美國既金融泡沫以經令美國窒息時間無多還是將伊朗涼在一旁方先, 便立即將矛頭指向中俄(舊 POST 2 第23板 # 343). 但中國既強硬回應, 美國無法得逞, 更以今天南北韓會談期望今年內(聽L住先)結束兩韓戦爭狀態. 美國在東北減壓, 那麼必然會對俄羅斯再加壓. 為什麼加壓? 美國要俄在南亞既巴基斯坦配合(中國極其重要既戰略通道)!

引用:
原帖由 winglive 於 2018-4-28 03:55 AM 發表

C兄認為老美要害在那?在經貿和戰略部處中國還有什麼牌可以打?還有中國現在的環境和佈局是怎樣?
老美既要害係厳重工業化導至主要靠借來運行國家, 一段長時間後要剪羊毛補血將借人番來資源頼掉, 但佢而家剪唔到一直將問題拖到而家即係金融同埋債泡. 由於太厳重以經開始刷邊球加了6次息無奈地要盡快完成部署將原本中俄歐戰略合縱打掉(歐差唔多打掉), 現在要打掉中俄即係連橫. 至於令外問題我要去完旅行回來再講一講.

引用:
原帖由 winglive 於 2018-4-28 05:04 AM 發表

C兄唔覺奇怪咩,老美二戰后最大得益國,直至現時軍事最強、科技最強、經濟最強、外交最強、國力最強、國際權力影響力最大,不是強一些 ...
(這樣優厚條件竟然還會使一個國家陷入經濟危機和國力衰退境況)
英國以前唔係一樣嗎?
英國上世紀開始, 一直係全球霸主, 但膸後因過度金融化, 佢既工業生產能力被德國追過, 最終導至到第一次世界大戰, 德國成戰敗國被迫簽署凡爾賽和約欠下極龐大債務.  你睇回我樓上所說, 現在咪正正發生在美國身上. 如果唔呀爺做實, 班鬼佬晨早趙L左我地了.

在你眼中唔能夠只看老美好處!佢去工業化嚴重導至國內中低端產品嚴重依賴國外,而這國外係中國及其它中國有能力迫使既國家,我樓上講左這個係老美嚴重短板而這個要害比中國揸住呀!令外金融債務泡沫你看唔到嗎?
即係咁講0Y, 中國在東南海有絕對控制能力從而練住美國既7吋.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]