• 瀏覽: 3,251,325
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
如果 俄佬 係妥協的話 就等於 自己嘅地盤 比人一步一步咁蠶食 到時只能退回去
正所謂敵進我退 弱肉強食

引用:
原帖由 Frankie-ma 於 2018-5-11 05:07 PM 發表
如果 俄佬 係妥協的話 就等於 自己嘅地盤 比人一步一步咁蠶食 到時只能退回去
正所謂敵進我退 弱肉強食

所以俄羅斯而家進退失噱, 地堟勢力不斷流失.
中國將戦略收縮, 就等美俄自己攪.

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-5-11 05:20 PM 發表

所以俄羅斯而家進退失噱, 地堟勢力不斷流失.
中國將戦略收縮, 就等美俄自己攪.
其實俄佬應該同中佬合作好
你出 錢 我出武器
你畀多啲錢 我就擺多啲武器 過去 伊朗同敘利亞!
只要中佬 唔使出面 錢一定願意畀出嚟 又可以 拖美國佬 入局……
俄佬又可以在中東立足。

引用:
原帖由 Frankie-ma 於 2018-5-11 05:39 PM 發表

其實俄佬應該同中佬合作好
你出 錢 我出武器
你畀多啲錢 我就擺多啲武器 過去 伊朗同敘利亞!
只要中佬 唔使出面 錢一定願意畀出嚟 又可以 拖美國佬 入局……
俄佬又可以在中東立足。 ...
問題就係攪掂美國之後, 中俄關係走向! 中國有完整既工業體系, 創新同開發能力超強又有龐大人口市場, 俄羅斯卻什麼也不是, 沒有了美國, 未來中國就係最強大既國家並帯領其他國家走出由資本主議管治了幾百年舊有既秩序. 這是俄佬唔願意的, 我也希望它一鳩衝回去由自己解決美國, 那時中國應該會補多一刀令美國背後既資本主議集團玩完!

搞掂美國 係第一步
中俄點樣走去第二步
而家第一步 都未走好 何必諗第二 步 呢
更何況 搞唔搞得掂 美國都係一個問題
呢個就需要大國博弈
留意下伊朗 同以色列 點發展啦

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-5-11 01:49 PM 發表

本想貼張圖但因為懶唔好意思, 或者睇睇呢個連結地圖.
http://new.qq.com/omn/20180415/20180415A0CYDE.html#p=1

我地不如簡單D去諗, 盡量張問題簡單化.
我們想想這些反對派 土耳其 庫爾德 敍政府軍只分由美俄陣營, 那麼敍利亞被支解成什麼樣子便一目了然.
當中土耳其人們可能以為它因為早年被美國攪了政變而會配合俄羅斯, 那是錯的 ...
其實一兩個行為動作,再經過唔同媒體報導,唔同人都會有唔同解讀,我自己會盡量避免去斷定某一種睇法或方向,覺得單從利益同結果去睇會比較接近事實,就好像北韓金三胖,一般普羅大眾好多都會覺得係特朗普收復左佢,但從利弊和結果上睇,南北韓和平,甚至東北亞和平對美國一啲着數都無,就會知道背後係中國在操作成數最高。敘利亞局勢,雖然唔可以話大勝,始終目前都仲係分裂局面,但無可否認,政府軍由之前慘烈狀況到現在收復大部份失地,完全睇唔出就目前結果,喺敘利亞老美喺俄羅斯身上攞到咩着數或俄羅斯蝕左啲咩。

引用:
原帖由 zzzdd 於 2018-5-11 08:46 PM 發表

其實一兩個行為動作,再經過唔同媒體報導,唔同人都會有唔同解讀,我自己會盡量避免去斷定某一種睇法或方向,覺得單從利益同結果去睇會比較接近事實,就好像北韓金三胖,一般普羅大眾好多都會覺得係特朗普收復左佢,但從利弊和結果上睇,南北韓和平,甚至東北亞和平對美國一啲着數都無,就會知道背後係中國在操作成數最高。敘利亞局勢,雖然唔可以話大勝,始終目前都仲係分裂局面,但無可否認,政府軍由之前慘烈狀況到現在收 ...
感謝你回覆.

我兩年前開始搜集唔同網上文章, 視頻, 評論去寫這個POST係圍繞住樓上#2 #3一個框架, 可能寫得還是比較複雜. 如果再簡單點係美國因金融泡沫問題要盡快將資本回流本土將問題轉嫁到全世界. 但因中俄各自要脅住石油美元既命門分別在以色列及東南海 (包括日本)而唔敢將資本回流本土. 唔能夠將資本回流但爆煲壓力又愈來愈大, 那麼美國就需要歐洲出錢出力幫自己支撐住. 但歐洲既條件就係要美國交出美元霸權. 但美國又唔想交出霸權. 這樣就出現一種膠著狀態, 而跟開我文章既網友應該清楚這種膠著狀態維持左很久. 中俄其實可以一同推倒美元霸權, 但俄羅斯唔願意, 因為美國死, 俄羅斯知道自己將來一定做細做中國細佬, 結果它選擇對美國妥恊, 讓中國去跟美國擊鬥解決, 好樣自己聯手其他如歐洲 中東列強組建自己既新秩序. 以上那種膠著狀態便立即打破. 沒有了俄羅斯既支持, 首先係美國宣佈將大使舘搬到耶路撒冷(收回準備交出美元霸權予歐洲既胡蘿蔔), 接著卡塔爾跟沙特關係回暖及美國撕毀伊朗核恊議(美國將塙定中東包括之後可能到黎巴嫩, 阿曼 伊拉克等等), 伴隨住一系列強加給其他國家既貿易 經濟 金融問題(美國合縦其他國家), 最終目的就係圍堵中國.
我同意一兩個行為動作,再經過唔同媒體報導,唔同人有唔同解讀. 但係我舊POST一直用很多當時新鮮新聞去解說這個框架, 需然可能唔一定0岩, 但這樣找新聞去堆一個故仔很難啊! 不過點都好, 都係比大家參考吓交流吓.
===========================================================================
令外東北亞呢面當然由中國加入變量, 因為現在由中國去挑戦舊有秩序.
至於東北亞和平是否對中國有利? 那就要看它是真和平還是假和平. 我們所見中日韓極速回暖, 都係個句聽住先. 美國一天在這裡駐軍, 一天都唔會有真和平. 佢地簽什麼貨幣亙換, 東北亞一體化也隨時可以撕毀, 中國做會繼續做會繼續響應. 但以前野田雞做首相時以經被美國推翻過一次.

當伊朗被以色列空襲 普京非但沒救盟友 反和以色列總理把酒言歡
http://new.qq.com/omn/20180516/20180516A0NCSS.html

唉! 都唔係好想多講. 俄既敍利亞政策真係完敗, 對美在敍妥恊都相當切底. 以色列這個時候重唔借機拔掉威脅!
俄羅斯你咁樣點做人大佬呀!

事件就好似當年習總訪問美國時美軍就發射導道彈一樣…………低手

如果說美國既軍事體系係石油美元一個支撐點, 那麼令外兩個支撐住石油美元體系就係以色列及東南海.
東南海對於石油美元體系既然咁重要, 南北韓停戦及美朝峯會去達致西太平洋和平幾近無可能. 如果美國完全從軍事及政治完全退出西太平洋地區, 日本台灣沒有了後台, 那麼必然跟中國及南北韓在東北亞組成自由貿易區並且使得人民幣, 美元便決了一大角再加上中日韓把持大量美債及美國現時金融爛攤子, 美國放棄西太平洋即係找死.

大家可能會諗, 而家只係南北韓停戦及美朝峯會, 關整個西太平洋什麼事?
如果美國只係用南北韓停戦及美朝峯會就想騙北韓棄核(唔係核試設施), 中國就等同斷了一隻手. 在上年美朝關係極度緊張時, 北韓突然舉行閲兵, 內裡展示了朝板東風導彈系列時, 我在舊POST說過北韓係中國既政治伸延, 用來牽制美軍. 如果美國唔從軍事及政治完全退出西太平洋地區, 就想用南北韓停戦及美朝峯會又一次騙北韓棄核那跟本就係扯談. 既然西太平洋對中美那麼重要, 南韓國內唱雙簧, 染普在美朝峯會上一時一樣或者什麼其他可能, 都係個句聽L住先!!

最近美國又出爾反爾不理早前良好既談妥氣氛對中國又一次制出500億關稅清單並將在6月15日宣佈清單內容. 媒體很多人說這是其中一種談判策略, 好等談判能夠為自身爭取更大利益. 但大家有無一種擬問, 假設美國在貿易上爭取到預期既利益, 那麼美國是否便可安枕無休呢? 答案肯定係NO!! 就算要中國買晒美國農產品或將逆差縮減2000億美元對美國也是無補於事. 美國既問題係國內結構性問題, 其過度金融化再加上龐大金融泡沫所致. 如果係這樣,  那美國在貿易上傾來做什麼, 而且一時一樣, 對差唔多談好但又再撕毀將自己在國際間既信譽攪到一塔糊塗.  在舊POST 2提過自俄羅斯既敍利亞政策失敗後, 美國基本上攪定中東後便籐出手要其他國家包圍先俄後中. 美國對中國在貿易問題上發難原因就係為圍堵中國做準備, 原理跟早前美國跟其他國家開徴鋼鋁及汽車關稅一樣, 美國既做法對其他國家影響比中國更大或者做了自己比中國更傷! 在貿易上要中國買更多美國貨, 如果中國完全按照美國做法沒有反制, 那中國必然減少對其他國家入口. 那些國家必然雪上加霜再加上大家可能留意到美匯咁0岩又再次起動表現強勁引發很多經濟體滑入危機, 在這個時候很多國家便無可奈何選邊站隊美國.  貿易戰係必然會打, 中國現在既反制係將時間拖延, 將美國既部署打亂, 畢境時間愈拖得久對中國愈有利, 相反愈拖長時間對美國要為金融泡沬尋找利潤問題上則愈L大鑊.

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-5-31 04:23 PM 發表
最近美國又出爾反爾不理早前良好既談妥氣氛對中國又一次制出500億關稅清單並將在6月15日宣佈清單內容. 媒體很多人說這是其中一種談判策略, 好等談判能夠為自身爭取更大利益. 但大家有無一種擬問, 假設美國在貿易上爭取到預期既利益, 那麼美國是否便可安枕無休呢? 答案肯定係NO!! 就算要中國買晒美國農產品或將逆差縮減2000億美元對美國也是無補於事. 美國既問題係國內結構性問題, 其過度金融化再加 ...
C兄……A股入摩,到最恐時候買那隻A股最好……囯外又跟阿爺那公司掃貨?

思覺失調…………

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-5-31 06:31 PM 發表

C兄……A股入摩,到最恐時候買那隻A股最好……囯外又跟阿爺那公司掃貨?
我現時還沒有想這個問題. 反而港元地位到那刻怎樣走我才想知.

================================================================================
美國無所不用其極地要脅其他國家配合圍堵中俄, 除了以上所講増加貨物關稅外還有現在美國所強調要跟其他國家所進行既雙邊談判. 這些國家如選擇配合除了損失利益外, 在美匯走強下中國想救這些國家也幫不了!
這段文章我看起來真係很好笑!
http://dailynews.sina.com/gb/international/huanqiu/2018-05-31/doc-ixncyqqe0419782.shtml

引用:
原帖由 Tpang 於 2018-6-1 03:24 PM 發表

我現時還沒有想這個問題. 反而港元地位到那刻怎樣走我才想知.

================================================================================
美國無所不用其極地要脅其他國家配合圍堵中俄, 除了以上所講増加貨物關稅外還有現在美國所強調要跟其他國家所進行既雙邊談判. 這些國家如選擇配合除了損失利益外, 在美 ...
地位是誰給?不給就是澳門紙。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]